Η Ρωσία επιχειρεί να χτυπήσει ξανά την Ευρώπη με «όπλο» αυτή τη φορά το ντίζελ

Η Ρωσία επιχειρεί να χτυπήσει ξανά την Ευρώπη με «όπλο» αυτή τη φορά το ντίζελ
'Sanctions' sign displayed on a phone screen and Russian flag displayed on a phone screen are seen in this multiple exposure illustration photo taken in Krakow, Poland on February 28, 2022. (Photo illustration by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Ο φόβοι για τα χειρότερα μετά τη μείωση της ροής ρωσικού αερίου δεν επιβεβαιώθηκαν το φετινό χειμώνα στη Γηραιά Ηπειρο.

Πέρυσι, η Ρωσία χρησιμοποίησε τις προμήθειες φυσικού αερίου ως οικονομικό όπλο κατά της Ευρώπης. H κίνηση απέτυχε στο να δημιουργήσει μεγάλη ενεργειακή κρίση στην ήπειρο, αλλά τώρα η Μόσχα κάνει άλλη μια κίνηση με το πετρέλαιο, σημειώνει το Bloomberg.

Τον επόμενο μήνα, η Ρωσία θα μειώσει την παραγωγή κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα, ή περίπου 5%, ως απάντηση στο ανώτατο όριο τιμών της G-7 στις εξαγωγές της, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Alexander Novak. Το πετρέλαιο εκτινάχθηκε σχεδόν κατά 3% στο Λονδίνο όταν έγινε γνωστή η είδηση, αλλά περιόρισε την άνοδο στη συνέχεια.

Δεν είναι ακόμα σαφές εάν αυτή η παρέμβαση θα έχει πιο τιμωρητικό αντίκτυπο στην Ευρώπη από την περσινή περικοπή στις εξαγωγές φυσικού αερίου. Η αγορά πετρελαίου είναι πολύ πιο «παγκοσμιοποιημένη» από αυτή του φυσικού αερίου. Η μείωση των εξαγωγών ρωσικού αργού, οι περισσότερες από τις οποίες πήγαιναν ήδη σε αγοραστές στην Ασία, δεν στοχεύει άμεσα την Ευρώπη, πέρα από την ευρεία επίδραση που θα έχουν οι υψηλότερες τιμές.

Ένας τομέας όπου το μπλοκ θα μπορούσε να είναι ευάλωτο είναι το ντίζελ. Μέχρι που επιβλήθηκε η απαγόρευση των εισαγωγών πριν από λίγες ημέρες, η Ρωσία ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής του συγκεκριμένου καυσίμου στην Ευρώπη, και η αναπροσαρμογή στις παγκόσμιες ροές για να διασφαλιστεί ότι όλοι έχουν αρκετό εφοδιασμό θα μπορούσε να είναι πιο δύσκολη από ό,τι για το αργό πετρέλαιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ευρώπη μπορεί να καταφέρει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα στον εφοδιασμό ντίζελ. Η μείωση της ροής ρωσικού φυσικού αερίου δεν οδήγησε σε μπλακ άουτ ή ελλείψεις χάρη στη συντονισμένη προσπάθεια της Ευρώπης να αποθηκεύσει τα καύσιμα πριν από το χειμώνα και τη βοήθεια του καιρού.

Η ροή ντίζελ στη βορειοδυτική Ευρώπη πριν από την απαγόρευση των εισαγωγών στις 5 Φεβρουαρίου βοήθησε στη διόγκωση του αποθέματος του μπλοκ. Τα αποθέματα καυσίμου τύπου ντίζελ στη βορειοδυτική Ευρώπη έφτασαν τα 227 εκατομμύρια βαρέλια τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Wood Mackenzie Ltd., 3,65% περισσότερα από την προηγούμενη πρόβλεψή της.

Σύμφωνα με τον James Burleigh, κύριο αναλυτή της Woodmac, όμως, τα αποθέματα αναμένεται να μειωθούν ταχύτερα από ό,τι προβλεπόταν προηγουμένως. Αυτό θα μπορούσε να ωθήσει τις ευρωπαϊκές τιμές ντίζελ υψηλότερα, αλλά παράλληλα θα δημιουργήσει πρόσθετη προσφορά από πιο μακρινούς προμηθευτές, είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: