Οι Σουηδοί δε θα μπορούν να τραβούν πια φωτογραφίες τοπίων και δημόσιων έργων

Οι Σουηδοί  δε θα μπορούν να τραβούν πια φωτογραφίες τοπίων και δημόσιων έργων

Σύμφωνα με το Δικαστήριο δεν θα επιτρέπεται σε άτομα ή οργανισμούς να δημοσιεύουν on line τα έργα τέχνης χωρίς την άδεια του καλλιτέχνη.

Θέλετε να τραβήξετε μια φωτογραφία ενός έργου τέχνης που βρίσκεται σε δημόσιο χώρο, και στη συνέχεια να την δείξετε online χωρίς τη συγκατάθεση του καλλιτέχνη; Αν βρίσκεστε στη Σουηδία, αυτό δεν είναι επιτρεπτό, σύμφωνα με μια απόφαση εναντίον της Wikimedia.

Η Wikimedia της Σουηδία, μέρος της ίδιας οργάνωσης που δημοσιεύει την Wikipedia, υποστήριξε πώς η απόφαση που πάρθηκε τη Δευτέρα υπονομεύει την «ελευθερία του πανοράματος» που κανονικά επιτρέπει στους ανθρώπους να τραβούν φωτογραφίες δημόσιων χώρων και στη συνέχεια τις μοιράζονται.

Πιο συγκεκριμένα, το Δικαστήριο αποφάσισε ότι σύμφωνα με τη σουηδική νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων δεν θα επιτρέπεται σε άτομα ή οργανισμούς να δημοσιεύουν on line τα έργα τέχνης χωρίς την άδεια του καλλιτέχνη.

Σύμφωνα με τον Σύλλογο Πνευματικών Δικαιωμάτων ((BUS) η απόφαση αυτή ήταν σωστή, καθώς οι καλλιτέχνες πρέπει να πληρώνονται για τα έργα τους.

Στην καρδιά του θέματος βρίσκονται η βάση δεδομένων της Wikimedia Sweden με τα έργα τέχνης που είναι μόνιμα σε δημόσιους χώρους. Η Wikimedia υποστήριξε ότι αυτή η βάση δεδομένων ήταν μη εμπορικού χαρακτήρα, και η σουηδική νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων επιτρέπει στους ανθρώπους τραβούν φωτογραφίες δημόσιων έργων τέχνης και να τις ανεβάζουν στο διαδίκτυο.

Το βασικό ερώτημα που το σουηδικό ανώτατο δικαστήριο έπρεπε να αντιμετωπίσει ήταν το κατά πόσο οι καλλιτέχνες πίσω από τα έργα αυτά θα πρέπει έχουν λόγο για τον τρόπο με τον οποίο οι φωτογραφίες δημοσιεύονται και να βάζουν περιορισμούς. «Ναι» είπε το δικαστήριο. «θα έπρεπε».

Το δικαστήριο είπε ότι η βάση δεδομένων έχει εμπορική αξία και καθώς τα άτομα μπορούσαν να τραβήξουν φωτογραφίες των δημοσίων έργων όπως επιθυμούν, αυτό το είδος διαδικασίας ήταν ένα διαφορετικό θέμα.

«Έχει να κάνει με το ποιος αποφασίζει για τα έργα των καλλιτεχνών: οι ίδιοι οι καλλιτέχνες ή οι μεγάλοι παίκτες στο Διαδίκτυο» δήλωσε η πρόεδρος του BUS Åsa Berndtsson.

«Το Ίδρυμα Wikimedia σέβεται τα δικαιώματα των καλλιτεχνών για τον έλεγχο των έργων τους, αλλά και καλλιτέχνες που θέλουν να ελέγχουν τον τρόπο με τον οποίο φωτογραφίζονται τα έργα τους μπορούν να τα τοποθετήσουν τα έργα τους σε ιδιωτικούς χώρους» ήταν η απάντηση του Wikimedia. «Το κοινό θα πρέπει να είναι ελεύθερο να απολαύσουν και να μοιραστούν τις απόψεις τους για τα δημόσια μνημεία και τοπία.»