Οι πρώτες αντιδράσεις των Γερμανών βουλευτών στην ελληνική πρόταση

Οι πρώτες αντιδράσεις των Γερμανών βουλευτών στην ελληνική πρόταση

Αντιφατικές είναι οι αντιδράσεις που έρχονται από τη Γερμανία – Οι Χριστιανοκοινωνιστές επιμένουν στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Αντικρουόμενες είναι οι πρώτες αντιδράσεις στελεχών του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού για τις προτάσεις που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση στους Θεσμούς, με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) να εμφανίζονται ικανοποιημένοι, αλλά τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) να εκφράζουν επιφυλάξεις και τους Βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) να επιμένουν στη θέση τους για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της SPD Κάρστεν Σνάιντερ, με δήλωσή του στο περιοδικό «Der Spiegel», αναφέρει ότι «οι προτάσεις δείχνουν για πρώτη φορά ότι η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται πρόθυμη να καταβάλει η ίδια σοβαρές προσπάθειες» και προσθέτει ότι «μια έγκαιρη υλοποίηση στην ελληνική Βουλή θα τόνιζε την σοβαρότητα των προθέσεων», κάτι το οποίο ο ίδιος θεωρεί επειγόντως απαραίτητο προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των εταίρων.

Ο έτερος αντιπρόεδρος της Κ.Ο. κόμματος ‘Αξελ Σέφερ καλωσορίζει , σε συνέντευξή του στο Reuters, τις προτάσεις και κάνει λόγο για «ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, το οποίο όμως θα μπορούσε να είχε ήδη γίνει από καιρό». Απευθύνει δε έκκληση να σταματήσει η συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, κάτι το οποίο, θα ήταν, όπως λέει, «τρέλα».

«Πόσο πιστευτό είναι ότι αυτή η λίστα μεταρρυθμίσεων θα υλοποιηθεί, ακόμη και αν ψηφιστεί από τη Βουλή;», διερωτήθηκε, μιλώντας στο ZDF, ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. CDU/CSU Ραλφ Μπρίνκχαους και απέρριψε το ενδεχόμενο η γερμανική Βουλή να εγκρίνει κούρεμα του ελληνικού χρέους, ενώ ο εκπρόσωπος της CDU στην Επιτροπή Προϋπολογισμού Έκχαρτ Ρέμπεργκ δήλωσε στο Reuters ότι οι ψηφοφόροι του στην εκλογική του περιφέρεια, το Μεκλεμβούργο-Πομερανία, περιφέρεια και της ‘Αγγελα Μέρκελ, είναι συντριπτικά αντίθετοι σε περαιτέρω βοήθεια για την Ελλάδα.

Ο προερχόμενος από την CSU επίσης αντιπρόεδρος της Κ.Ο. της Ένωσης Χανς-Πέτερ Φρίντριχ δήλωσε στην Γερμανική Ραδιοφωνία ότι «η ελληνική κυβέρνηση είτε κοροϊδεύει πάλι τον ελληνικό λαό είτε εμάς» και τόνισε ότι δεν βλέπει βάση για διαπραγματεύσεις με την Αθήνα. «Πιστεύω ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα με δικό της νόμισμα και με καλόπιστη βοήθεια όλων των Ευρωπαίων γειτόνων και εταίρων», τόνισε και πρόσθεσε ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να συζητήσουμε σοβαρά αυτή την εναλλακτική.

Η Αντιπρόεδρος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) Ζάρα Βάγκενκνεχτ κατηγορεί τους δανειστές για εκβιασμό της Ελλάδας και δηλώνει ότι η λίστα που υπέβαλε η Αθήνα αντιπροσωπεύει στον μεγαλύτερο βαθμό τα σχέδια περικοπών που απέρριψε το 60% των Ελλήνων στο δημοψήφισμα. «Εάν αποφασιστεί έτσι το πρόγραμμα, τότε η ελληνική τραγωδία πηγαίνει απλώς σε νέα παράταση», τονίζει η κυρία Βάγκενκνεχτ, η οποία, σε επιστολή της προς την Καγκελάριο Μέρκελ την οποία αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα «Bild», σημειώνει ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο «πακέτο βοήθειας», μόνο και μόνο, όπως λέει, για να αποπληρώσει πάλι παλιά χρέη με νέα χρέη. «Η Ελλάδα χρειάζεται ένα ‘κούρεμα’ χρέους. Πρέπει να απελευθερωθεί για τα επόμενα τουλάχιστον τρία ως πέντε χρόνια από την πίεση του να πληρώνει τόκους και τοκοχρεολύσια που έτσι κι αλλιώς δεν μπορεί να πληρώσει με τις δικές της δυνάμεις. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται ακόμη περισσότερες κοινωνικές περικοπές, αλλά επενδύσεις και μια δυνατή συνεισφορά περιουσίας των ολιγαρχών της. Απαραίτητη είναι και μια απεμπλοκή της ελληνικής οικονομίας στην οποία σήμερα περίπου 800 πάμπλουτες οικογένειες διαθέτουν μονοπώλια και υπαγορεύουν τις τιμές», γράφει η πολιτικός της Αριστεράς και σημειώνει ότι «αυτές θα ήταν μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα έδιναν ώθηση στη χώρα και όχι περαιτέρω περικοπές συντάξεων, αυξήσεις του ΦΠΑ και ιδιωτικοποιήσεις».

Σε περίπτωση συμφωνίας, η Μπούντεσταγκ ενδέχεται να πραγματοποιήσει δύο ψηφοφορίες μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα

Η κάτω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου, η Bundestag, θα πρέπει να αποφανθεί δύο φορές για μια πιθανή συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της και οι δύο αυτές ψηφοφορίες θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, έγινε σήμερα γνωστό από κοινοβουλευτικές πηγές.

Σύμφωνα με το σενάριο που κυκλοφορεί στο Βερολίνο, μια πρώτη ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιουλίου, με την οποία θα δοθεί στην κυβέρνηση εντολή για να διαπραγματευθεί. Μια δεύτερη ψηφοφορία για την οριστικοποιημένη συμφωνία μπορεί να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 17 Ιουλίου, σύμφωνα με τις πηγές αυτές.

Μια τέτοια διαδικασία θα επέτρεπε την αποδέσμευση των κεφαλαίων για την Αθήνα πριν από τις 20 Ιουλίου, ημερομηνία κατά την οποία η Ελλάδα πρέπει να πραγματοποιήσει μια μεγάλη αποπληρωμή στην ΕΚΤ.

Η Bundestag βρίσκεται θεωρητικά σε διακοπές από τις 3 Ιουλίου, όμως τα 631 μέλη της έχουν κληθεί να μην απομακρυνθούν πολύ από την πρωτεύουσα για την περίπτωση που χρειασθεί να συνεδριάσουν εκτάκτως.