Η πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου είναι καλά νέα για τους Αμερικανούς ταξιδιώτες – αλλά όχι για τις Big Tech

Η πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου είναι καλά νέα για τους Αμερικανούς ταξιδιώτες – αλλά όχι για τις Big Tech
Photo: pixabay.com
Για πρώτη φορά μετά από δύο δεκαετίες, ένα δολάριο αξίζει το ίδιο με ένα ευρώ.

του Jacob Carpenter

Η IBM έκανε άλλο ένα μικρό βήμα προς τα εμπρός στην αναγέννησή της το βράδυ της Δευτέρας, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις για τα κέρδη και τα έσοδα του δεύτερου τριμήνου και σημειώνοντας σταθερή ανάπτυξη σε πολλά τμήματα. Ωστόσο, η Wall Street εξακολούθησε να χτυπάει τις μετοχές της IBM την Τρίτη, στέλνοντας την τιμή της μετοχής του τεχνολογικού ομίλου με πτώση 7% στις μεσημεριανές συναλλαγές.

Τα στελέχη της IBM μπορούν να παρηγορηθούν από το γεγονός ότι η αποστροφή των επενδυτών έχει ελάχιστη σχέση με τα θεμελιώδη μεγέθη της γνωστής εταιρείας. Αντίθετα, η νεοαποκτηθείσα ισχύς του δολαρίου επιβάρυνε την IBM, προκαλώντας χαμηλότερη από την αναμενόμενη πρόβλεψη για τις ελεύθερες ταμειακές ροές που ξάφνιασε τη Wall Street.

Καθώς ξεκινάει μια ανησυχητική περίοδος για τις εταιρείες τεχνολογίας, η κατάσταση των συναλλαγματικών ισοτιμιών φαίνεται όλο και πιο πιθανό να αμβλύνει κάθε αισιοδοξία για μια γρήγορη αντιστροφή της τύχης των μετοχών τεχνολογίας.

Για πρώτη φορά μετά από δύο δεκαετίες, ένα δολάριο αξίζει το ίδιο με ένα ευρώ. Αυτά είναι καλά νέα αν σχεδιάζετε διακοπές στην Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι – θα μπορείτε να πάρετε περισσότερα προϊόντα με τα ίδια λεφτά. Αλλά για τις αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας που πωλούν πολλά αγαθά και υπηρεσίες στο εξωτερικό, ένα ισχυρό δολάριο μειώνει τα έσοδα όταν οι πωλήσεις στο εξωτερικό μετατρέπονται σε δολάρια.

Όπως σημείωσε ο Tim Mullaney του CNBC την περασμένη εβδομάδα, οι εταιρείες τεχνολογίας διατρέχουν ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο από την ισχύ του δολαρίου αυτό το τρίμηνο. Ο κλάδος πραγματοποιεί σχεδόν το 60% των εσόδων του εκτός των ΗΠΑ, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο κλάδο, σύμφωνα με στοιχεία της Goldman Sachs. Μεταξύ των πιο ευάλωτων: Apple, Alphabet, Intel, Meta, Tesla και Qualcomm.

Στην περίπτωση της IBM, σχεδόν το ήμισυ των εσόδων του δεύτερου τριμήνου προήλθε από περιοχές εκτός της Αμερικής. Τα στελέχη της IBM προειδοποίησαν τον Απρίλιο ότι η υπέρβαση θα «κατέτρωγε» το 3% έως 4% των παγκόσμιων πωλήσεων, αλλά ανέβασαν αυτή την εκτίμηση τη Δευτέρα στο 6%. Το πλήγμα της IBM από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες ανήλθε συνολικά σε περίπου 900 εκατομμύρια δολάρια, με προβλέψεις για αντίκτυπο στο σύνολο του έτους που προσεγγίζει τα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Εκτελούμε προγράμματα αντιστάθμισης κινδύνου που καλύπτουν την πλειονότητα αλλά όχι το σύνολο της συναλλαγματικής έκθεσης», εξήγησε ο οικονομικός διευθυντής της IBM, Jim Kavanaugh, κατά τη διάρκεια της κλήσης της εταιρείας για τα κέρδη τη Δευτέρα, στην οποία χαρακτήρισε την ταχύτητα μεταβολής των συναλλαγματικών ισοτιμιών «πρωτοφανή».