Η πρώην σύζυγος του ανθρώπου που τάραξε το Χόλιγουντ σπάει τη σιωπή της

Η πρώην σύζυγος του ανθρώπου που τάραξε το Χόλιγουντ σπάει τη σιωπή της
epa06266290 (FILE) - US designer Georgina Chapman (R) and her husband Harvey Weinstein (L) arrive for the 89th annual Academy Awards ceremony at the Dolby Theatre in Hollywood, California, USA, 26 February 2017. According to media reports on 14 October 2017, Harvey Weinstein was expelled from the Oscars Academy over sexual harassment allegations. EPA/PAUL BUCK

H Τζορτζίνα Τσάπμαν, σύζυγος του Γουάινστιν για τα τελευταία σχεδόν 10 χρόνια, αποκαλύπτει όσα γνωρίζει για το σκάνδαλο σεξουαλικών παρενοχλήσεων.

Πέρασαν ήδη επτά μήνες μετά τις πρώτες κατηγορίες σε βάρος του Χάρβεϊ Γουάινστιν για ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά, που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα New York Times και στο περιοδικό New Yorker. Έκτοτε, δεκάδες γυναίκες κατηγόρησαν τον 65χρονο μεγιστάνα του Χόλυγουντ για σεξουαλική παρενόχληση, κακοποίηση ακόμη και βιασμό. Ο Γουάινστιν μέσω των δικηγόρων του αρνείται συνολικά τις κατηγορίες.

Πέντε ημέρες μετά τη δημοσίευση του άρθρου, η συνιδρύτρια του οίκου μόδας Marchesa και σχεδιάστρια μόδας Τζορτζίνα Τσάπμαν, η σύζυγος του Γουάινστιν για τα τελευταία σχεδόν 10 χρόνια, ανακοίνωσε ότι τον εγκαταλείπει. Το διαζύγιο μεταξύ του Γουάινστιν και της Τσάπμαν διευθετήθηκε μερικούς μήνες μετά τις κατηγορίες, με το πρώην μοντέλο από τη Βρετανία να λαμβάνει ποσό 15 έως 20 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η συνέταιρος της Τσάπμαν, η Βρετανοελβετίδα Κέρεν Κρεγκ, έδωσε συνέντευξη στο περιοδικό Grazia εξ ονόματός της, ενώ η πρώην κύρια Γουάινστιν ακύρωνε το ντεφιλέ της κολεξιόν για το φθινόπωρο- χειμώνα 2018 μένοντας στη σκιά.

Ο οίκος Marchesa ήταν κάποτε μια από τις μεγαλύτερες φίρμες πάνω στο κόκκινο χαλί των Όσκαρ και άλλων κοσμικών εκδηλώσεων. Ωστόσο, ελάχιστες προσωπικότητες φόρεσαν ρούχα του τους τελευταίους οκτώ μήνες.

Στην πρώτη της συνέντευξη από τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο, τον περασμένο Οκτώβριο, η 42χρονη Τσάπμαν σπάει τη σιωπή της δηλώνοντας ότι οι κατηγορίες για ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά κατά του αμερικανού παραγωγού την αρρώστησαν. «Έχασα περίπου πέντε κιλά σε πέντε ημέρες. Δεν μπορούσα να κρατήσω ούτε γραμμάριο από αυτό που έτρωγα», δηλώνει στο αμερικάνικο περιοδικό Vogue (τεύχος Ιουνίου).

«Ένιωσα τόσο ταπεινωμένη, τόσο συντετριμμένη… Νόμιζα ότι θα ήταν έλλειψη σεβασμού να εμφανιστώ στο κοινό. Έλεγα μέσα μου ότι “δεν μπορώ να περπατώ με το κεφάλι ψηλά με αυτά που συμβαίνουν”. Ακόμη είναι πολύ έντονο. Ανέβαινα τις σκάλες τις προάλλες και σταμάτησα ξαφνικά. Ήταν σαν να μου είχαν δώσει μια γροθιά στην κοιλιά και δεν μπορούσα να πάρω αναπνοή».

Μόλις πέρασε η καταιγίδα, η Τσάπμαν αποφάσισε να επισκεφθεί ψυχολόγο. «Στην αρχή δεν τα κατάφερνα γιατί ήμουν σε σοκ. Ένιωθα σαν να μην το άξιζα. Αλλά μετά είπα: “Έληξε, πρέπει να το διαχειριστώ, πρέπει να γυρίσω σελίδα”. Υπήρχε ένα κομμάτι του εαυτού μου που ήταν πολύ αφελές… προφανώς ήμουν αφελής. Υπάρχουν στιγμές που νιώθω μένος. Υπάρχουν στιγμές που βρίσκομαι σε σύγχυση. Υπάρχουν στιγμές που είμαι δύσπιστη». Υπάρχουν επίσης στιγμές που η Τσάπμαν κλαίει για τα δύο παιδιά της. «Τί θα γίνει η ζωή τους; Τί θα λέει ο κόσμος γι αυτά; Λατρεύουν τον πατέρα τους, τον αγαπούν πολύ. Θα είναι φρικτό γι αυτά».

