«Η πιθανότερη επιλογή για την Ελλάδα είναι το δημοψήφισμα»

«Η πιθανότερη επιλογή για την Ελλάδα είναι το δημοψήφισμα»

Ο οίκος Nomura θεωρεί πως η Ελλάδα θα προχωρήσει κατά 55% σε δημοψήφισμα, με στόχο την ευκολότερη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

Ένα δημοψήφισμα θα μπορούσε να αποτελέσει την πιο πιθανή διέξοδο από την προβληματική σημερινή κατάσταση εκτιμούν για την οικονομία της Ελλάδας οι αναλυτές της Nomura International PLC.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές του ομίλου Δημήτρης Δρακόπουλος και Λευτέρης Φαρμάκης μιλώντας στο Bloomberg, «ένα δημοψήφισμα σχετικά με τα μέτρα που απαιτούνται από τους δανειστές και τη συμμετοχή στο ευρώ μοιάζει να είναι ο πιο ταιριαστός τρόπο για μια διέξοδο από το σημερινό αδιέξοδο με μια πιθανότητα 55%»

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg μια τέτοια επιλογή θα μπορούσε να αποδεσμεύσει την κυβέρνηση από τη σκληρή γραμμή με την οποία κατέβηκε στις τελευταίες εκλογές και να προσθέσει περισσότερη ελαστικότητα στις θέσεις της, με σκοπό την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

Άλλωστε, με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, οι Έλληνες φέρονται διατεθειμένοι να υποστηρίξουν την παραμονή στο ευρώ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι πιθανότητες για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος είναι 55%. Η συνέχιση της αντιπαράθεσης συγκεντρώνει πιθανότητες της τάξης του 25% ενώ η δημιουργία μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας  μόλις 20%.