Η Ρωσία σκοπεύει να στείλει κοσμοναύτες στη Σελήνη από το 2031

Η Ρωσία σκοπεύει να στείλει κοσμοναύτες στη Σελήνη από το 2031
Photo: pixabay.com
Η αρμόδια ρωσική υπηρεσία μιλά για την εκμετάλλευση των πόρων της Σελήνης.

Η Ρωσία σχεδιάζει να στείλει κοσμοναύτες να προσεδαφιστούν στη Σελήνη την επόμενη δεκαετία για πρώτη φορά στην ιστορία της και σκοπεύει να κατασκευάσει μια βάση στη Σελήνη από το 2031, σύμφωνα με τη ρωσική εταιρεία που είναι υπεύθυνη για τις επανδρωμένες διαστημικές πτήσεις, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ένα σχέδιο σχεδίου που παρουσιάστηκε από τον Βλαντίμιρ Σολοβιόφ της RKK Energia ανέφερε ότι η Ρωσία σχεδιάζει επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης ρωσικής ανθρώπινης προσελήνωσης, μαζί με μια σεληνιακή βάση.

«Προετοιμασίες για την ανάπτυξη μιας σεληνιακής βάσης, 2031-2040» αναφέρεται στο σχέδιο, κάνοντας παράλληλα λόγο για την εκμετάλλευση των πόρων της Σελήνης.

Η τελευταία αποτυχία και η ιστορία

Όπως σημειώνει το Reuters, τον Αύγουστο η πρώτη αποστολή της Ρωσίας στο φεγγάρι μετά από 47 χρόνια απέτυχε όταν το διαστημικό σκάφος Luna-25 βγήκε εκτός ελέγχου και συνετρίβη στο φεγγάρι, υπογραμμίζοντας τα μετασοβιετικά προβλήματα που αντιμετώπισε το άλλοτε κραταιό διαστημικό πρόγραμμα.

Ο Αμερικανός αστροναύτης Νιλ Άρμστρονγκ έγινε γνωστός το 1969 επειδή έγινε ο πρώτος άνθρωπος που περπάτησε στο φεγγάρι, αλλά η αποστολή Luna-2 της Σοβιετικής Ένωσης ήταν το πρώτο διαστημόπλοιο που έφτασε στην επιφάνεια του φεγγαριού το 1959, και η αποστολή Luna-9 το 1966 ήταν η πρώτη που πραγματοποίησε «μαλακή προσγείωση» (soft landing) εκεί.

Ο Γιούρι Γκαγκάριν έγινε ο πρώτος άνθρωπος στο διάστημα στις 12 Απριλίου 1961, αλλά οι Σοβιετικοί κοσμοναύτες δεν πραγματοποίησαν ποτέ ανθρώπινη προσεδάφιση στο φεγγάρι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com