Χρειάστηκε να περάσουν δύο ημέρες για να «καταπιεί» το δημοσίευμα για τον Γουάινστιν. «Το κεφάλι μου γύριζε. Ήταν πολύ δύσκολο γιατί το πρώτο άρθρο αναφερόταν σε μια εποχή αρκετά πριν από τη γνωριμία μας. Συνεπώς, χρειάστηκα χρόνο για να διαμορφώσω μια άποψη γι’ αυτό. Στη συνέχεια, οι ιστορίες πλήθαιναν και συνειδητοποίησα ότι δεν επρόκειτο για ένα μεμονωμένο περιστατικό. Ήξερα ότι έπρεπε να φύγω και να πάρω τα παιδιά μαζί. Στην ιδιωτική μας ζωή, εκείνος ήταν καλός οικογενειάρχης κι αυτό είναι το πιο επώδυνο. Νόμιζα ότι ήμασταν πολύ ευτυχισμένοι στον γάμο μας. Λάτρευα τη ζωή μου (όπως ήταν)», εξηγεί.

Στο άρθρο της, η διευθύντρια του περιοδικού Άννα Γουίντουρ εξηγεί ότι συνάντησε την Τσάπμαν όταν ξέσπασε το σκάνδαλο. «Όταν πέρασα να δω την Τζορτζίνα λίγο μετά τα δημοσιεύματα, το σοκ την είχε αφήσει άναυδη, προσπαθούσε να καταλάβει τα συναισθήματά της- οργή, ενοχή, αποστροφή, φόβος».

Η Τσάπμαν «ουδέποτε» υποψιάστηκε οτιδήποτε. «Καταρχήν, εκείνος ταξίδευε συνεχώς. Και ουδέποτε ήταν ο τύπος που ήθελε να ξέρω όλες τις μετακινήσεις του ανά πάσα στιγμή της ημέρας», τονίζει. Ο Γουάινστιν «ήταν υπέροχος σύντροφος απέναντί μου. Ήταν φίλος, ένας έμπιστος, που με στήριζε. Είναι μια μεγάλη προσωπικότητα… και… δεν ξέρω. Θα ήθελα πολύ να έχω απαντήσεις, αλλά δεν τις έχω», δηλώνει.

Χαρακτηρίζοντας τον Γουάνστιν «χαρισματικό» και «απίστευτα ευφυή», η Τσάπμαν εξηγεί ότι ο σύζυγός της μπορούσε να είναι «πολύ γενναιόδωρος επίσης». «Είχε πληρώσει τις ιατρικές δαπάνες της μητέρας ενός φίλου μου η οποία έπασχε από καρκίνο του μαστού και έπρεπε να επισκεφθεί έναν φημισμένο γιατρό. Ήταν απίστευτος υπό αυτή την έννοια. Αυτό είναι και το πιο δύσκολο σε όλα αυτά… αυτή η μαύρη και άσπρη πλευρά… η ζωή δεν είναι έτσι». Όμως η Τσάπμαν δεν θέλει να την βλέπουν ως θύμα, «γιατί δεν πιστεύω ότι είμαι», εξηγεί. «Είμαι μια γυναίκα σε μια δύσκολη κατάσταση».

Η Τσάπμαν αρχικά πήγε στο Λος Αντζελες με τα παιδιά της. Στη συνέχεια, εγκαταστάθηκαν στο Λονδίνο, στο σπίτι του ηθοποιού Ντέιβιντ Ογιελόβο, φίλου από παλιά της Τζορτζίνα. Μετά η σχεδιάστρια και τα παιδιά πήγαν στο σπίτι των γονιών της. «Ζω μέρα με τη μέρα. Είναι δύσκολο; Εννοείται. Αλλά προσαρμόζεται κανείς. Άραγε η κατάσταση θα επιδεινωθεί; ‘Ίσως όχι». Σήμερα δηλώνει έτοιμη να αφήσει το σπίτι στο Γκρίνγουιτς Βίλατζ, που πωλήθηκε, για να εγκατασταθεί με τα παιδιά της σε ένα αγρόκτημα στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Για πολλούς λόγους, η Τσάπμαν επικοινωνεί σε τακτική βάση με τον Γουάινστιν, αλλά δεν μιλά για την τωρινή ψυχική κατάσταση του μεγιστάνα. Σηκώνοντας τα μάτια της στον ουρανό, η σχεδιάστρια δηλώνει: «Προφανώς, όταν ήμουν παντρεμένη μαζί του, δεν κατάλαβα την ψυχική του κατάσταση. Συνεπώς, δεν είμαι η καταλληλότερη να απαντήσω».

Και τι θα απογίνει ο οίκος μόδας Marchesa, που έμεινε στην αφάνεια όλη αυτή την περίοδο; Η Σκάρλετ Γιόχανσον εμφανίστηκε απαστράπτουσα με φόρεμα του οίκου αυτού στο γκαλά του Met 2018, μια ένδειξη ότι ο κόσμος της μόδας αρχίζει σιγά σιγά να δέχεται εκ νέου την Τσάπμαν στους κόλπους του. «Είμαι πεπεισμένη ότι η Τζορτζίνα δεν ήξερε τίποτε για τη συμπεριφορά του συζύγου της, συνεπώς δεν θα έπρεπε να την καταδικάζουμε για ό,τι συνέβη», γράφει η Άννα Γουίντουρ. «Κανείς δεν θα έπρεπε να ευθύνεται για τις πράξεις του συντρόφου του. Αυτό που η Τζορτζίνα θα πρέπει να έχει είναι συμπόνια και κατανόηση».

Πηγή: AFP, Reuters, με πληροφορίες από Vogue