Η πιο υπερχρεωμένη εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων στον κόσμο, κήρυξε τελικά πτώχευση

Η πιο υπερχρεωμένη εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων στον κόσμο, κήρυξε τελικά πτώχευση
HANGZHOU, CHINA - AUGUST 18, 2023 - The logo of Evergrande Real Estate is seen at the construction site of a real estate project in Hangzhou, Zhejiang province, China, August 18, 2023. According to several foreign media reports, on August 17, Eastern time, Evergrande Group applied for creditor protection in the United States Bankruptcy Court in Manhattan. (Photo by Costfoto/NurPhoto) (Photo by CFOTO / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP

Είκοσι μήνες αφότου αθέτησε το χρέος του και πυροδότησε μια μακροχρόνια κρίση ακινήτων στην Κίνα, ο όμιλος China Evergrande κατέθεσε τελικά αίτηση πτώχευσης.

Η προβληματική εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων, μαζί με δύο άλλες σχετικές επιχειρηματικές μονάδες, ζήτησαν από δικαστήριο στη Νέα Υόρκη προστασία με υπαγωγή σε καθεστώς πτώχευσης την Πέμπτη.

Η κήρυξη πτώχευσης είναι ένα απαραίτητο βήμα στις προσπάθειες της Evergrande να αναδιαρθρώσει το χρέος της ύψους 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων και τελικά να επιστρέψει στην κανονική λειτουργία.

Η προστασία που παρέχεται με την υπαγωγή σε καθεστώς πτώχευσης βάσει της νομοθεσίας των ΗΠΑ επιτρέπει σε ξένες εταιρείες να υποβάλουν αίτηση για πτώχευση στις ΗΠΑ για ζητήματα που σε μεγάλο βαθμό συμβαίνουν στο εξωτερικό. Εάν τα δικαστήρια εγκρίνουν το σχέδιο, τα περιουσιακά στοιχεία της κινεζικής εταιρείας στις ΗΠΑ θα προστατεύονται από τους πιστωτές που προσπαθούν να αμφισβητήσουν την αναδιάρθρωση.

Η Evergrande έπρεπε να υποβάλει αίτηση υπαγωγής σε καθεστώς πτώχευσης βάσει της νομοθεσίας των ΗΠΑ, αναφέρει το Reuters επικαλούμενο ανώνυμες πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Τον Μάρτιο, η Evergrande ανακοίνωσε μια συμφωνία αναδιάρθρωσης που θα προσέφερε στους πιστωτές της είτε νέα μακροπρόθεσμα ομόλογα είτε ένα μείγμα βραχυπρόθεσμων ομολόγων και οικονομικών μέσων που συνδέονται με μετοχές.

Τα equity-linked εργαλεία θα υποστηρίζονται από μετοχές της Evergrande, ή τις υπηρεσίες ακινήτων και τις μονάδες ηλεκτρικών οχημάτων της, που είναι ξεχωριστά εισηγμένες στο Χονγκ Κονγκ.

Η Evergrande χρειάζεται τη συγκατάθεση από τα τρία τέταρτα των πιστωτών της για να εγκριθεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης, με ακροάσεις που θα πραγματοποιηθούν αργότερα αυτόν τον μήνα στο Χονγκ Κονγκ, τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους και τις Νήσους Κέιμαν.

Η έγκριση αυτής της συμφωνίας είναι κρίσιμη. Η Evergrande αντιμετωπίζει ήδη αρκετές αγωγές από τότε που αθέτησε το χρέος της τον Δεκέμβριο του 2021, συμπεριλαμβανομένης μιας αίτησης εκκαθάρισης στο Χονγκ Κονγκ, η οποία, εάν εγκριθεί, θα ρευστοποιήσει αμέσως τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας.

Η ακρόαση για αυτήν την υπόθεση έχει προγραμματιστεί για τις 30 Οκτωβρίου, μετά τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων αναδιάρθρωσης της Evergrande.

Η Evergrande χρεοκόπησε ως προς το υπεράκτιο χρέος της τον Δεκέμβριο του 2021, πυροδοτώντας κρίση ρευστότητας σε ολόκληρο τον κλάδο ακινήτων της Κίνας.

Αρκετές άλλες μη εισηγμένες εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων έχουν αθετήσει έκτοτε το υπεράκτιο χρέος τους. Η πιο πρόσφατη εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων που δέχτηκε πίεση είναι η Country Garden, η οποία αθέτησε μια πληρωμή τόκων την περασμένη εβδομάδα και τώρα προειδοποιεί για πιθανή απώλεια 7,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Η Evergrande έχασε συνολικά 81 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021 και το 2022. Η εταιρεία ανέφερε υποχρεώσεις 340 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων 85 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε βραχυπρόθεσμο δανεισμό, για το τέλος του 2022. (Η Evergrande δημοσίευσε τα οικονομικά της αποτελέσματα για το 2021 και το 2022 τον Ιούλιο, πριν από τις ακροάσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: