Οι πρώτες πληροφορίες από το κρίσιμο Eurogroup

Οι πρώτες πληροφορίες από το κρίσιμο Eurogroup
International Monetary Fund Managing Director Christine Lagarde and Eurogroup President Jeroen Dijsselbloem take part in a euro zone EU leaders summit on the situation in Greece, in Brussels, Belgium, July 11, 2015. Skeptical European finance ministers gathered on Saturday to decide whether to negotiate a third bailout for Greece after Prime Minister Alexis Tsipras won lawmakers' backing for painful austerity measures his leftist party was elected to prevent. REUTERS/Eric Vidal. - RTX1JZRJ

Διαψεύδεται κάθε αναφορά για Grexit. Το ΔΝΤ ζητά βαθιά αναδιάρθρωση του χρέους.

Δεν τέθηκε ποτέ ζήτημα Grexit στο αποψινό Eurogroup, επιβεβαιώνουν πηγές μέσα από την κρίσιμη συνεδρίαση, όπως μετέδωσε για το Mega η Σοφία Δήμτσα. Σύμφωνα με τις πηγές εντός της διαπραγμάτευσης, η πληροφορία που έκανε λόγο για έγγραφο του γερμανικού ΥΠΟΙΚ περί πενταετούς προσωρινής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, διαψεύστηκε κατηγορηματικά. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, πολύ σημαντικό ζήτημα εξακολουθεί να αποτελεί η αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης μετά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, καθώς αρκετοί υπουργοί Οικονομικών αμφισβήτησαν τη θέλησή της να προχωρήσει στις απαραίτητες πολιτικές και τα επώδυνα μέτρα.

H γερμανική εφημερίδα  «Der Tagesspiegel» επικαλείται κύκλους της γερμανικής κυβέρνησης σύμφωνα με τους οποίους το έγγραφο δεν έχει «επίκαιρη σημασία». «Πρόκειται για έγγραφο εργασίας με σκέψεις για την περίπτωση που πρέπει να τεθεί σε ισχύ το Σχέδιο Β και δεν προοριζόταν για τη σημερινή συνεδρίαση» δηλώνει διπλωμάτης στην εφημερίδα. Συνεπώς, επισημαίνεται, ο κ. Σόιμπλε δεν το παρουσίασε στους συναδέλφους του, αλλά το έγγραφο δόθηκε κατά την προετοιμασία του Eurogroup μόνο σε χώρες με παρόμοιες απόψεις.

Όσον αφορά το ίδιο πρόγραμμα, το Mega μετέδωσε ότι απαίτηση των ΥΠΟΙΚ είναι να είναι «ισχυρό και εμπροσθοβαρές», ενώ σημειώνεται ότι το ΔΝΤ ζήτησε μέσω της Κριστίν Λαγκάρντ «βαθιά αναδιάρθρωση» του ελληνικού χρέους, αίτημα το οποίο απερρίφθη από τους περισσότερους Ευρωπαίους.

Σημειώνεται μάλιστα ότι οι ΥΠΟΙΚ δεν έχουν καταλήξει ακόμη για τα επόμενα βήματα, κι αναμένεται απόψε να γίνουν ακόμη πιο συγκεκριμένοι.

Κατά τη διακοπή για το δείπνο των ΥΠΟΙΚ, η τρόικα ετοιμάζει ήδη γραπτή απάντηση προς την ελληνική κυβέρνηση για την πρόταση που κατέθεσε, ενώ άγνωστο παραμένει εάν η εισήγηση του Eurogroup δημοσιοποιηθεί, ή δοθεί κατευθείαν στους Ευρωπαίους ηγέτες πριν την Σύνοδο της Κυριακής.

Σόιμπλε: Πρέπει να αναδομήσετε ριζικά το ελληνικό κράτος

Σε ζητήματα τα οποία ξεφεύγουν κατά πολύ από τις λεπτομέρειες για το χρηματοδοτικό πρόγραμμα, προχώρησε πριν την πρώτη του διακοπή το αποψινό Eurogroup.

Όπως μετέδωσε για το Mega από το Βερολίνο ο δημοσιογράφος Παντελής Βαλασόπουλος, γερμανικές πηγές που λαμβάνουν μέρος στις διαπραγματεύσεις τόνισαν ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θέτει σοβαρό ζήτημα αλλαγής των δομών του ελληνικού κράτους.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ έχει την άποψη ότι εάν δεν υπάρξει ριζική αναδόμηση σε όλους τους τομείς του κράτους (διοικητικούς, πολιτισμικούς, κλπ) τότε δεν θα αρκεί άλλη μια χρηματοδότηση της Ελλάδας τώρα, γιατί θα χρειαστεί άμεσα νέα κεφάλαια στο μέλλον

«Όσα λεφτά και να δώσουμε, με αυτό το κράτος πάλι θα χρειαστούμε να δώσουμε χρήματα», είπαν οι συγκεκριμένες πηγές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Γαλλία αποτελεί έναν από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές των ελληνικών θέσεων, έναντι της Γερμανίας και των συμμαχικών της χωρών.