Η Σαουδική Αραβία δείχνει πώς θα είναι η ζωή χωρίς πετρέλαιο

Η Σαουδική Αραβία δείχνει πώς θα είναι η ζωή χωρίς πετρέλαιο
Photo: AFP

Πώς η χώρα σχεδιάζει να απεξαρτηθεί από τον μαύρο χρυσό.

Η Σαουδική Αραβία απεκάλυψε επιτέλους πώς ίσως θα είναι η ζωή μετά το πετρέλαιο. Ο κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου της Μέσης Ανατολής και μεγάλη δύναμη της περιοχής, η Σαουδική Αραβία, παρουσίασε ένα φιλόδοξο σχέδιο για να διαφοροποιηθεί και να αναδειχθεί σε μία από τις 15 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.

Κατά την παρουσίαση του «Οράματος της Σαουδικής Αραβίας για το 2030», ο πρίγκιπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν είπε ότι ο τεράστιος πλούτος του βασιλείου από το πετρέλαιο δεν αφήνει πλέον τη χώρα να πάει μπροστά.

«Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση εξάρτησης στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, για τον καθένα, και αυτό είναι επικίνδυνο. Αυτό έχει αποτρέψει την ανάπτυξη πολλών τομέων τα προηγούμενα χρόνια» είπε σε συνέντευξή του στο κανάλι Al Arabiya.

Βάσει του συγκεκριμένου σχεδίου, η Σαουδική Αραβία θα πρέπει να εξαπλασιάσει τα έσοδα εκτός πετρελαίου (266 δισεκατομμύρια δολάρια το 2030), να πουλήσει μέρος της κρατικής εταιρείας πετρελαίου Aramco στο χρηματιστήριο, και να δημιουργήσει ένα δημόσιο επενδυτικό ταμείο 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για επενδύσεις τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό.

Το πετρέλαιο τροφοδοτεί το 87% των εσόδων της Σαουδικής Αραβίας και η κατάρρευση στις τιμές του αργού πετρελαίου παγκοσμίως από το 2014 έχει πλήξει το βασίλειο, το οποίο περικόπτει επιδοτήσεις και δανείζεται δισεκατομμύρια.

Το σαουδαραβικό πετρέλαιο είναι πολύ φτηνό να παραχθεί – κοστίζει κάτω από 10 δολάρια το βαρέλι. Όμως, για να είναι ο προϋπολογισμός της Σαουδικής Αραβίας ισοσκελισμένος, η χώρα πρέπει να πουλάει το πετρέλαιο στα 86 δολάρια το βαρέλι – δηλαδή σε τιμή διπλάσια από τη φετινή – όπως εκτιμά το ΔΝΤ.

Επίσης, το Ταμείο προβλέπει επιβράδυνση της αύξησης του ΑΕΠ από 3,4% το 2015 σε 1,2% το 2016. Όπως προειδοποιεί, χωρίς ραγδαίες μεταρρυθμίσεις το βασίλειο θα ξεμείνει από ρευστό σε λιγότερο από πέντε χρόνια.

Το όραμα για το 2030 στοχεύει στην ανάθεση πολύ μεγαλύτερου ρόλου στον ιδιωτικό τομέα, μεγεθύνοντας το μερίδιό του στην οικονομία από 40% σε 65%.

Παράλληλα, η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας θέλει να ενθαρρύνει ακόμα περισσότερους πολίτες της να εργαστούν για ιδιωτικές εταιρείες, χρησιμοποιώντας το ταμείο επενδύσεων για την ανάπτυξη τοπικής μεταποίησης, τεχνολογίας, τουρισμού και εξορυκτικής βιομηχανίας.

Επίσης, επιθυμεί να αγοράσει περισσότερα όπλα από την εγχώρια εξοπλιστική βιομηχανία, μειώνοντας το ποσοστό των αμυντικών δαπανών που καταλήγουν σε ξένες εταιρείες σε λιγότερο από 50%.