Η σκληρή δεξιά πτέρυγα της ΝΔ εκβιάζει τον Μητσοτάκη μέσω Μπαλτάκου

Η σκληρή δεξιά πτέρυγα της ΝΔ εκβιάζει τον Μητσοτάκη μέσω Μπαλτάκου
Ο νομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Τάκης Μπαλτάκος παρίσταται στην ορκωμοσία του νέου αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Θεόφιλου Λεονταρίδη και του νέου αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Νικόλαου Ταγαρά στο Προεδρικό Μέγαρο, Αθήνα, Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

«Γιατί δεν εντάσσεται απευθείας στη ΧΑ;», απαντά η Συγγρού στον πρώην συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά.

Αγκάθι στα δεξιά πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη αποδεικνύεται η σαμαρική πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας, καθώς αν και πολλά στελέχη της σκληρής δεξιάς στήριξαν στο δεύτερο γύρο τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ζητούν λόγο και ρόλο στη διαμόρφωση των θέσεων του κόμματος.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι συζητήσεις για δημιουργία νέου “καθαρόαιμου” δεξιού κόμματος αναζωπυρώθηκαν με αφορμή τη μετριοπαθή στάση της ΝΔ στο προσφυγικό (για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια ο αρχηγός της ΝΔ δε χρησιμοποιεί το όρο λαθρομετανάστες, ενώ στη συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Μουζάλα υπήρξε σύγκλιση ως προς την εθνική διάσταση του θέματος), με την οποία υπήρξαν διαφωνίες έστω και εάν αυτές σε πρώτη φάση δεν εκδηλώθηκαν ανοιχτά. Ούτε πως ο πρώην γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Τάκης Μπαλτάκος έσπευσε σήμερα την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης επισκεπτόταν τη Λέσβο και τόνιζε πως η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει στη δημιουργία hot spot στα νησιά του Αιγαίου, να επαναφέρει με δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ το σενάριο δημιουργίας νέου κόμματος, προτείνοντας μάλιστα ως επικεφαλής του και τον επίτιμο αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού και πρώην υπηρεσιακό υπουργό Εθνικής Άμυνας Φράγκο Φραγκούλη.

Δεν είναι βέβαια μόνο το προσφυγικό, αλλά και το γεγονός ότι ο νέος πρόεδρος της ΝΔ έχει επιλέξει να μην μπει σε “αντιμνημονιακή” λογική, για αυτό και ο κ. Μπαλτάκος έκανε λόγο για δεξιό, αντιμνημονιακό κόμμα. Στη σχετική συζήτηση πληροφορίες φέρουν να εμπλέκεται και ο μέχρι πρότινος συνεργαζόμενος με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, Νίκος Νικολόπουλος.

Υπενθυμίζεται ότι με το χαρτί της διάσπασης απειλούσε ο κ. Μπαλτάκος (ο οποιος στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών είχε στηρίξει τον Απόστολο Τζιτζικώστα και όπως είχε αποκαλύψει το News247 ήταν μεταξύ αυτών που εισηγούνταν στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας την ίδρυση νέου δεξιού κόμματος) και προεκλογικά.

Στη συνέντευξη του στο Sport24 και στη Νίκη Μπάκουλη, αποσπάσματα της οποίας είχε προδημοσιεύσει το News247, ο κ. Μπαλτάκος ήταν σαφής:

Υποστήριζε ότι “ο Μητσοτάκης, ο οποίος με βάση τη λογική του θα πάει τη Νέα Δημοκρατία τόσο κέντρο -αν δηλαδή, κάνει αυτά που θέλει να κάνει και αν υλοποιήσει αυτά που έχει προαναγγείλει- που θα γίνει ένα τελείως κεντρώο κόμμα και θα χάσει παντελώς τη δεξιά της πτέρυγα. Αυτό θα έχει ως συνέπεια την ενίσχυση της Χρυσής Αυγής, ενώ θα ανοίξει ο δρόμος για τη δημιουργία ενός δεξιού κόμματος. Δηλαδή, θα ανοίξει ο δρόμος για τη διάσπαση της Νέας Δημοκρατίας. Εκτός και αν με την εκλογή του μας διαψεύσει και κάνει κινήσεις που θα είναι συσπειρωτικές. Είναι άνθρωπος με δυνατή ιδεολογική άποψη. Δεν είναι ο πολιτικός που θα κάνει στροφές και τούμπες, για να είναι στην πρώτη θέση, στην αρχηγία. Ο Μητσοτάκης δεν στρίβει και αυτό το λέω για καλό. Όχι για κακό. Δηλαδή, δεν κάνει υποχωρήσεις, συμβιβασμούς, συμμαχίες. Έχει μια συγκεκριμένη ιδεολογική άποψη, που είναι σεβαστή βεβαίως, αλλά είναι τόσο κεντρώα που αν εφαρμόσει όσα λέει, η Νέα Δημοκρατία θα χάσει όλη τη δεξιά της πλευρά”.

Οι νέες δηλώσεις του κ.Μπαλτάκου προκάλεσαν την αντίδραση της Συγγρού: «Δεν καταλαβαίνουμε γιατί ο κ. Μπαλτάκος μπαίνει στον κόπο να ιδρύσει κόμμα και δεν εντάσσεται απευθείας στη Χρυσή Αυγή, της οποίας εξάλλου είναι προνομιακός συνομιλητής».

Δεν είναι η πρώτη φορά πάντως που ο κ.Μπαλτάκος προαναγγέλλει δημιουργία κόμματος καθώς και το Δεκέμβριο του 2014, επτά μήνες μετά τον εξαναγκασμό του σε παραίτηση λόγω της αποκάλυψης του βίντεο με τη συνομιλία του με τον Ηλία Κασιδιάρη της Χρυσής Αυγής, είχε ανακοινώσει νέο κόμμα με το όνομα “Ρίζες”. Απειλές που μάλλον έχουν στόχο την άσκηση πίεσης αφού δύσκολα θα μπορούσε πραγματικά να δημιουργήσει ρήγμα εκ δεξιών της ΝΔ, δημιουργούν όμως το πρώτο εσωκομματικό πρόβλημα στη νέα ηγεσία.

Πηγή: news247.gr