Η πραγματικότητα για τη σημερινή Ελλάδα στη νέα ψηφιακή εποχή

Η πραγματικότητα για τη σημερινή Ελλάδα στη νέα ψηφιακή εποχή
Η αγορά αλλάζει με ραγδαίους ρυθμούς, και η χώρα μας πρέπει να κάνει άλματα για να φτάσει τον διεθνή ανταγωνισμό.

Από τον Γιάννη Μπρατάκο,

Γραμματέα Παραγωγικών Τομέων της Νέας Δημοκρατίας κ’ managing director της d.d. Synergy

Η τεχνολογία σήμερα δεν αποτελεί πλέον μόνο το μέσο εξέλιξης και εκσυγχρονισμού στην παγκόσμια οικονομία αλλά καθορίζει την παγκόσμια ανάπτυξη δημιουργώντας νέες συνθήκες στον κόσμο. Οι τεχνολογικές ανακαλύψεις των τελευταίων δεκαετιών στις επικοινωνίες, στο ηλεκτρονικό εμπόριο, σε όλους του τομείς παραγωγής, έχουν δημιουργήσει ένα νέο κοινωνικό–οικονομικό περιβάλλον.

Η κοινωνία κινείται πλέον πλήρως στα δεδομένα της οικονομίας διαμοιρασμού ή κοινοχρησίας (shared economy). Δεν είναι τυχαίο, για παράδειγμα, πως η μεγαλύτερη σήμερα τουριστική εταιρεία στον κόσμο δεν έχει ούτε ένα ξενοδοχείο.

Η παραδοσιακή γραμμή παραγωγής αντικαθίσταται από τρισδιάστατους εκτυπωτές, η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης οδηγεί σε ένα περιβάλλον που οι μηχανές μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους και η ηλεκτροκίνηση ή ακόμα και η αυτόματη οδήγηση είναι γεγονός, ενώ η δύσκολη μέχρι πρόσφατα διαχείριση μεγάλου όγκου δεδομένων είναι πραγματικότητα. Τέλος, οι χρηματικές συναλλαγές εξελίσσονται με ηλεκτρονικά νομίσματα, όπως το Bitcoin και το Ripple, στο πλαίσιο τεχνολογιών Blockchain.

Ο κοινός νους σήμερα δεν μπορεί να φανταστεί την κοινωνικο-οικονομική μετεξέλιξη στο πλαίσιο των ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων. Κάθε νέα τεχνολογική εξέλιξη αποτελεί επανάσταση μέχρι την αμέσως επόμενη που θα αλλάξει κοινωνικές δομές και οικονομικά δεδομένα.

Σε αυτό το παγκόσμιο περιβάλλον, την τεχνολογική εξέλιξη που κινείται με αδιανόητη ταχύτητα, η απόκριση της Ελλάδας είναι αναιμική. Οι επενδύσεις σε εταιρίες τεχνολογίας είναι ελάχιστες ενώ το ποσοστό επενδύσεων ξένων κεφαλαίων ύψους άνω του 1,5 τρισ. δολαρίων που έχει παγκοσμίως αντληθεί και δεν έχει ακόμα επενδυθεί, στην Ελλάδα είναι ανύπαρκτο. Η προσαρμογή της χώρας μας στις τεχνολογικές εξελίξεις είναι δραματικά αργή, χωρίς σχεδιασμό και όραμα και καθιστά την οικονομίας μας βαλτωμένη και μη ανταγωνιστική.

Σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2018, όπως αυτή αποτυπώνεται στον δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας DESI (Digital Economy Society Index) η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις σχετικά με την τεχνολογική επάρκειά της και παρουσιάζει θεαματική υστέρηση στην ψηφιακή σύγκληση σχετικά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η χώρα μας βρίσκεται στην 27η θέση από τα 28 κράτη μέλη της Ε.Ε. ως προς την ψηφιακή σύγκλιση, ενώ το 2017 βρισκόταν μία θέση ψηλότερα. Επομένως, κάθε χρόνο αποκλίνουμε αντί να συγκλίνουμε, μόνο η Ρουμανία είναι πλέον πίσω από τη χώρα μας.

Περαιτέρω ανάλυση των δεδομένων της μελέτης της ΕΕ αναδεικνύει εξαιρετικά δυσμενή στοιχεία ως προς την ψηφιακή σύγκλιση της Ελλάδας που κατατάσσεται τελευταία στη συνδεσιμότητα και καθίσταται εξαιρετικά αργή στη μετάβασή της στις γρήγορες ευρυζωνικές συνδέσεις.

Η ψηφιακή κατάρτιση των Ελλήνων, είναι σημαντικά χαμηλότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ, ενώ ο αριθμός των ατόμων που διαθέτουν τουλάχιστον βασικό επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων έχει μείνει στάσιμος. Το “brain drain” έχει συμβάλει δραματικά ώστε η χώρα μας έχει το χαμηλότερο ποσοστό ψηφιακών ειδικοτήτων, απαραίτητων σε εξαιρετικά σημαντικό ποσοστό των θέσεων εργασίας. Η χαμηλή ψηφιακή επάρκεια του ανθρώπινου δυναμικού δρα ανασταλτικά για ολόκληρη την οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας.

Η χρήση του διαδικτύου στη χώρα μας, παρότι υψηλή ως προς την ψυχαγωγία και την ενημέρωση, είναι σημαντικά χαμηλή ως προς τις ηλεκτρονικές αγορές ή οτιδήποτε μπορεί να δημιουργήσει πρόσθετο έσοδο και να συμβάλει στην ανάπτυξη. Τα έσοδα από το ηλεκτρονικό εμπόριο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι χαμηλά όπως αντίστοιχα και η χρήση υπηρεσιών cloud computing καθώς και η ηλεκτρονική τιμολόγηση.

Οι δημόσιες υπηρεσίες της Ελλάδας εξακολουθούν να βρίσκονται σε ψηφιακό μεσαίωνα. Οι επιδόσεις της χώρας μας είναι σημαντικά κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ και η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση. Σε έξι συνολικά δείκτες που αναλύονται για τον προσδιορισμό της ψηφιακής κατάστασης των δημόσιων υπηρεσιών των χωρών της ΕΕ, η χώρα μας βρίσκεται σταθερά στις τελευταίες θέσεις.

Η πραγματικότητα είναι ότι για την Ελλάδα η Ψηφιακή Σύγκλιση δεν αποτέλεσε ποτέ σημαντική προτεραιότητα. Σήμερα η χώρα συνεχίζει να βιώνει την ψηφιακή της ανυπαρξία και όποιες σχετικές δράσεις ανακοινώνονται έχουν χαρακτήρα αμιγώς εντυπωσιασμού και όχι ουσίας.

Η βιώσιμη οικονομική μεγέθυνση και η αναπτυξιακή προοπτική μιας χώρας  συνδέονται αποκλειστικά με την έγκαιρη προσαρμογή της οικονομίας στον ψηφιακό μετασχηματισμό και η επόμενη Κυβέρνηση της ΝΔ θα κληθεί να υλοποιήσει ακριβώς αυτό.