Οι πέντε τεχνολογικές τάσεις που προβλέπεται να καθιερωθούν το 2020

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πλέον, βρισκόμαστε στο δεύτερο μισό του 2019 και είναι ώρα να αναρωτηθούμε: Ποιες μεγάλες τεχνολογικές αλλαγές πρόκειται να επηρεάσουν τον τρόπο που ζούμε και εργαζόμαστε το 2020;

Η φετινή χρονιά έφερε μαζί της ένα κύμα τεχνολογικών καινοτομιών, από την ανάδυση των κοινωνικών ρομπότ και των προσωπικών βοηθών μέχρι την αυθημερόν παράδοση της Amazon Prime και την επέκταση της φωνητικής αναζήτησης. Πλέον, βρισκόμαστε στο δεύτερο μισό του 2019 και είναι ώρα να αναρωτηθούμε: Ποιες μεγάλες τεχνολογικές αλλαγές πρόκειται να επηρεάσουν τον τρόπο που ζούμε και εργαζόμαστε το 2020; Ιδού πέντε από αυτές:

 1. Πληρωμές μέσω κινητού 

  Το λεγόμενο mobile commerce βρίσκεται εδώ και κάμποσο καιρό στις παρυφές της καθημερινής μας ζωής. Οι άνθρωποι έχουν συνηθίσει να κάνουν τα ψώνια τους από τα κινητά τους μέσω εφαρμογών και ιστοσελίδων, αλλά η ικανότητα πληρωμής σε καταστήματα μέσω κινητού με εφαρμογές όπως το Apple Pay και το Google Wallet αναμένεται να αλλάξει τον κόσμο μας. Στην Κίνα, η χρήση του Alipay και του WeChat έχει κάνει τη ζωή απλούστερη για πολλούς.

 2. Δίκτυο 5G 

  Στο άμεσο μέλλον αναμένεται να εξαπλωθεί η χρήση του ασύρματου δικτύου 5G, με το οποίο εξασφαλίζονται τρομακτικές ταχύτητες πρόσβασης στο διαδίκτυο μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Αν και υπάρχουν ανησυχίες ως προς την επίδραση του 5G στην υγεία, το κύμα εξάπλωσής του δεν πρόκειται να περιοριστεί. Το αυξημένο εύρος ζώνης θα προσφέρει μεγαλύτερες ταχύτητες στο Ίντερνετ μαζί με μια απλούστερη διαδικασία σύνδεσης.

 3. Τεχνητή νοημοσύνη ως υπηρεσία 

  Ο συνδυασμός του επιχειρηματικού μοντέλου «Λογισμικό ως υπηρεσία» (Saas) με τις υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να βοηθήσει στο να έρθει η τεχνητή νοημοσύνη στις μάζες χωρίς να απαιτείται ένα υπερβολικά μεγάλο οικονομικό τίμημα. Ήδη, υπάρχουν κάποιες πλατφόρμες παροχής τεχνητής νοημοσύνης που προσφέρουν π.χ. υπηρεσίες εργασιών μονάδας επεξεργασίας γραφικών (GPU), και η Google, η Amazon, η Microsoft και άλλες μεγάλες εταιρείες ήδη προσφέρουν λύσεις βασισμένες στη μηχανική μάθηση.

 4. Ανάπτυξη τεχνολογικών εταιρειών μεσαίου μεγέθους 

  Συνήθως, όταν αναφερόμαστε στην άνοδο ή την πτώση ενός τεχνολογικού κλάδου, συζητάμε μόνο τις πολύ μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας. Αυτό που αλλάζει πλέον είναι το ενδιαφέρον που αναπτύσσεται για εταιρείες μεσαίου μεγέθους και για το αναπτυξιακό δυναμικό τους. Οι αναφορές στις ικανότητες και την επενδυτική σημασία αυτού του τμήματος της αγοράς πληθαίνουν, κι αυτό αναμένεται να ενταθεί στο μέλλον.

 5. Κατάρρευση των εναλλακτικών κρυπτονομισμάτων 

  Ό,τι κι αν πιστεύετε για το bitcoin, ένα πράγμα είναι σίγουρο: κυριαρχεί στην αγορά κρυπτονομισμάτων. Ενώ πολλά κρυπτονομίσματα είχαν τα πάνω και τα κάτω τους, το bitcoin κυριαρχεί με 69% μερίδιο αγοράς, ενώ τον Ιανουάριο του 2018 είχε μόλις 35%. Μια άνοδος στην τιμή του τους τελευταίους μήνες εγείρει το ερώτημα κατά πόσο το bitcoin θα μπορούσε να θεωρηθεί ένα νέο είδος ψηφιακού χρυσού.