Η πρόταση Σάλλα για οριστική λύση στο πρόβλημα με τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια

Η πρόταση Σάλλα για οριστική λύση στο πρόβλημα με τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η ριζοσπαστική λύση του επίτιμου προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς για το μεγάλο ζήτημα των σταγαστικών.

Πρόταση για την αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων,  η οποία  απαλλάσσει τους δανειολήπτες από την άμεση απειλή των πλειστηριασμών έκανε ο Μιχάλης Σάλλας μιλώντας στο protothema.gr.

Πιο συγκεκριμένα ο επίτιμος πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς προτείνει το πάγωμα μεγάλου μέρους του δανείου το οποίο και θα διαγράφεται σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα αν δεν αποκατασταθούν οι τιμές των ακινήτων, ενώ το υπόλοιπο δάνειο θα αποπληρώνεται ανάλογα με τις δυνατότητες του δανειολήπτη.

Όπως ανέφερε, οι πλειστηριασμοί κατοικιών οδηγούν σε σοβαρά δυσμενέστερη θέση όλα τα μέρη (ιδιοκτήτες και τράπεζα), ενώ επέρριψε ευθύνες στο πολιτικό σύστημα της χώρας και στο «εσφαλμένο πρόγραμμα» της τρόικας για την πορεία της οικονομίας, την άνοδο της ανεργίας και την απώλεια περιουσίας των Ελλήνων ύψους 1 τρισ. ευρώ (κατά τον ίδιο).

Αναφερόμενος στη λύση που προτείνει για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια, αναφέρει ότι αυτά θα μπορούσαν να χωριστούν σε δύο μέρη, όπου το ένα θα αντιστοιχεί για παράδειγμα στο 90% της αξίας του ακινήτου. Για αυτήν την αξία η τράπεζα θα προτείνει τη διαδικασία «sales and lease back» ούτως ώστε να επεκτείνει τη διάρκειά του και να μειώσει το ύψος της μηνιαίας εξυπηρέτησης.

Για το δεύτερο μέρος του δανείου ο Μιχάλης Σάλλας προτείνει το «πάγωμά» του τουλάχιστον για μια πενταετία, εφόσον δεν αποκαθίστανται οι τιμές των ακινήτων. Με αυτόν τον τρόπο, όπως λέει ο ίδιος, θα διαγράφεται το 50% της διαφοράς ανάμεσα στο συνολικό ύψος του δανείου και του ποσού που έχει μετατραπεί σε sales and lease back. «Το υπόλοιπο 50% θα διαγράφεται στην επόμενη 5ετία,  εάν και πάλι δεν έχουν μεταβληθεί προς τα πάνω οι αξίες των ακινήτων», αναφέρει.