Η Πορτογαλία ξεκινά πρόγραμμα τετραήμερης εργασίας

Η Πορτογαλία ξεκινά πρόγραμμα τετραήμερης εργασίας
Stressed woman working from home at laptop in kitchen. (Photo by Paul Bradbury/CAIA IMAGE/SCIENCE / NEW / Science Photo Library via AFP) Photo: AFP
Με χρηματοδότηση από την κυβέρνηση.

Η Πορτογαλία είναι η τελευταία χώρα που πειραματίζεται με την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας σε πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από την κυβέρνηση.

Για τους επόμενους έξι μήνες, 39 επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα θα συμμετάσχουν σε πιλοτικό πρόγραμμα «χρηματοδοτούμενο από την κυβέρνηση» σε συνεργασία με την 4 Day Week Global, τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό πίσω από πολλά εξέχοντα πειράματα τετραήμερης εργασίας σε όλο τον κόσμο.

Οι εργοδότες συμφώνησαν να μειώσουν τον αριθμό των ωρών που εργάζονται οι εργαζόμενοι κάθε εβδομάδα χωρίς να περικόψουν τις αμοιβές τους μέσω του μοντέλου 100-80-100: Οι εργαζόμενοι παίρνουν το 100% της αμοιβής για το 80% του χρόνου εργασίας με αντάλλαγμα να προσφέρουν το 100% της παραγωγικότητάς τους.

Περίπου το 72% του πορτογαλικού εργατικού δυναμικού εργάζεται περισσότερες από 40 ώρες την εβδομάδα, καθιστώντας την Πορτογαλία τη χώρα του ΟΟΣΑ με την τρίτη μεγαλύτερη μέση εβδομάδα εργασίας μετά το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, σύμφωνα με έκθεση από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και του Πανεπιστημίου του Reading που επιβλέπουν το πρόγραμμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όπως μεταδίδει το CNBC, οι περισσότερες από τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο πείραμα δραστηριοποιούνται στον επαγγελματικό, επιστημονικό και τεχνικό τομέα, αλλά το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης έναν βρεφονηπιακό σταθμό, οίκο ευγηρίας, τράπεζα βλαστοκυττάρων, κέντρο έρευνας και ανάπτυξης και εταιρείες από μεταποιητικούς, λιανικούς και μη κερδοσκοπικούς τομείς.

Οι επιχειρήσεις λένε ότι θέλουν να δουν εάν μια συντομευμένη εβδομάδα εργασίας θα συμβάλει στη μείωση του άγχους και της εξάντλησης των εργαζομένων, βελτιώνοντας τα ποσοστά διατήρησης του προωπικού. Οι ερευνητές ελπίζουν επίσης να παρακολουθήσουν τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις μιας τετραήμερης εβδομάδας εργασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: