Η Πρέσβης της Βρετανίας και ο Κώστας Μπακογιάννης στο Σχηματάρι Mega-Plant

Η Πρέσβης της Βρετανίας και ο Κώστας Μπακογιάννης στο Σχηματάρι Mega-Plant

Ξεναγήθηκαν στο εργοστάσιο και είδαν την πρώτη εφαρμογή στην Ελλάδα χρήσης ανακυκλωμένου πλαστικού (rPET) στις συσκευασίες.

«Βρίσκεστε σε ένα εργοστάσιο που όμοιό του δεν θα βρείτε στην Ελλάδα». Με αυτά τα λόγια υποδέχτηκαν στις 27/11, στελέχη της Coca‑Cola Τρία Έψιλον την Πρέσβη της Βρετανίας, κ. Kate Smith και τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, κ. Κώστα Μπακογιάννη, στο Σχηματάρι Mega-Plant, το μεγαλύτερο ελληνικό εργοστάσιο αναψυκτικών και χυμών.

Κατά την ξενάγησή τους στο Mega-Plant, που διακρίνεται και για τις πρωτοπόρες πρακτικές βιώσιμης ανάπτυξης που ακολουθεί, η Πρέσβης και ο Περιφερειάρχης είχαν την ευκαιρία να κρατήσουν στα χέρια τους μερικές από τις πρώτες φιάλες αναψυκτικών με ανακυκλωμένο PET. Το Σχηματάρι Mega-Plant, πρώτο στην Ελλάδα, έχει ξεκινήσει τη χρήση ανακυκλωμένου πλαστικού (rPΕΤ) στις συσκευασίες αναψυκτικών, υποκαθιστώντας σταδιακά ποσότητες πλαστικού που απαιτούνται για την παραγωγή τους. Ο Όμιλος Coca-Cola HBC, έχει δεσμευτεί να χρησιμοποιεί 35% rPET στις συσκευασίες που διαθέτει στην αγορά μέχρι το 2025.

Για τον κεντρικό ρόλο του Mega-Plant στη νέα εποχή ανάπτυξης της εταιρείας, μετά την ολοκλήρωση της πρόσφατης επένδυσης ύψους 24 εκατομμυρίων ευρώ, οι δύο προσκεκλημένοι συνομίλησαν με τη Διοικητική Ομάδα και εργαζόμενους του εργοστασίου. Το Σχηματάρι Mega-Plant είναι από τις σημαντικότερες παραγωγικές μονάδες της περιοχής της Βοιωτίας και από τους μεγαλύτερους εργοδότες της περιοχής, απασχολώντας σταθερά περισσότερους από 400 εργαζoμένους.

Το Σχηματάρι Mega-Plant παράγει στην Ελλάδα για τον κόσμο, πραγματοποιώντας το σύνολο της εξαγωγικής δραστηριότητας της εταιρείας σε αναψυκτικά και χυμούς. Αυτή τη στιγμή, οι εξαγωγές της εταιρείας αποτελούν το 6% περίπου του όγκου παραγωγής. Κύριες αγορές: Βουλγαρία, Γερμανία, Ελβετία, ΗΠΑ, Ιταλία, Κόσοβο, Κύπρος, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σερβία και Τσεχία. Με την επένδυση, επιδίωξη είναι η Ελλάδα να καλύπτει τις ανάγκες άλλων χωρών του Ομίλου σε περιόδους που η ζήτηση υπερβαίνει την τοπική παραγωγή ή όπου δημιουργούνται νέες ανάγκες.

