Η Ρωσία αποκλείει τις διπλωματικές σχέσεις με το ΝΑΤΟ

Η Ρωσία αποκλείει τις διπλωματικές σχέσεις με το ΝΑΤΟ
epa07473023 NATO flag during festive public event, the open-air ceremony '15 Years Safe and Secure with NATO!' in Vilnius, Lithuania, 30 March 2019. Lithuania celebrates the 15th anniversary of its membership in NATO. EPA/Toms Kalnins Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Επικοινωνία σε στρατιωτικό επίπεδο κι αυτό μόνο μέσω...τηλεφωνου.

Οι δίαυλοι τηλεφωνικής επικοινωνίας ανάμεσα στη Ρωσία και στο ΝΑΤΟ παραμένουν ανοιχτοί, αλλά οι τυπικές διπλωματικές σχέσες ανάμεσα στις δύο πλευρές αποκλείονται, δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντρ Γκρουσκό.

Οι σχέσεις ανάμεσα στη Μόσχα και στην υπό τις ΗΠΑ Ατλαντική Συμμαχία βρίσκονται σε ψυχροπολεμικό επίπεδο έπειτα από την απόφαση της Ρωσίας να στείλει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου τον περασμένο χρόνο στο πλαίσιο αυτού που χαρακτηρίζει “ειδική στρατιωτική επιχείρηση”.

Οι στρατιωτικοί δίαυλοι έχουν παραμείνει ανοιχτοί –ειδικά μια τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας ανάμεσα στον αρχηγό του ρωσικού Γενικού Επιτελείου και στον διοικητή των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στην Ευρώπη“, είπε ο Γκρουσκό σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο Βέλγιο, όπου βρίσκεται το αρχηγείο του ΝΑΤΟ, έχει δεχτεί οδηγίες να έχει επικοινωνία με το ΝΑΤΟ όταν είναι απαραίτητο, πρόσθεσε ο Γκρουσκό.

Στρατιωτικές τηλεφωνικές γραμμές άμεσης πρόσβασης για έκτακτες ανάγκες είναι γνωστό ότι υπάρχουν ανάμεσα στη Ρωσία και στις ΗΠΑ προκειμένου να υπάρχει μια μονίμως ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας και είναι έτσι σχεδιασμένες ώστε να χρησιμοποιούνται για την αποκλιμάκωση τυχόν εχθρικών καταστάσεων ανάμεσα σττις μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις του κόσμου.

Το Reuters μετέδωσε τον Νοέμβριο ότι η αποκαλούμενη γραμμή απεμπλοκής ανάμεσα στη Μόσχα και στην Ουάσινγκτον είχε μέχρι τότε χρησιμοποιηθεί μια φορά μετά την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στις 24 Φεβρουαρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έχοντας ανακοινώσει την δημιουργία γραμμής απεμπλοκής τον περασμένο Μάρτιο, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι ο στόχος ήταν να αποφευχθούν ακούσιες συγκρούσεις στον εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ ή επί του εδάφους.

Η Ρωσία κατηγορεί το ΝΑΤΟ ότι λαμβάνει έναν “άμεσο” ρόλο στη σύγκρουση στην Ουκρανία με το να προμηθεύει το Κίεβο με δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτικό εξοπλισμό.

Όπως είπε σήμερα ο Γκρουσκό, ενώ υπάρχει επικοινωνία σε στρατιωτικό επίπεδο ανάμεσα στη Ρωσία και το ΝΑΤΟ, “οι τυπικές διπλωματικές επαφές και ο διάλογος αποκλείονται”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: