Η Σαουδική Αραβία θέλει να «μπει» στην αγορά των ημιαγωγών και του Διαστήματος

Η Σαουδική Αραβία θέλει να «μπει» στην αγορά των ημιαγωγών και του Διαστήματος
Photo: AFP
Το PIF σχεδιάζει να έχει υπό τον έλεγχο του assets αξίας 1 τρισ. δολαρίων μέχρι το 2025.

Η Σαουδική Αραβία συνεχίζει να επεκτείνεται στις παγκόσμιες αγορές, σκοπεύοντας να εισέλθει στους κλάδους των ημιαγωγών και της βιομηχανίας του Διαστήματος για το 2024.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορίες του βασιλείου, Αμπντουλάχ Αλσουάχα, μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός την Τρίτη, το κρατικό ταμείο επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας (PIF) εξετάζει το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσει φέτος μια «σημαντική επένδυση» στη βιομηχανία ημιαγωγών.

«Σχεδιάζουν να προβούν σε ανακοίνωση σχετικά με έναν συγκεκριμένο πρωταθλητή εντός του χώρου που θα ηγηθεί των σαουδαραβικών προσπαθειών» σημείωσε, αρνούμενος να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Αλσουάχα, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος της Διαστημικής Υπηρεσίας του βασιλείου, δήλωσε ότι το PIF θα επιδιώξει επίσης τη δημιουργία μιας εθνικής διαστημικής εταιρείας για επενδύσεις και την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων στον τομέα αυτό.

Το Bloomberg τονίζει πως το PIF έχει αναδειχθεί ως ένα από τα βασικά μέρη του σχεδίου του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν να ανατάξει τη σαουδαραβική οικονομία και να την απεξαρτήσει από την εξάρτηση από τις πωλήσεις πετρελαίου.

Έχει δημιουργήσει γρήγορα περιουσιακά στοιχεία ύψους περίπου 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων μετά από ένα κρεσέντο αγορών, από κατασκευαστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων μέχρι την υποστήριξη νεοσύστατων τουρνουά γκολφ, και σχεδιάζει να έχει υπό τον έλεγχο του assets αξίας 1 τρισ. δολαρίων μέχρι το 2025.

Μία από τις βασικές πρωτοβουλίες της ήταν η ανάπτυξη ενός κόμβου κατασκευής αυτοκινήτων στη δυτική ακτή του βασιλείου.Η αμερικανική κατασκευάστρια ηλεκτρικών οχημάτων Lucid συναρμολογεί ήδη αυτοκίνητα από την τοποθεσία και πρόκειται να προστεθούν η Hyundai Motor και η Ceer, μια μάρκα που δημιουργήθηκε από το PIF.

Το σχέδιο περιλαμβάνει την ανάπτυξη μεταγενέστερων βιομηχανιών που αναμένεται να περιλαμβάνει επίσης την παραγωγή ημιαγωγών και μπαταριών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Bloomberg.com