Η Πρέσβης της Βρετανίας κ. Kate Smith δήλωσε: «Εντυπωσιάστηκα από την ξενάγησή μου στο Σχηματάρι Mega-Plant. Πρόκειται για μια σπουδαία επένδυση της Coca-Cola Τρία Έψιλον στην Ελλάδα, μέσω της οποίας αξιοποιεί τη χώρα ως έδρα της βασικής γραμμής παραγωγής για να εξάγει στο εξωτερικό διασφαλίζοντας 400 θέσεις εργασίας. Εξαιρετικής σημασίας είναι και οι περιβαλλοντικά φιλικές μέθοδοι παραγωγής που εφαρμόζονται. Εξίσου εντυπωσιακή είναι βεβαίως συνολικά η επιχειρηματική δραστηριότητα του Ομίλου Coca-Cola HBC, καθώς αξιόλογη επένδυση έχει πραγματοποιηθεί και στο Ηνωμένο Βασίλειο – συγκεκριμένα στη Βόρεια Ιρλανδία, όπου απασχολούνται 450 εργαζόμενοι».

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστας Μπακογιάννης τόνισε σχετικά: «Έχει ιδιαίτερη σημασία, όχι μόνο για την οικονομία της Στερεάς, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας, σε μία περίοδο που η χώρα έχει περισσότερο από ποτέ ανάγκη για υγιείς επενδύσεις, να δραστηριοποιούνται επιχειρήσεις με τόσο μεγάλο κύκλο εργασιών και τόσες θέσεις εργασίας. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει αποδείξει ότι στηρίζει κάθε επένδυση που μπορεί να είναι αποδοτική για την κοινωνία. Είναι ανοιχτή, χωρίς ιδεοληπτικούς φραγμούς και αγκυλώσεις, σε κάθε πρωτοβουλία που δίνει δουλειές και ζωή στην οικονομία μας. Το Σχηματάρι Mega-Plant, το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής αναψυκτικών και χυμών στην Ελλάδα, αποτελεί ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, όχι μόνο για την επενδυτική επιτυχία, αλλά και για τον τρόπο που αντιμετωπίζει η Περιφέρειά μας τέτοια επιτυχημένα εγχειρήματα».

Το Σχηματάρι Mega-Plant σε αριθμούς:

Αποτελεί τον κεντρικό άξονα της εταιρείας για το παραγωγικό, αποθηκευτικό και διανεμητικό της δίκτυο:

* 17 γραμμές παραγωγής με δυνατότητα λειτουργίας 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, 365 μέρες τον χρόνο

* Περισσότερα από 73.100.000 κιβώτια τον χρόνο ή περισσότερα από 410.000.000 λίτρα τον χρόνο και 500.000.000 προπλάσματα πλαστικών φιαλών PET (pre-forms)

* Παραγωγή και διακίνηση 540 διαφορετικών προϊόντων και συσκευασιών (SKUs)

* Αποθηκευτικές εγκαταστάσεις έκτασης 30.000m², όπου διακινείται το 75% του όγκου των εγχώριων πωλήσεων.

Ανάμεσα στα κορυφαία εργοστάσια και για τις πρωτοπόρες πρακτικές βιώσιμης ανάπτυξης:

* Το πρώτο ελληνικό εργοστάσιο αναψυκτικών & χυμών με χρυσή πιστοποίηση ορθής διαχείρισης νερού EWS (European Water Stewardship)

* 4 εξειδικευμένα εργαστήρια ελέγχου ποιότητας και το κορυφαίο μικροβιολογικό εργαστήριο στον Όμιλο Coca-Cola HBC για το 2018

* Ηλεκτρική ενέργεια από 100% ανανεώσιμες πηγές, με πτωτικούς δείκτες κατανάλωσης ενέργειας τα τελευταία 3 χρόνια

* 100% ανακύκλωση στερεών αποβλήτων από την παραγωγή (Zero landfill plant) και σύγχρονη μονάδα διαχείρισης υγρών αποβλήτων

* Παρέχει περισσότερα από 600 κυβικά μέτρα/ημέρα επεξεργασμένου νερού υψηλής ποιότητας, συμβάλλοντας στον εμπλουτισμό του Ασωπού και του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής με καθαρό νερό

* Το Σχηματάρι Mega-Plant, πρώτο στην Ελλάδα, έχει ξεκινήσει τη χρήση ανακυκλωμένου πλαστικού (rPΕΤ) στις συσκευασίες υποκαθιστώντας σταδιακά ποσότητες πλαστικού