Η πρόταση των «έξυπνων» κάδων ανακύκλωσης φέρνει τη Recycglobe στους φιναλίστ του Retech Innovation

Η πρόταση των «έξυπνων» κάδων ανακύκλωσης φέρνει τη Recycglobe στους φιναλίστ του Retech Innovation

Ο ιδρυτής και CEO της ελληνικής startup, Κωνσταντίνος Αστρίδης, προτείνει έναν εντελώς πρωτότυπο τρόπο για να κάνουμε κάτι παραπάνω για το περιβάλλον.

Η κουλτούρα της ανακύκλωσης έχει ήδη περάσει σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες από τον «παραδοσιακό» τρόπο εφαρμογής της, στο «πάντρεμα» με τις νέες τεχνολογίες. Άλλωστε, έχοντας να διαχειριστούμε καθημερινά έναν πολύ μεγάλο όγκο πληροφοριών, το αποτέλεσμα της δουλειάς μας γίνεται με αυτόν τον τόπο ακόμη πιο εύκολα αντιληπτό – όπως και ο αντίκτυπος δράσεων που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος.

Η Recycglobe αποτελεί ένα μοναδικό παράδειγμα προώθησης της ανακύκλωσης όχι μόνο ως το μέσο για να λαμβάνουμε περισσότερες πρωτοβουλίες, αλλά κι ως εκείνον τον παράγοντα ο οποίος δείχνει στην πράξη πόσο μεγάλα είναι το οφέλη τόσο για τον τόπο μας, όσο και για τις ζωές μας.

Η ελληνική startup υπέβαλε την πρότασή της και στον διαγωνισμό καινοτομίας ReTech Innovation Challenge, που εγκαινίασε η Lamda Development και διοργανώνεται με στρατηγικό συνεργάτη τους Industry Disruptors Game Changers (ID – GC).

Η εταιρεία θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει την ιδέα της στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού στο Τhe Mall Athens τον Φεβρουάριο, σε ειδικά pop upstands, αλλά και να διεκδικήσει μια θέση στην τελική τριάδα του διαγωνισμού, η οποία θα προκύψει μέσα από μια ζωντανή «μάχη» των δέκα φιναλίστ σε μια μεγάλη εκδήλωση στις 21 Φεβρουαρίου στα Village στο The Mall Athens.

Xρηματικά έπαθλα ύψους 10.000 ευρώ, συναντήσεις με μεγάλες επιχειρήσεις που φιλοξενούνται στα εμπορικά κέντρα της Lamda Development και υπηρεσίες καθοδήγησης από μεγάλες εταιρίες περιμένουν τις startups που ξεχώρισαν στη νέα πρωτοβουλία της Lamda Dnt.

Ο ιδρυτής και CEO της Recycglobe, Κωνσταντίνος Αστρίδης, περιγράφει στο Fortune τα σημαντικά οφέλη της εποχής των «έξυπνων» κάδων ανακύκλωσης.

Ποιο είναι το βασικό αντικείμενο της εταιρείας σας;

Η RECYCGLOBETM  είναι η πρώτη ελληνική εταιρεία που αναπτύσσει και προμηθεύει software και hardware συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων και ανακύκλωσης σε ιδιωτικές ή δημοτικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη συλλογή και την επεξεργασία ανακυκλώσιμών υλικών (υγρά και στερεά).

Η πλατφόρμα και ο αισθητήρας πλήρωσης κάδου μέσω τηλεματικής recycSense™ είναι ένα ολιστικό σύστημα διαχείρισης που καταγράφει σε πραγματικό χρόνο τη ροή των υλικών δίνοντας τη δυνατότητα σε ιδιωτικές επιχειρήσεις με ιδιωτικά δίκτυα κάδων και Δήμους να προϋπολογίσουν τον όγκο και την αξία των υλικών, να βελτιώσουν την διαδικασία συλλογής και τελικά να συγκεντρώσουν τα υλικά στην καλύτερη ποιοτική κατάσταση μειώνοντας συνολικά το διαχειριστικό κόστος.

Ο  αισθητήρας recycSense εγκαθίσταται σε οποιοδήποτε κάδο και για κάθε είδους ανακυκλώσιμο υλικό, υγρό ή στερεό . Τα δεδομένα αποστέλλονται στη πλατφόρμα  ανάλογα με τον χρονικό προγραμματισμό που έχει επιλεγεί. Η αποστολή γίνεται είτε μέσω δικτύου 2G – κινητής τηλεφωνίας, είτε μέσω wi – fi,  στη συνέχεια ο αλγόριθμος της ηλεκτρονικής πλατφόρμας μετατρέπει τα δεδομένα αυτά σε πληρότητα του κάδου.

Για ποιο λόγο αποφασίσατε να συμμετάσχετε στο διαγωνισμό καινοτομίας ReTech Innovation Challenge;

O μεγάλος διαγωνισμός καινοτομίας, που εγκαινιάζει η Lamda Development, δημιουργεί για την recycglobe ένα σημαντικό κανάλι επικοινωνίας με την αγορά του Retail.
Πρόκειται για μια αγορά η οποία  μετασχηματίζεται, αξιοποιεί την τεχνολογία, γίνεται εξωστρεφής και είναι ώριμή να υιοθετήσει καινοτόμα εργαλεία. Αυτή η αγορά είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την παραγωγή και διαχείριση των απορριμμάτων.

