Η πρώτη επίσημη αντίδραση της Ε.Ε. για το Brexit: Τι δηλώνουν οι αξιωματούχοι

Η πρώτη επίσημη αντίδραση της Ε.Ε. για το Brexit: Τι δηλώνουν οι αξιωματούχοι
Photo: © Europen Parliament/P.Naj-Oleari pietro.naj-oleari@europarl.europa.eu
«Σοβαρή και δραματική» εξέλιξη ανέφερε ο Ντόναλντ Τουσκ – Σόιμπλε να εφαρμοστεί το Brexit.

«Σοβαρή και δραματική» εξέλιξη κυρίως για τη Βρετανία αποκάλεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit, σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες.

Ωστόσο, τόνισε πως η ΕΕ είναι «προετοιμασμένη» για το αρνητικό αυτό σενάριο.

Γιούνκερ: Είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις
Η απόφαση του βρετανικού λαού προκαλεί λύπη αλλά είναι σεβαστή ανέφερε από τις Βρυξελλες ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε δηλώσεις του για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Τόνισε πως πρόκειται για μια απόφαση που οδηγεί σε διαδικασίες «χωρίς προηγούμενο» την οποία, όπως είπε, οι άλλες 27 χώρες μέλη θα σεβαστούν, παραμένοντας ωστόσο πιστές στις αρχές τους.

Περιμένουμε από τη βρετανική κυβέρνηση, χωρίς καθυστέρηση, να μας ενημερώσει για τις προθέσεις της είπε ο Γιούνκερ σημειώνοντας ότι το άρθρο 50 της Συνθήκης για την ΕΕ προβλέπει τις διαδικασίες αποχώρησης ενός κράτους.

«Είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις», είπε ο Γιουνκερ αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι οι διαπραγματεύσεις δεν θα πρέπει να είναι μακρές.

Ερωτηθείς τέλος ο πρόεδρος της Επιτροπής κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου αν η απόφαση των Βρετανών οδηγεί στη διάλυση της ΕΕ απάντησε κοφτά «όχι» και αποχώρησε από την αίθουσα Τυπου χειροκροτούμενος.

Σόιμπλε: Υπάρχει διαδικασία για το Brexit
Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Β. Σόιμπλε ανέφερε ότι σέβεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία, σημειώνοντας πως βρίσκεται σε στενή επαφή με τους εταίρους των G7 μετά την απόφαση για Brexit.

Τόνισε πως η Ευρώπη θα σταθεί ενωμένη τώρα και πως υπάρχει ξεκάθαρη Ευρωπαϊκή διαδικασία για έξοδο και θα πρέπει να εφαρμοστεί στην περίπτωση της Βρετανίας.

Η Ευρώπη δεν βρίσκεται σε πανικό, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Πρόσθεσε ότι είναι προς το συμφέρον όλων να διασφαλιστεί ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν με «ελεγχόμενο τρόπο».

Η ατζέντα του Eurogroup δεν θα αλλάξει, δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ, θα εργαστούμε για την προώθηση της ανταγωνιστικότητας.

Έκτακτη Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου
Την Τρίτη το πρωί θα πραγματοποιηθεί έκτακτη Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ευρωβουλής. Η γραμμή του Ευρωκοινουβουλίου είναι «ξεκάθαρη» δήλωσε ο Μαρτιν Σουλτς λίγο πριν κατευθυνθεί στη συνάντηση των τριών προέδρων των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και του Ολλανδού πρωθυπουργού, Μαρ Ρούτε που προεδρεύει του Συμβουλίου της ΕΕ στην έδρα της Επιτροπής.

«Λυπούμαστε πολύ για την απόφαση των Βρετανών ψηφοφόρων αλλά ήταν μια κυρίαρχη έκφραση της βούλησης των Βρετανών να φύγουν από την ΕΕ» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι θα είναι μια δύσκολη στιγμή και για τις δύο πλευρές.

Ο Μάρτιν Σουλτς αναφέρθηκε και στη δήλωση του πρωθυπουργού της Μ. Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον ότι θα παραιτηθεί τον ερχόμενο Οκτώβρη, σημειώνοντας ότι θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής.

Ρέντσι: Η Ευρώπη είναι το σπίτι μας
Στο αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος υπέρ του Brexit αναφέρθηκε πριν λίγο ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι μέσω Twitter. «Πρέπει να την αλλάξουμε για να την κάνουμε πιο δίκαιη και ανθρώπινη. Αλλά η Ευρώπη είναι το σπίτι μας, είναι το μέλλον μας» έγραψε ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός στον λογαριασμό του μέσω Twitter.

Διαβάστε ακόμη:

«Πυρετώδεις» τηλεφωνικές επαφές της Μέρκελ για το Brexit

Οι πρώτες αντιδράσεις για το Brexit: Ανησυχία στις Βρυξέλλες και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες