Οι προσδοκίες για συμφωνία ανεβάζουν ευρώ και χρηματιστήριο

Οι προσδοκίες για συμφωνία ανεβάζουν ευρώ και χρηματιστήριο

«Ράλι» στον γενικό δείκτη τιμών μετά τις δηλώσεις Τσίπρα – Μέρκελ.

Ανοδικά κινείται το ευρώ, εν μέσω ενδείξεων ότι υπάρχει κάποια πρόοδος για να διασφαλίσει η Ελλάδα πρόσθετη χρηματοδότηση, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου ενισχύεται κατά 0,6% στα 1,0884 δολάρια, συνεχίζοντας τη χθεσινή άνοδό του. Το νέο ράλι ακολούθησε τη δήλωση της καγκελαρίου ‘Ανγκελα Μέρκελ χθες βράδυ ότι θα πρέπει να γίνουν τα πάντα για να μη ξεμείνει η Ελλάδα από χρήματα.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε, επίσης, ότι είναι πολύ αισιόδοξος για την επίτευξη μίας συμφωνίας με τους πιστωτές της χώρας, καθώς έχει γίνει σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.

Το Bloomberg αναφέρει ότι το ευρώ ανατιμήθηκε έναντι και των 16 σημαντικών νομισμάτων (με την εξαίρεση ενός), μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» σύμφωνα με το οποίο, το ελληνικό δημόσιο έχει εξασφαλίσει 450 εκατ. ευρώ από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

«Υπάρχουν κάποιες θετικές ενδείξεις σχετικά με τη χρηματοδοτική κατάσταση της Ελλάδας. Αισθάνομαι ένα υψηλότερο επίπεδο εμπιστοσύνης. Η αγορά είχε εν μέρει τιμολογήσει ένα αρνητικό αποτέλεσμα σχετικά με την Ελλάδα και έτσι μειώνει τις θέσεις της κατά του ευρώ», δήλωσε στέλεχος της τράπεζας Mizuho στο Λονδίνο.

Υψηλό αγοραστικό ενδιαφέρον εκδηλώνεται και στη χρηματιστηριακή αγορά, με τους επενδυτές να προεξοφλούν συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, εν μέσω βελτίωσης του κλίματος και στην αγορά των ομολόγων.

Οι τραπεζικές μετοχές βρίσκονται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 12:30 διαμορφώνεται στις 768,88 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 4,38%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 36,46 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 4,81%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 4,00%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι μετοχές Πειραιώς (+14,08%), της Eurobank (+9,09%), της Εθνικής(+8,65%), της Alpha Bank(+8,00%), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ(+6,52%) και της Jumbo(+6,38%).

Αντιθέτως, απώλειες σημειώνουν οι μετοχές της Motor Oil(-0,55%) και της Coca Cola HBC(-0,48%).
Από τους επιμέρους δείκτες πτώση σημειώνει μόνο ο δείκτης των Τροφίμων(-0,69%), ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Τραπεζών (+9,60%), των Προσωπικών Προϊόντων (+7,05%), του Εμπορίου (+5,86%) και της Υγείας(+4,35%).

Ανοδικά κινούνται 72 μετοχές, 18 πτωτικά και 9 παραμένουν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: ΑΤΤΙ-ΚΑΤ +20,00%, Forthnet+19,23%, Τεχνική Ολυμπιακή +16,94% και Πειραιώς +14,08%.

Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Dionic -19,35%, Νάκας -10,00%, Βογιατζόγλου -10,00% και Αφοί Κορδέλλου -9,45%.