Η Rolex είναι ο νούμερο 1 στόχος για τους κλέφτες ρολογιών

Η Rolex είναι ο νούμερο 1 στόχος για τους κλέφτες ρολογιών
epa04195044 A close-up view of the Rolex Star Dial, one of very few produced by Rolex with triple calendar and moon phases, pictured during a press preview at the Sotheby's, in Geneva, Switzerland, 07 May 2014. The Rolex Star Dial, is estimated to sell between 91,000 to 182,000 US dollars at the Sotheby's watches auction in Geneva on 14 May 2014. EPA/MARTIAL TREZZINI Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Rolex είναι η πιο στοχευμένη μάρκα στο κύμα κλοπών ρολογιών συνολικής αξίας 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι ιδιοκτήτες ρολογιών έχουν προειδοποιηθεί να φυλάσσουν προσεκτικά τα πολύτιμα ρολόγια τους αφού έχουν γίνει κύριος στόχος για τους οργανωμένους εγκληματίες.

Ρολόγια συνολικής αξίας άνω των 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων έχουν κλαπεί ή εξαφανιστεί το 2022, μετά την αύξηση των κλοπών ρολογιών πέρυσι.

Η Watch Register, μια εταιρεία που εστιάζει στο να βοηθά ιδιοκτήτες ρολογιών και οίκους δημοπρασιών να ανακτήσουν κλεμμένα αντικείμενα, αποκάλυψε ότι σχεδόν 80.000 ρολόγια αναφέρθηκε ότι χάθηκαν ή κλάπηκαν συνολικά πέρυσι. Αυτό είναι ένα άλμα 60% σε σύγκριση με μόλις ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

«Η σημαντική αξία και το κύρος αυτών των υψηλού προφίλ ρολογιών συνεχίζει να προσελκύει την προσοχή εξελιγμένων και διεθνών εγκληματικών δικτύων, καθιστώντας τα πρωταρχικό στόχο για κλοπές», δήλωσε η Katya Hills, διευθύνουσα σύμβουλος της Watch Register.

Από όλες τις μάρκες πολυτελείας που παρακολουθεί η Watch Register, μια συγκεκριμένη μάρκα φαίνεται να έλκει τους απατεώνες περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα ελβετικής κατασκευής Rolex αποτελούσαν το 44% των κλεμμένων ρολογιών – πολύ πάνω από τη δεύτερη μάρκα που βρίσκεται στη λίστα, την Omega, στο 7%. Άλλες μάρκες που έχουν επίσης αναφερθεί ότι εκλάπησαν περιλαμβάνουν τα Tag Heuer, τα Cartier και τα Patek Philippe.

«Ο αυξανόμενος αριθμός κλεμμένων ρολογιών πολυτελείας χρησιμεύει επίσης ως μια έντονη υπενθύμιση των κινδύνων που αντιμετωπίζει η προστασία τέτοιων αγαθών υψηλής αξίας», είπε η Hills.

Τα πολυτελή ρολόγια θεωρούνται ως επένδυση και είναι περιζήτητα συλλεκτικά αντικείμενα μεταξύ των εύπορων ιδιοκτητών και των συλλεκτών – μερικοί από τους οποίους θα πληρώσουν δεκάδες χιλιάδες δολάρια για ένα σπάνιο κομμάτι.

Τα τελευταία χρόνια οι κλοπές ρολογιών έχουν υποκινηθεί από μια ισχυρή μαύρη αγορά μεταπώλησης που συχνά έχει υψηλότερες τιμές από την πρωτογενή αγορά λιανικής.

Επιπλέον, οι μεταπωλήσεις ρολογιών πραγματοποιούνται σε μια παγκόσμια αγορά. Περισσότερα από 6.000 ρολόγια πολυτελείας αναφέρθηκε ότι κλάπηκαν στο Λονδίνο πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία που ελήφθησαν από το κέντρο βιομηχανικών πόρων Watchfinder & Co. και αναφέρθηκαν από την Evening Standard.

Πόλεις σε άλλα μέρη του κόσμου καταγράφουν επίσης αύξηση στις ληστείες που συνδέονται με ρολόγια.

Στο Λος Άντζελες, για παράδειγμα, σημειώθηκε αύξηση 30% στις κλοπές ρολογιών από τον Ιανουάριο του 2022 έως τον Νοέμβριο του 2023, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Κανείς δεν είναι τόσο υψηλού προφίλ ώστε να βρίσκεται στο απυρόβλητο. Ορισμένες προσωπικότητες υψηλής αναγνωρισιμότητας έχουν επίσης πέσει θύματα τέτοιων εγκλημάτων, όπως ο πρώην πυγμάχος Amir Khan και ο ποδηλάτης Mark Cavendish.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ωρολογοποιίες κάνουν ό,τι μπορούν για να εξασφαλίσουν ότι οι άνθρωποι δεν θα εγκαταλείψουν τη συλλογή ρολογιών λόγω των αυξανόμενων ποσοστών εγκληματικότητας. Για παράδειγμα, η ελβετική εταιρεία Audemars Piguet, η οποία κατασκευάζει το πολυπόθητο μοντέλο Royal Oak, δήλωσε ότι θα προσφερθεί να επιστρέψει ή να αντικαταστήσει τα κλεμμένα ρολόγια των αγοραστών ως μέρος ενός διετούς προγράμματος σέρβις.

Άλλες μάρκες όπως η Richemont εργάζονται σε μια μεγαλύτερη ηλεκτρονική βάση δεδομένων που μπορεί να βοηθήσει την αστυνομία να καταπολεμήσει την κλοπή πολυτελών ρολογιών βάζοντας τους πελάτες να καταχωρούν τα ρολόγια τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Fortune.com