Η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία προωθούν περικοπές στις στρατιωτικές τους δαπάνες

Η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία προωθούν περικοπές στις στρατιωτικές τους δαπάνες

Εξαιτίας του φτηνού πετρελαίου.

Η κατάρρευση των τιμών του αργού πετρελαίου έχει αναγκάσει τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία να μειώσουν τις δαπάνες τους. Και οι δύο αυτές πετρελαιοπαραγωγές χώρες συγκαταλέγονται μεταξύ των χωρών με τις μεγαλύτερες στρατιωτικές δαπάνες, αλλά μέχρι τώρα οι αμυντικοί προϋπολογισμοί βρίσκονταν εκτός των περικοπών.

Όχι πλέον. Οι στρατιωτικές δαπάνες και για τις δύο χώρες μειώθηκαν, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα της IHS. Ο στρατιωτικός προϋπολογισμός της Ρωσίας μειώθηκε κατά 5,6%, στα 49,2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2016 από 51,5 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι. Και αυτός της Σαουδικής Αραβίας έπεσε στα 45,9 δισεκατομμύρια δολάρια το 2016 από 47,6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2015.

«Αυτό που συμβαίνει με τις αμυντικές δαπάνες της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο πετρέλαιο» είπε ο Κρεγκ Κάφρεϊ, αναλυτής της IHS.

«Οι ανησυχίες σε σχέση με την άμυνα και την ασφάλεια είναι εντονότερες τώρα σε σχέση με την περίοδο όταν οι αμυντικοί προϋπολογισμοί αυξάνονταν κατά 15-20% ετησίως, όμως δεν υπάρχει πλέον η οικονομική δυνατότητα για περαιτέρω αυξήσεις» πρόσθεσε.

Η Ρωσία μέχρι φέτος ενίσχυε τις αμυντικές της δαπάνες, επενδύοντας στην αναβάθμιση των στρατιωτικών της δυνατοτήτων. «Οι αμυντικές δαπάνες της Ρωσίας είχαν αρχίσει να φαίνονται μη βιώσιμες ακόμα και πριν την οικονομική κάμψη του 2015» επισημαίνει ο Κάφρεϊ.

Η Ρωσία έχει πληγεί από την πτώση της τιμής του πετρελαίου, εφόσον σχεδόν τα μισά έσοδα της κυβέρνησης προέρχονται από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η κυβέρνηση αναμένει έλλειμμα προϋπολογισμού 3% φέτος, το μέγιστο που ο Πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν έχει πει ότι θα επιτρέψει.

Όμως, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι κάτι τέτοιο ίσως είναι υπερβολικά αισιόδοξο. Ο προϋπολογισμός της Ρωσίας βασίζεται στην υπόθεση ότι το πετρέλαιο θα πωλείται 50 δολάρια το βαρέλι, σαφώς πιο πάνω σε σχέση με την τρέχουσα τιμή των 38 δολαρίων το βαρέλι.

Και η Σαουδική Αραβία είναι αντιμέτωπη με μια τεράστια τρύπα στον προϋπολογισμό της εξαιτίας της κατάρρευσης των τιμών του αργού πετρελαίου. Το πετρέλαιο τροφοδοτεί το 75% των εσόδων της κυβέρνησης.

Μάλιστα, για να τονωθεί ο προϋπολογισμός ανακοινώθηκαν έως και αυξήσεις στην τιμή λιανικής πώλησης της βενζίνης. Το έλλειμμα για το 2015 άγγιξε τα 100 δισεκατομμύρια και ο στόχος για φέτος είναι η μείωση των δαπανών κατά 14%.

Και κάπως έτσι, οδηγούμαστε σε μειώσεις των στρατιωτικών δαπανών για τις δύο αυτές χώρες, παρόλο που η κατάσταση ασφαλείας χειροτερεύει στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, και ιδιαίτερα στην Υεμένη, τη Συρία και το Ιράκ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν το κραχ των τιμών του πετρελαίου, οι στρατιωτικές δαπάνες στη Μέση Ανατολή αυξάνονταν ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη περιοχή του πλανήτη, την περίοδο 2012-2014.