Οι προτεραιότητες του Μητσοτάκη και τι λένε από το Μαξίμου για τα πλεονάσματα

Οι προτεραιότητες του Μητσοτάκη και τι λένε από το Μαξίμου για τα πλεονάσματα
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο στη Βουλή, Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019. Κάθε υπουργός, στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, θα παραλάβει έναν φάκελο με τον εξαμηνιαίο σχεδιασμό του τομέα ευθύνης του, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Στον φάκελο θα περιγράφονται λεπτομερώς οι συγκεκριμένοι στόχοι που θα πρέπει να επιτευχθούν ανά υπουργείο μέχρι τον Δεκέμβριο και ο τρόπος της αξιολόγησης κάθε κυβερνητικής δράσης. ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το Παιδείας και το Ψηφιακής Μεταρρύθμισης επισκέπτεται σήμερα ο πρωθυπουργός. Μεγάλες επενδύσεις, ασφάλεια και ΔΕΗ επίσης ψηλά στην ατζέντα. Πρώτα οι μεταρρυθμίσεις και μετά η διαπραγμάτευση για τα πρωτογενή υπενθυμίζουν κυβερνητικές πηγές. Γιατί η ΝΔ δε θα «πετάξει» όλα τα νομοσχέδια του ΣΥΡΙΖΑ.

Της Βίκυς Σαμαρά

Παιδεία και ο «ψηφιακός ανένδοτος» στη γραφειοκρατία, μαζί με το ξεμπλοκάρισμα μεγάλων επενδύσεων όπως το Ελληνικό, η διαχείριση της «νάρκης» της ΔΕΗ και η ασφάλεια, αποτελούν τις σημειολογικές προτεραιότητες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όπως προκύπτει από τις πρώτες κινήσεις του νέου πρωθυπουργού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα το πρωί θα ξεκινήσει τον κύκλο των καθιερωμένων επισκέψεων στα υπουργεία από το Παιδείας, όπου θα τον υποδεχθούν η υπουργός Νίκη Κεραμέως και η υφυπουργός Σοφία Ζαχαράκη, και όχι τυχαία. Η παιδεία είναι ένα πεδίον μεταρρυθμιστικής δόξης λαμπρόν κατά τη νέα κυβέρνηση και δη ένα πεδίο το οποίο δεν υπόκειται στους δημοσιονομικούς περιορισμούς της μετα-μνημονιακής εποχής.

Δεύτερος σταθμός του πρωθυπουργού θα είναι το απόγευμα το νέο ουσιαστικά υπουργείο Επικρατείας για την ψηφιακή μεταρρύθμιση, όπου θα τον υποδεχθεί ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος έχει αναλάβει το κρίσιμο έργο της καταπολέμησης της γραφειοκρατίας οριζόντια στο δημόσιο, αναλογικής και ψηφιακής. Κρίσιμο έργο, όχι μόνο για να δείξει η νέα κυβέρνηση απτά αποτελέσματα για τη ζωή των πολιτών, αλλά για να δείξει μεταρρυθμιστικό πρόσωπο στους εταίρους.

Στο Μαξίμου δεν έδειξαν να ανησυχούν για τις δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ για τα πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές: «Η κ. Μέρκελ δεν λέει τίποτε διαφορετικό από αυτό που έχει προαναγγείλει ότι θα πράξει η σημερινή κυβέρνηση το 2019. Υλοποιώντας ένα ευρύ σχέδιο μεταρρυθμίσεων που θα φέρουν επιτέλους στη χώρα ισχυρή ανάπτυξη, θα ανακτήσει την εμπιστοσύνη εταίρων και αγορών και έτσι θα διεκδικήσει με αξιοπιστία τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων».

Επομένως η συζήτηση για τα πρωτογενή πηγαίνει ούτως ή άλλως σε δεύτερο χρόνο, με τις μεταρρυθμίσεις και το ξεμπλοκάρισμα επενδύσεων στις οποίες η κυβέρνηση αποδίδει εμβληματικό χαρακτήρα όπως το Ελληνικό και οι Σκουριές να παίρνουν προτεραιότητα, καθώς και γενικότερα στην προσέλκυση επενδύσεων. Θέματα για τα οποία ο κ. Μητσοτάκης είχε προχθές και χθες διαδοχικές συναντήσεις με τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη και Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη. Ο κ. Γεωργιάδης συναντήθηκε σήμερα με το δήμαρχο Ελληνικού, ενώ ο κ. Χατζηδάκης έλαβε την παραίτηση του προέδρου της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη.

Εν τω μεταξύ εξάλλου η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα και σε άλλους τομείς, όπως η ασφάλεια. Ο κ. Μητσοτακης είχε χθες συνάντηση και με τον νέο υπουργό ΠΡΟΠΟ Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και στη συνέχεια κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι τον Αύγουστο η Αστυνομία θα επιστρέψει ενισχυμένη στους δρόμους. Στο υπουργικό νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε πει ότι άμεσα θα γίνουν και οι αλλαγές στην ηγεσία της ΕΛΑΣ μετά την παραίτηση του αρχηγού, την οποία ζήτησε ο κ. Χρυσοχοϊδης, αφού πρώτα τον είχε αφήσει εκτός της πρώτης σύσκεψης στο υπουργείο.

Σημειωτέον πάντως ότι μπορεί οι παραιτήσεις κρατικών αξιωματούχων που τοποθετήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ να πέφτουν βροχή, αλλά τόσο ο πρωθυπουργός στο υπουργικό όσο και υπουργοί στις δηλώσεις τους ξεκαθάρισαν ότι δε θα «πετάξουν» όλα τα νομοσχέδια που είχε έτοιμα η προηγούμενη κυβέρνηση ή τα έργα και projects, τόσο σε παραγωγικά όσο και σε «μνημονιακά» υπουργεία, θέλοντας να σηματοδοτήσουν τη συνέχεια της πολιτικής.

Πηγή: News247