Οι προκλήσεις κυβερνοασφάλειας που περιμένουμε το 2020

Οι προκλήσεις κυβερνοασφάλειας που περιμένουμε το 2020
epa06053460 A mirror reflects a computer screen displaying binary code in Taipei, Taiwan, 28 June 2017. Kaspersky Lab reported that the malware, despite resembling 'Petya' malware that affected computers last year, is believed to be a new type of ransomware, which the cybersecurity company called 'ExPetr'. The ransomware has reportedly affected mostly Ukraine and Russia and several cases were also found in Poland, Italy, Britain, Germany, France, the US and several other countries, with around 2,000 cases reported so far. The ransomware has reportedly affected US pharmaceutical giant Merck, Russia's oil producer Rosneft, Ukrainian central bank, Spanish food company Mondelez, Australia's Cadbury chocolate factory and French shipping company TNT, among other global companies. EPA/RITCHIE B. TONGO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Είναι μαθηματική βεβαιότητα ότι οι κίνδυνοι στο Διαδίκτυο θα συνεχίζουν να αυξάνονται συχνά με γεωμετρική πρόοδο, όπως έχει δείξει μέχρι τώρα η εμπειρία.

Η νέα χρονιά που έρχεται αναμένεται να αυξήσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει καθημερινά ο υπεύθυνος κυβερνοασφάλειας σε μία επιχείρηση και αλλού.

Είναι μαθηματική βεβαιότητα ότι οι κίνδυνοι στο Διαδίκτυο θα συνεχίζουν να αυξάνονται συχνά με γεωμετρική πρόοδο, όπως έχει δείξει μέχρι τώρα η εμπειρία. Τα επόμενα χρόνια, οι ειδικοί συμφωνούν ως προς το ότι αναμένονται νέες απειλές, των οποίων η αντιμετώπιση εκτιμάται ότι θα απαιτεί και εντελώς νέες δεξιότητες ή μεθόδους. Ένα άλλο στοιχείο που τονίζουν οι ειδικοί είναι ότι οι νέες απειλές ενδέχεται να έχουν και μεγαλύτερο οικονομικό αντίκτυπο για τις επιχειρήσεις, καθώς αποδεικνύεται ότι οι συνέπειές τους ενδέχεται να έχουν μεγάλο κόστος.

Μία απάτη που τείνει να γίνει κοινός τόπος στον Κυβερνοχώρο είναι τα λεγόμενα deepfakes, δηλαδή της χρήσης ψευδών ειδήσεων και άλλων κατασκευασμένων αναρτήσεων, ακόμα και με τη χρήση μοντάζ ή Τεχνητής Νοημοσύνης, προκειμένου να πειστούν όλοι ότι ένας διάσημος επιλέγει μία συγκεκριμένη υπηρεσία. Είδαμε προσφάτως, τέτοιες απάτες να εμφανίζονται και στην Ελλάδα μέσω κοινωνικών δικτύων, αναφορικά με τον πλουτισμό διάσημων παρουσιαστών, ηθοποιών και άλλων προσώπων από τη χρήση κρυπτονομισμάτων.

Οι ειδικοί προειδοποιούν για την άνοδο του 5G, την οποία θεωρούν ως μία αφορμή για τη δημιουργία νέων απειλών από κακόβουλα συμφέροντα. Άνοδο βλέπουν και στην πολυπλοκότητα που διέπει το ransomware, το λογισμικό που μπορεί να πάρει τον έλεγχο ενός υπολογιστή με σκοπό τα λύτρα από τον κάτοχό του, προκειμένου να μπορέσει αυτός να το θέσει και πάλι σε λειτουργία. Σε επιχειρηματικό επίπεδο, το ransomware δεν αποκλείεται να υποκλέπτει ευαίσθητα δεδομένα που μία εταιρεία δεν θέλει να γίνουν γνωστά σε τρίτους.

Μία από τις διεξόδους που βλέπουν οι ειδικοί είναι η «εκπαίδευση» των αλγορίθμων, έτσι ώστε να μπορούν να αναγνωρίζουν το ψευδές στοιχείο σε μία δημοσίευση στο Διαδίκτυο, ή την έγκαιρη προειδοποίηση για τους κινδύνους που μπορούν να κρύβονται σε διάφορα σημεία του Internet. Φυσικά, ο ανθρώπινος παράγοντας θα είναι πάντοτε το πλέον κρίσιμο στοιχείο.