Οι πετρελαϊκές κυρώσεις του Τραμπ έκαναν πλουσιότερους κατά 1 δισ. δολάρια τους…Ρώσους

Οι πετρελαϊκές κυρώσεις του Τραμπ έκαναν πλουσιότερους κατά 1 δισ. δολάρια τους…Ρώσους
Η ζήτηση για ρωσικό αργό πετρέλαιο κορυφώθηκε την περασμένη χρονιά, εξαιτίας των οικονομικών μέτρων των ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν και της Βενεζουέλας.

Οι κυρώσεις του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, κατά του Ιράν και της Βενεζουέλας αύξησαν τη ζήτηση για ρωσικό αργό πετρέλαιο, ενισχύοντας τα έσοδα των Ρώσων εξαγωγέων.

Οι ρωσικές εταιρείες πετρελαίου κατέγραψαν πρόσθετα έσοδα ύψους τουλάχιστον 905 εκατομμυρίων δολαρίων την περίοδο Νοεμβρίου – Ιουλίου, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Οι κυρώσεις τροφοδότησαν μια ήδη ενισχυμένη ζήτηση για ρωσικό αργό πετρέλαιο, στον απόηχο των περικοπών στην παραγωγή που έχουν υιοθετήσει οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ και οι εταίροι τους. Έτσι, ο τύπος ακατέργαστου πετρελαίου Urals της Ρωσίας έχει αρχίσει να διακινείται με premium έναντι του Brent.

«Υπάρχει έλλειψη ανταγωνιστικού αργού πετρελαίου αυτή τη στιγμή, λόγω των κυρώσεων στο Ιράν και τη Βενεζουέλα, αλλά και λόγω της συμφωνίας περικοπής παραγωγής του ΟΠΕΚ+», ανέφερε σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου η Konstantsa Rangelova, αναλύτρια στη JBC Energy. «Το Urals στη Μεσόγειο έχει καταγράψει ιστορικό υψηλό».

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν κυρώσεις εναντίον της Βενεζουέλας στα τέλη Ιανουαρίου και απέσυραν όσες εξαιρέσεις από τις κυρώσεις είχαν απομείνει για τους αγοραστές ιρανικού πετρελαίου τον Μάιο. Τα μέτρα αυτά δημιούργησαν έλλειψη του βαρέος αργού πετρελαίου που εξάγουν οι δύο χώρες – είδος αργού που είναι παρεμφερές με εκείνο που παράγει η Ρωσία. Αν και το πετρέλαιο αυτό θεωρείται κατώτερης ποιότητας, κάποια διυλιστήρια είναι έτσι κατασκευασμένα ώστε να επεξεργάζονται μόνο αυτό, ενώ και η μετάβαση σε άλλα είδη αργού θεωρείται δαπανηρή.

Το Urals παραδοσιακά κινείτο σε τιμή χαμηλότερη εκείνης του Brent. Τα τελευταία πέντε χρόνια, ένα βαρέλι του ρωσικού αργού ήταν κατά 1 δολάριο φτηνότερο από το Brent στη Μεσόγειο και κατά 1,63 δολάρια στη Βορειοδυτική Ευρώπη, επεσήμανε εκπρόσωπος της S&P Global Platts σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, επικαλούμενος τα στοιχεία αξιολόγησης τιμών της εταιρείας.

Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, η εν λόγω διαφορά στην τιμή συρρικνώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, αφότου ο Trump έθεσε περιορισμούς στην αγορά ιρανικού πετρελαίου παγκοσμίως.

Συγκεκριμένα, από τις αρχές του 2019, το αργό Urals εμφανίζει premium έναντι του Brent στη Βόρεια Ευρώπη που αγγίζει ακόμα και το 0,86 δολάριο το βαρέλι. Και στη Μεσόγειο το premium αυτό υπερβαίνει, περιστασιακά, το 1 δολάριο το βαρέλι.

Πηγή: Bloomberg