Η Qatar Airways θέλει να αγοράσει το 10% της American Airlines

Η Qatar Airways θέλει να αγοράσει το 10% της American Airlines
Photo:

Ο αερομεταφορέας του Κατάρ προσπαθεί να κάνει τα πάντα για να ξεφύγει από τη διπλωματική κρίση που βρίσκεται η χώρα.

Η American Airlines ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η Qatar Airways, ο κρατικός αερομεταφορέας του μικρού εμιράτου, εξέφρασε ενδιαφέρον να εξαγοράσει έως και το 10% των μετοχών της αμερικανικής εταιρείας, αξίας τουλάχιστον 808 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η δυνητική αυτή επένδυση έρχεται με φόντο τη μεγαλύτερη διπλωματική κρίση που έχει ξεσπάσει εδώ και χρόνια στη Μέση Ανατολή με την διακοπή κάθε διπλωματικών και εμπορικών σχέσεων με το Κατάρ που επέβαλαν κυρίως αραβικές χώρες του Κόλπου και την επιβολή κυρώσεων ενάντια στο μικρό εμιράτο, όπως το κλείσιμο των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων των χωρών αυτών με το Κατάρ, καθώς και την απαγόρευση υπερπτήσεων των αεροπορικών εταιρειών του Κατάρ.

Παράλληλα, μεγάλοι αερομεταφορείς των ΗΠΑ, όπως η American Airlines, η United Continental και η Delta ασκούν πιέσεις στην αμερικανική κυβέρνηση να αναλάβει δράση για να περιορίσει τις πτήσεις της Qatar Airways από και προς τις ΗΠΑ αλλά και των Emirates Airline και Etihad Airways.

Οι αμερικάνικοι αερομεταφορείς κατηγορούν τις ανταγωνίστριες εταιρείες του Κόλπου ότι έχουν λάβει δισεκατομμύρια δολάρια από αθέμιτες κρατικές επιδοτήσεις, κατηγορίες που οι αερομεταφορείς του Κόλπου διαψεύδουν.

Οι επενδυτές καλωσόρισαν με ενθουσιασμό την είδηση της δυνητικής επένδυσης στην American από τον καταριανό αερομεταφορέα, με την μετοχή της αμερικανικής εταιρείας να καταγράφει άνοδο έως και 5% πριν το άνοιγμα της χρηματιστηριακής συνεδρίασης.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της καταριανής εταιρείας, η Qatar Airways βλέπει «μια σημαντική επενδυτική ευκαιρία» στην εξαγορά της American και ότι «σκοπεύει να τηρήσει μια παθητική στάση στην εταιρεία χωρίς να εμπλέκεται στην διεύθυνση, ούτε στις δραστηριότητες, ούτε στην διοίκησή της».

«Η Qatar Airways σχεδιάζει να κάνει μια αρχική επένδυση έως και 4,75%. Η Qatar Airways δεν θα υπερβεί το ποσοστό αυτό χωρίς την προηγούμενη συγκατάβαση του συμβουλίου της American Airlines», αναφέρει η ανακοίνωση.

Η American Airlines αρνήθηκε να προβεί σε κάποιο σχόλιο και δεν είναι σαφές με ποιο τρόπο θα αντιδράσει το διοικητικό συμβούλιο ή η διεύθυνση της εταιρείας σε αυτή τη δυνητική επένδυση του αερομεταφορέα του εμιράτου.

Η Qatar Airways αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο αερομεταφορέα στην Μέση Ανατολή και κατέχει το 20% της IAG, στην οποία ανήκει η British Airways και το 10% και λατινοαμερικάνικου αερομεταφορέα LATAM.