Η Ρωσία αλλάζει τακτική για το ρούβλι

Η Ρωσία αλλάζει τακτική για το ρούβλι
A Russian national flag flies from the roof of Russia's central bank, also known as Bank Rossii, in Moscow, Russia, on Tuesday, Aug. 5, 2014. Russian government bonds slid, taking yields to a five-year high, and the ruble fell on concern the conflict in Ukraine will escalate after Poland warned President Vladimir Putin may be preparing to invade. Photographer: Andrey Rudakov/Bloomberg Photo:

Η κεντρική τράπεζα σταματά την αγορά συναλλάγματος που είχε ως στόχο την αναπλήρωση των αποθεμάτων της.

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι ήδη από χθες ανέστειλε τις συναλλαγές της για αναπλήρωση των συναλλαγματικών της αποθεμάτων της, λόγω αύξησης των διακυμάνσεων στην ισοτιμία του ρουβλίου.

«Η Τράπεζα της Ρωσίας από τις 28 Ιουλίου σταμάτησε τις συναλλαγές της στο πλαίσιο της αναπλήρωσης των διεθνών διαθεσίμων της, κάτι που συνδέεται με την αύξηση της μεταβλητότητας στην αγορά του εγχώριου νομίσματος», ανέφερε η κεντρική τράπεζα της χώρας σε ανακοίνωσή της.

Η τράπεζα «έχει κατ’ επανάληψη επισημάνει ότι θα ελαχιστοποιήσει την επίδραση των συναλλαγών της για την αναπλήρωση των διεθνών αποθεμάτων στην αγορά του εγχώριου νομίσματος, προσαρμόζοντας τον όγκο των αγορών ξένου συναλλάγματος», ανέφερε η κεντρική τράπεζα σε σχόλια που απέστειλε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, εξηγώντας την απόφασή της.

Η τράπεζα ξεκίνησε το Μάιο τις ημερήσιες αγορές ξένου συναλλάγματος στο πλαίσιο της μακροπρόθεσμης στρατηγικής για την αναπλήρωση των συναλλαγματικών της διαθεσίμων.

Όταν άρχισε να εφαρμόσει το μέτρο αυτό, είπε ότι θα αγόραζε μεταξύ 100 και 200 εκατ. δολάρια την ημέρα αλλά συνήθως προχωρούσε στην αγορά 200 εκατ. δολαρίων.

Δεν είναι ξεκάθαρο πόσο καιρό θα διαρκέσει η αναστολή της αγοράς συναλλάγματος, αλλά η διατύπωση της ανακοίνωσης μοιάζει με αυτή που εκδόθηκε όταν η κεντρική τράπεζα ανέστειλε τις δραστηριότητες αυτές στις 5 Ιουνίου.

Τότε είχε επικαλεστεί τη μεταβλητότητα στην αγορά, αλλά μετά από μία εργάσιμη ημέρα ξεκίνησε και πάλι τις αγορές συναλλάγματος.

Χθες, η αξία του δολαρίου έναντι του ρωσικού νομίσματος ξεπέρασε τα 60 ρούβλια για πρώτη φορά από τα μέσα Μαρτίου, αποτυπώνοντας τις ισχυρές πιέσεις που δέχεται το ρούβλι λόγω των χαμηλών τιμών πετρελαίου.

Σήμερα, το ρούβλι ενισχύθηκε κατά 0,8% μετά την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας αλλά στη συνέχεια υποχώρησε και πάλι στα 60,01 έναντι του δολαρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