Οι πολλές ταχύτητες του «click in shop» και στο «ψαλίδι» στις  προσδοκίες των επιχειρήσεων 

Οι πολλές ταχύτητες του «click in shop» και στο «ψαλίδι» στις  προσδοκίες των επιχειρήσεων 
Άνοιξαν και πάλι τα καταστήματα λιανεμπορίου στην Αργολίδα μετά την άρση των απαγορευτικών μέτρων της κυβέρνησης λόγω των αυξημένων κρουσμάτων , Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ανησυχία για κυοφορούμενο 3ο κύμα πανδημίας - Οι πολλές ταχύτητες του click in shop στις «κόκκινες περιοχές» και τα κλειδιά στο Μαξίμου από τους εστιάτορες.

Τα νέα μέτρα στο λιανεμπόριο περιορίζουν στο μισό την εμπορική κίνηση συγκριτικά με τη μέση ημερήσια δραστηριότητα της περασμένης εβδομάδας και κατεβάζουν τον πήχη των προσδοκιών για τον εκπτωτικό τζίρο στο 40% της περσινής σεζόν, ενώ μένει να αποδειχθεί σε τι βαθμό θα αποδώσουν ως προς την αποκλιμάκωση της επιδημιολογικής έξαρσης την ώρα που οι μεταλλάξεις του ιού και η πτώση της θερμοκρασίας εγείρουν ανησυχίες για το 3ο κύμα της πανδημίας.

Ο περιορισμός της εμπορικής δραστηριότητας έγινε εμφανής ήδη από το Σάββατο, μια μέρα μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το νέο καθεστώς λειτουργίας των καταστημάτων ενώ επικράτησε σύγχυση όταν μεγάλοι όμιλοι αποστασιοποιήθηκαν από το μοντέλο των αγορών με ραντεβού στις «κόκκινες περιοχές».

Το μοντέλο αυτό, που μπορούν να υιοθετήσουν καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και βιβλιοχαρτοπωλείου, πέρα από τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής και προσωπικής περιποίησης, στην Αττική και τις άλλες «κόκκινες» περιοχές, αποφάσισαν να μην υιοθετήσουν ισχυροί παίκτες του λιανεμπορίου μεταξύ των οποίων η Zara, η Stradivarius, η Bershka, η Pull&Bear και τα άλλα σήματα του ισπανικού ομίλου Inditex.

Jumbo πάντως αναδιπλώθηκε και αποφάσισε να ανοίξει τα καταστήματά της σε συνέχεια της ερμηνείας της απόφασης που θέλει όσες εταιρείες διαθέτουν ΚΑΔ που μπορούν να ανοίξουν με το υβριδικό μοντέλο λειτουργίας και δεν το πράξουν να αποκλείονται από τα μέτρα στήριξης της εργασίας.

Η Η&Μ και καταστήματα franchise της Mango και της Benetton αλλά και καταστήματα άλλων κλάδων όπως π.χ. η αλυσίδα Μουστάκας, το Πλαίσιο κ.α. υποδέχονταν από το Σάββατο καταναλωτές με ραντεβού για αγορές αποκλειστικά ειδών βιβλιοχαρτοπωλείου (ενώ για τα άλλα προϊόντα ακολουθείται η διαδικασία του click away). Σε επίπεδο μικρομεσαίων επιχειρήσεων το μοντέλο αγορών click in shop ήταν η προτιμητέα λύση σε περίπτωση νέων περιορισμών και η ανακοίνωση των μέτρων με τον αποκλεισμό όσων ανήκουν στις λεγόμενες «κόκκινες περιοχές» προκάλεσε αντιδράσεις.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών (ΕΣΑ) σε δημόσια τοποθέτησή του για τα νέα μέτρα της κυβέρνησης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «τρεις δρόμοι και πέντε αλυσίδες, δημιούργησαν λάθος εικόνα για έναν κλάδο με καταστήματα και επιχειρηματίες που σέβονται απόλυτα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, οδηγώντας στον άδικο διαχωρισμό του click away και click in shop, στις “κόκκινες” περιοχές…».

Πλέον κατεβαίνει ο πήχης των προσδοκιών της αγοράς σε συνέχεια των καλών επιδόσεων που εμφάνισε από την επανεκκίνηση και αποτυπώνονται, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σε αύξηση της εμπορικής δραστηριότητας στα καταστήματα της Αττικής κατά 57% σε 12 ημέρες συγκριτικά με την περσινή περίοδο και κάλυψη του 50% του τζίρου της περσινής χρονιάς. Με τους νέους περιορισμούς πάντως, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι τα έσοδα «ψαλιδίζονται» περαιτέρω, ενώ χωρίς ένα δίχτυ προστασίας πολλές επιχειρήσεις δεν θα τα καταφέρουν για πάνω από 1-2 μήνες.

Η κατάσταση αυτή στην αγορά του λιανεμπορίου έρχεται να συνδυαστεί με τις εξελίξεις στην εστίαση όπου το άνοιγμα υπό τις παρούσες συνθήκες φαίνεται να μετατίθεται για τον Μάρτιο ή ακόμη αργότερα. Οι επιχειρηματίες σε όλο το φάσμα της αγοράς δεν φαίνεται να ανακουφίζονται από τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για περαιτέρω στήριξη, με αξιοποίηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ για αγορά θερμαντικού εξοπλισμού αλλά και ειδικό πακέτο νέων πρωτοβουλιών που αναμένεται να ανακοινωθεί προσεχώς.

Μάλιστα έχει εξαγγελθεί κινητοποίηση για τις 10 Φεβρουαρίου, με τους επαγγελματίες να ετοιμάζονται να παραδώσουν στο Μαξίμου τα κλειδιά των επιχειρήσεων τους, σε ειδικό φάκελο ο καθένας με τα στοιχεία του.

Η δράση αυτή διαμαρτυρίας, που αναμένεται να λάβει χώρα παρουσία του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) και αντιπροσώπων της αγοράς εστίασης απ’ όλη τη χώρα, στόχο έχει να αναδείξει το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ο κλάδος και οι περίπου 330.000 εργαζόμενοι σε αυτόν, που ζουν με τα επιδόματα των 534 ευρώ για μήνες και είναι αντιμέτωποι με το φόβο απόλυσης όταν το μέτρο προστασίας των θέσεων εργασίας λήξει.