Ένταση δίχως τέλος στην Ερυθρά Θάλασσα: Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πως κατέσχεσαν ιρανικά όπλα που προορίζονταν για τους Χούθι

Ένταση δίχως τέλος στην Ερυθρά Θάλασσα: Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πως κατέσχεσαν ιρανικά όπλα που προορίζονταν για τους Χούθι
This handout photo released on August 6, 2023 by the US Defence Visual Information Distribution Service (DVIDS) shows amphibious dock landing ship USS Carter Hall (LSD 50) transiting the Suez Canal. More than 3,000 United States military personnel have arrived in the Red Sea aboard two warships, part of a beefed up response from Washington after tanker seizures by Iran, the US Navy said. (Photo by DVIDS / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "DVIDS" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS Photo: AFP
Ο υπό τις ΗΠΑ συνασπισμός στην Ερυθρά Θάλασσα είναι αδύναμος λόγω της αποχής των περιφερειακών μεγάλων δυνάμεων, δηλώνει ο αντιπρόεδρος της Υεμένης

Το μεικτό διοικητήριο των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση») ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη πως κατέσχεσε ιρανικά προηγμένα συμβατικά όπλα που προορίζονταν για τους Χούθι στις 11 Ιανουαρίου.

Ήταν η πρώτη κατάσχεση «φονικών ιρανικής προέλευσης προηγμένων συμβατικών όπλων» για τους Χούθι αφότου ξεκίνησαν οι επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία τον Νοέμβριο, ανέφερε ακόμη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο υπό τις ΗΠΑ συνασπισμός στην Ερυθρά Θάλασσα είναι αδύναμος

Η υπό τις ΗΠΑ συμμαχία που έχει στόχο να προστατεύσει το εμπόριο στην Ερυθρά Θάλασσα απέναντι στις επιθέσεις από τους προσκείμενους στο Ιράν Χούθι της Υεμένης είναι αδύναμη διότι οι περιφερειακές μεγάλες δυνάμεις, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος δεν συμμετέχουν, δήλωσε την Τρίτη ο αντιπρόεδρος της Υεμένης.

Οι Χούθι επιτίθενται σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα για να διαμαρτυρηθούν κατά των ισραηλινών βομβαρδισμών στη Γάζα, ένας πόλεμος που απειλεί να εξαπλωθεί σε όλη τη Μέση Ανατολή.

«Αυτός ο διάδρομος Μπαμπ αλ-Μάντεμπ είναι σημαντικός για ολόκληρο τον κόσμο και την περιοχή, άρα η περιφερειακή παρέμβαση είναι το κλειδί», δήλωσε σε συνέντευξη στο Reuters ο Αϊνταρούς αλ-Ζουμπέιντι, αντιπρόεδρος της Υεμένης και επικεφαλής του Νότιου Μεταβατικού Συμβουλίου, αναφερόμενος στο στενό στην είσοδο της Ερυθράς Θάλασσας.

Ο Ζουμπέιντι δήλωσε ότι η αναταραχή που προκλήθηκε από τις επιθέσεις έχει βαρύ αντίκτυπο στην οικονομία της Υεμένης, που είχε ήδη επηρεαστεί από τον πόλεμο των Χούθι κατά του υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμού.

Το κίνημα των Χούθι της Υεμένης θα επεκτείνει τους στόχους του στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας, προκειμένου να συμπεριλάβει αμερικανικά πλοία, δήλωσε τη Δευτέρα αξιωματούχος της οργάνωσης, καθώς δεσμεύθηκε ότι θα συνεχίσει τις επιθέσεις μετά τα αμερικανικά και βρετανικά πλήγματα σε θέσεις του κινήματος στην Υεμένη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: