Η πρώτη αντίδραση της Κίνας-Μείωσε τα επιτόκια

Η πρώτη αντίδραση της Κίνας-Μείωσε τα επιτόκια
Photo:

Μείωση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της Κίνας.

Ώθηση έλαβαν οι μετοχές στα χρηματιστήρια της Ευρώπης , ανακάμπτοντας σταδιακά από την «Μαύρη» Δευτέρα, μετά την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας να μειώσει τα επιτόκιά της. Πρόκειται για την πρώτη αντίδραση του Πεκίνου μετά την κατάρρευση των παγκόσμιων αγορών. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι περιορίζει το ύψος των χρηματικών διαθεσίμων που πρέπει να τηρούν οι τράπεζες.

Συγκεκριμένα, το επιτόκιο δανεισμού ενός έτους μειώθηκε κατά 25 μ.β. στο 4,6%, το επιτόκιο καταθέσεων κατά 25 μ.β. στο 1,75%, ενώ το όριο των διαθεσίμων για τις περισσότερες μεγάλες τράπεζες μειώνεται στο 18%. Οι μειώσεις στα επιτόκια θα ισχύσουν από αύριο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSE Eurofirst 300 που κατέγραφε απώλειες 3,5% πριν από την ανακοίνωση της απόφασης, άρχισε να σημειώνει κέρδη 4% μετά την γνωστοποίησή της.

Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, η οικονομία της χώρας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πτωτικές πιέσεις, ενώ η αστάθεια στις αγορές απαιτεί πιο ευέλικτα εργαλεία νομισματικής πολιτικής. Γνωστοποίησε επίσης πως υπήρξε κάποια έλλειψη ρευστότητας, λόγω των διακυμάνσεων στις αγορές ξένου συναλλάγματος.

Ο κίνδυνος κεφαλαιακών εκροών και περιορισμού της ρευστότητας μετά την υποτίμηση από την Κίνα του γουάν στις 11 Αυγούστου, τα ασθενέστερα από τις προβλέψεις οικονομικά στοιχεία και η νέα εξασθένηση της χρηματιστηριακής αγοράς αύξησαν την πίεση για περαιτέρω νομισματική στήριξη της οικονομίας. Η κεντρική τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε στις 11 Αυγούστου ότι θα δώσει μεγαλύτερη δυνατότητα στις αγορές να καθορίζουν την ισοτιμία του γουάν, κάτι που ενθάρρυνε τη μεγαλύτερη υποτίμηση του νομίσματος εδώ και δύο δεκαετίες και απειλεί να προκαλέσει εκροές κεφαλαίων. Μετά την κίνηση αυτή, η κεντρική τράπεζα παρενέβη για να περιορίσει τις ζημιές.

Οι κίνδυνοι αποπληθωρισμού, η υπερβάλλουσα παραγωγική δυναμικότητα και ένα υψηλό χρέος, σκεπάζουν με νέφος την κινεζική οικονομία, η οποία προβλέπεται να σημειώσει τη βραδύτερη ανάπτυξη από το 1990. Η βιομηχανική παραγωγή, οι επενδύσεις και οι λιανικές πωλήσεις της Κίνας τον Ιούλιο ήταν χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.