Η πρώτη μεταμνημονιακή επίσκεψη στην Αθήνα: Στο επίκεντρο συντάξεις και φόροι

Η πρώτη μεταμνημονιακή επίσκεψη στην Αθήνα: Στο επίκεντρο συντάξεις και φόροι

Εκτός ατζέντας η Ελλάδα στη συνάντηση των ΥΠΟΙΚ, αλλά με τους θεσμούς να έρχονται στην Αθήνα τη Δευτέρα.

Για την πρώτη επίσκεψή τους στην Αθήνα μετά το τέλος των μνημονίων προετοιμάζονται οι δανειστές, καθώς τη Δευτέρα επιστρέφουν στην Αθήνα για την πρώτη τους επίσκεψη στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, η οποία θα αποτελέσει το πρώτο τεστ των σχέσεων που θα έχουν με την κυβέρνηση στη μεταμνημονιακή εποχή.

Η κυβέρνηση, στις συναντήσεις που θα έχει με τους θεσμούς σκοπεύει να ανοίξει όλη την ατζέντα των σχεδίων της για τις φοροελαφρύνσεις και παροχές, η οποίες μάλιστα προετοιμάζουν και τον προεκλογικό δρόμο, ενώ δυο ημέρες πριν την άφιξη των θεσμών, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τις εξαγγελίες του στη ΔΕΘ θα έχει δώσει μια ένδειξη για τα σχέδια της κυβέρνησης.

Το πιο σημαντικό θέμα για την κυβέρνηση είναι οι συντάξεις και τα περιθώρια που θα έχει να αποτρέψει την περικοπή τους από 1η Ιανουαρίου 2019. Το ζήτημα των συντάξεων δεν αναμένεται να απασχολήσει το σημερινό άτυπο Eurogroup της αυστριακής προεδρίας στη Βιέννη αν και στο περιθώριο της συνεδρίασης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν αποκλείεται να λάβει μια πρόγευση των διαθέσεων των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών.

Οι αποφάσεις για τις συντάξεις δεν αναμένεται να ληφθούν κατά τη διάρκεια τις πρώτης αποστολής των θεσμών στην Αθήνα. Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2019 το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου θα ενσωματώνεται πιθανότατα η περικοπή των συντάξεων με την οριστική απόφαση να αφήνεται για αργότερα, στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμό, όταν και η εικόνα εκτέλεσής του τρέχοντος προϋπολογισμού θα είναι πληρέστερη.

Η αποστολή των θεσμών στην Αθήνα αναμένεται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου. Στο πλαίσιο της πρώτης τους επίσκεψης, οι δανειστές θα θελήσουν να ενημερωθούν για όλα τα θέματα που περιλαμβάνει η μεταμνημονιακή, «ενισχυμένη εποπτεία», στην οποία υπάγεται πλέον η Ελλάδα.

Με τη συζήτηση για τα φλέγοντα ζητήματα, όπως η τύχη των περικοπών στις συντάξεις και η διανομή του υπερπλεονάσματος, να προγραμματίζεται να ξεκινήσει στο Eurogroup του Οκτωβρίου και ενδεχομένως να ολοκληρωθεί στο Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου, στο επίκεντρο της πρώτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης θα βρεθούν ο προϋπολογισμός του 2019, τα εργασιακά και ειδικά το ζήτημα της αύξησης του κατώτατου μισθού, η πορεία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, η τοποθέτηση μόνιμων γενικών γραμματέων και διευθυντών στο Δημόσιο, το πλάνο μείωσης των «κόκκινων» δανείων, η πρόοδος στις αποκρατικοποιήσεις, το σχέδιο ανάπτυξης των περιουσιακών στοιχείων του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων, η καταπολέμηση της διαφθοράς και του οικονομικού εγκλήματος, κ.ά.

Αμέσως μετά το τέλος της αξιολόγησης του Σεπτεμβρίου θα εκδοθούν δύο εκθέσεις. Η πρώτη έκθεση της ενισχυμένης εποπτείας θα δημοσιευθεί τον Νοέμβριο και η δεύτερη στα τέλη Φεβρουαρίου. Η τρίτη έκθεση θα βγει τέλη Μάιου, όταν η Κομισιόν θα εκδώσει και τις επί μέρους ανά κράτος συστάσεις για τα κράτη μέλη. Και η τέταρτη πάλι τον Νοέμβριο του 2019, κλείνοντας τον κύκλο.