Η πρώτη ματιά στον διάδοχο του Internet Explorer

Η πρώτη ματιά στον διάδοχο του Internet Explorer
Photo:

H εταιρεία έδωσε στο κοινό την πρώτη beta έκδοση της νέας μηχανής αναζήτησής της, του «Project Spartan».

Η Microsoft έδωσε τη δυνατότητα στο κοινό να ρίξει μια πρώτη ματιά στο «Project Spartan», δίνοντας στη δημοσιότητα την πρώτη beta έκδοση της νέας μηχανής αναζήτησης της.

Ο νέος web browser που θα αντικαταστήσει τον Internet Explorer στα Windows 10 δεν έχει ακόμα αποκτήσει επίσημα όνομα. Από την πρώτη beta έκδοσή του, όμως, μπορεί κάποιος να καταλάβει πόσο πιο απλός αισθητικά είναι, σε σχέση με τον προκάτοχό του, χωρίς το τεράστιο πλήθος των μενού, των κουμπιών και των ειδοποιήσεων. Στον νέο browser έχουν μείνει τα απολύτως απαραίτητα.

Φυσικά, η πρώτη ματιά αφορά μια δοκιμαστική έκδοση και πολλά χαρακτηριστικά μπορούν να αλλάξουν στο μέλλον. Ωστόσο, η νέα μηχανή αναζήτησης, ακόμα και στην πρώτη της αυτή μορφή, περιέχει ενδιαφέροντα στοιχεία που απουσίαζαν από τον IE.

Το «Spartan» είναι εκπληκτικά γρήγορο. Δουλεύει σε μια νέα μηχανή που, σύμφωνα με τη Microsoft, δημιουργήθηκε από το μηδέν. Και φαίνεται πως απέδωσε. Η νέα μηχανή αναζήτησης μπορεί να φορτώσει περίπλοκες σελίδες αρκετά γρήγορα και να μηδενίσει την καθυστέρηση στα βίντεο.

Το CNN Money δοκίμασε τη beta έκδοση του Spartan και παρουσιάζει τα δικά του συμπεράσματα.

1. «To Spartan έχει μια καθαρή, μοντέρνα εμφάνιση που θυμίζει αυτή του Google Chrome. Έχει μια μπάρα πλοήγησης στα αριστερά που εξαφανίζεται όταν δεν χρησιμοποιείς το ποντίκι. Σοβαρά, το Spartan δεν παρουσιάζει μια προεπισκόπηση του URL στο κάτω μέρος της οθόνης πριν κάνετε κλικ σε ένα σύνδεσμο – αλλά η Microsoft θα μπορούσε να το προσθέσει στις μελλοντικές εκδόσεις.»

2. «Ένα μοναδικό χαρακτηριστικό του Spartan είναι η δυνατότητα να κρατά σημειώσεις πάνω στην ιστοσελίδα. Επιλέγοντας το κουμπί με το χαρτί και το στυλό το Spartan σας επιτρέπει να σχολιάζεται οποιοδήποτε website με ένα ψηφιακό στυλό ή highlighter. Το χαρακτηριστικό αυτό είναι ιδιαίτερα cool εάν διαθέτετε ένα touchscreen PC – λιγότερο αν χειρίζεστε ποντίκι. Μπορείτε επίσης να πληκτρολογήσετε σημειώσεις πάνω στο site και να στείλετε μια screenshot έκδοση τους στο OneNote.»

3. «Η νέα μηχανή αναζήτησης υποστηρίζει επίσης το Cortana, την αντίστοιχη εκδοχή του Siri του iOS. Ο ψηφιακός βοηθός της Microsoft μπορεί να σας δώσει οδηγίες για το πώς θα φτάσετε σε ένα εστιατόριο όταν βρίσκεστε στο website του. Δεν είναι ξεκάθαρο πως το Cortana θα εφαρμοστεί στο Spartan, αλλά οι χάρτες είναι μια καλή αρχή.»

4. «Το Spartan υποστηρίζει το διάβασμα εκτός δικτύου με το εργαλείο “reading list”. Ας πούμε πως βρήκατε κάποια υπέροχη ιστορία για το νέο Surface 3 και θέλετε να τη φυλάξετε για να το διαβάσετε αργότερα στο μετρό ή το αεροπλάνο. Μπορείτε να επιλέξετε το “αστεράκι” και μετά την “reading list” για να το διαβάσετε offline.»

5. «Επιλέγοντας το εικονίδιο με το βιβλίο μετατρέπει την ιστοσελίδα σε “reading mode”, αφαιρόντας διαφημίσεις, βίντεο και άλλα αντικείμενα. Μια παρόμοια λειτουργία υπάρχει και στο Safari της Apple.»

6.«Πληκτρολογώντας στη μπάρα διευθύνσεων σου εμφανίζει επιλογές του Bing. Υποτίθεται πως δίνει γρήγορες απαντήσεις από τη μπάρα διευθύνσεων για κοινότυπες αναζητήσεις, αλλά δεν μπορέσαμε να το κάνουμε να δουλέψει. Για παράδειγμα, όταν πληκτρολογήσετε τη λέξη “καιρός”, ακόμα και πριν πατήσετε το “Enter”, το Spartan υποτίθεται πως θα σας παρέχει την πρόγνωση του καιρού στην περιοχής σας. Αλλά αυτή είναι μια πρόωρη έκδοση και η Microsoft πρέπει να δουλέψει με τα bugs της.»

Φυσικά από αυτή την πρώτη έκδοση λείπουν οι απαραίτητες επεκτάσεις, που θα παρέχονται μετά την τελική έκδοση.

Το Spartan, ή όπως επιλέξει η Microsoft να ονομάζεται τελικά, θα είναι η βασική επιλογή για τα Windows 10. O Internet Explorer θα συνεχίσει, ωστόσο, να υποστηρίζεται από την εταιρεία, η οποία επιθυμεί να διασφαλίσει πως οι συνεργαζόμενες εφαρμογές θα λειτουργούν σωστά.