Η πρωτοβουλία αυτή δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις τόσο για την υιοθέτηση ορθών περιβαλλοντικών πρακτικών όσο και ένα ιδανικό πεδίο εκπαίδευσης του καταναλωτή. Ο διαγωνισμός   μας δίνει την δυνατότητα να  δείξουμε ότι οι ορθές πρακτικές της κυκλικής οικονομίας αφορούν το ευρύ κοινό και κατ’ επέκταση μπορούν να λειτουργούν και προς τις δυο αυτές  κατευθύνσεις υποστηρίζοντας παράλληλα ένα νέο μοντέλο βιωσιμότητας. Υπό αυτή την οπτική ο  διαγωνισμός είναι μια μοναδική ευκαιρία για την εταιρεία μας  να παρουσιάσει τα εργαλεία ορθής και βιώσιμης διαχείρισης απορριμμάτων και να μας φέρει σε επαφή με τους καταστηματάρχες και τους επισκέπτες των εμπορικών της κέντρων.
Τέλος είναι μια σημαντική αφορμή να  αξιολογηθούμε από εκπροσώπους της αγοράς, επενδυτές, επιχειρηματίες και ακαδημαϊκούς με σημαντική εμπειρία στην  αγορά του Retail.

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το συγκριτικό σας πλεονέκτημα;

Η πλατφόρμα RECYCGLOBE™   όσο και ο αισθητήρας πλήρωσης κάδου recycSense™   που  παρέχουμε συμπληρωματικά, δίνουν βοηθούν τις Ιδιωτικές εταιρείες συλλογής και τους Δήμους να βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα και τον ρυθμό ανακύκλωσης  να επιτυγχάνουν την  δραστική μείωση του διαχειριστικού κόστους και  να δημιουργούν συνέργειες με αντίστοιχες επιχειρηματικές δράσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Το συγκριτικό μας πλεονέκτημα είναι το ότι διαθέτουμε  στο σύνολο του ένα προϊόν σημαντικά  φθηνότερο από τον ανταγωνισμό. Επίσης, το γεγονός ότι η εταιρεία είναι ελληνική και η έδρα της εταιρείας βρίσκεται στην Ελλάδα διευκολύνει την διείσδυση μας στην αγορά αφού το γεγονός αυτό καθησυχάζει τους δυνητικούς μας πελάτες η οποίοι επιζητούν την διαπροσωπική επαφή και την εντοπιότητα ώστε να υιοθετήσουν ένα καινοτόμο προϊόν.

Ποιο είναι το μοντέλο εσόδων και οι στόχοι της εταιρείας σας;

Η εταιρεία μας λειτουργεί με μια ευέλικτη τιμολογιακή πολιτική. Η πλατφόρμα recycglobe είναι έτσι σχεδιασμένη ώστε να αναπτύσσεται παράλληλα με την ανάπτυξη των πελατών της. Έχει μελετηθεί ώστε να μπορεί  να ενταχθεί στα υπάρχοντα συστήματα συλλογής ώστε να καθιστά ομαλή την μετάβαση από παραδοσιακή διαδικασία προς την ψηφιακή.

Αναλόγως έχουμε δημιουργήσει ευέλικτα συνδρομητικά πακέτα με κριτήριο τη γεωγραφική θέση των χρηστών, το υλικό που θέλουν να ανακυκλώσουν, το εύρος των χρηστών που θέλουν να απευθυνθούν, τους αισθητήρες που πρέπει να εγκατασταθούν κλπ.

Στόχος μας είναι σε μια αγορά που μετασχηματίζεται να προσφέρουμε την δυνατότητα στους πελάτες μας να  μπορούν αρχικά  να επενδύσουν σε    μικρά ή μεγάλα συνδρομητικά πακέτα, ανάλογα της δυναμικότητας τους και στην συνέχεια ανάλογα με τις ανάγκες τους  να εμπλουτίσουν αυτά τα πακέτα με πρόσθετες επιλογές προκειμένου να αυξήσουν την απόδοση τους.

​Είναι τελικά ο Έλληνας σήμερα έτοιμος να αντιληφθεί τα οφέλη της ανακύκλωσης;​

Η επαφή που έχουμε με την αγορα μας απαντάει ξεκάθαρα «ναι. Οι Έλληνες, είτε αναφερόμαστε σε επαγγελματίες είτε σε απλούς καταναλωτές, δείχνουν να έχουν αντιληφθεί πως ένα άλλο μοντέλο περιβαλλοντικής συμπεριφοράς είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίο. Πολλές φορές διαπιστώνουμε ότι είναι πιο μπροστά και από τα ήδη υπάρχοντα συστήματα. Μην ξεχνάμε ότι πολλοί από μας έχουμε συχνή επαφή με το εξωτερικό και έχουμε βιώσει τα πλεονεκτήματα των έξυπνων και καθαρών πόλεων. Δυστυχώς έχουν γίνει λάθη και παραλήψεις τα οποία οδήγησαν στην  απαξίωση της περιβαλλοντικής κουλτούρας. Η recycglobe με όχημα τη νέα νομοθεσία για τη διαχείριση των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης έρχεται σε μεγάλο βαθμό να καλύψει αυτό το κενό αφού για πρώτη φορά δίνει τα εργαλεία, και επομένως την δυνατότητα, τόσο σε δήμους όσο και σε ιδιωτικές πρωτοβουλίες να χτίσουν συστήματα κυκλικής οικονομίας που θα προσελκύσουν και θα συσπειρώσουν ένα ήδη έτοιμο και ευαισθητοποιημένο κοινό.