Η SpaceX κατηγορείται ότι απέλυσε παράνομα εργαζόμενους που επικρίνουν τον Έλον Μασκ

Η SpaceX κατηγορείται ότι απέλυσε παράνομα εργαζόμενους που επικρίνουν τον Έλον Μασκ
Elon Musk pauses and looks down as he speaks during a press conference at SpaceX's Starbase facility near Boca Chica Village in South Texas on February 10, 2022. - Billionaire entrepreneur Elon Musk delivered an eagerly-awaited update on SpaceX's Starship, a prototype rocket the company is developing for crewed interplanetary exploration. (Photo by JIM WATSON / AFP) Photo: AFP
Νέοι μπελάδες για τον δισεκατομμυριούχο.

Η SpaceX κατηγορήθηκε την Τετάρτη από αμερικανική υπηρεσία εργασίας ότι απέλυσε παράνομα οκτώ υπαλλήλους επειδή κυκλοφόρησαν μια επιστολή που αποκαλούσε τον ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο Έλον Μασκ «περισπασμό και ντροπή».

Ένας περιφερειακός αξιωματούχος του Εθνικού Συμβουλίου Εργασιακών Σχέσεων (NLRB) εξέδωσε καταγγελία στην οποία ισχυρίζεται ότι η SpaceX παραβίασε τα δικαιώματα των εργαζομένων βάσει της ομοσπονδιακής εργατικής νομοθεσίας να συνασπίζονται και να υπερασπίζονται καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Όπως αναφέρει το Reuters, η επιστολή που εστάλη στα στελέχη της SpaceX τον Ιούνιο του 2022 επικεντρώθηκε σε μια σειρά από tweets που είχε κάνει ο δισεκατομμυριούχος από το 2020, πολλά από τα οποία ήταν σεξουαλικά υπονοούμενα. Οι εργαζόμενοι υποστήριζαν ότι οι δηλώσεις του δεν ευθυγραμμίζονταν με τις πολιτικές της εταιρείας σχετικά με την ποικιλομορφία και τα παραπτώματα στο χώρο εργασίας και καλούσαν τη SpaceX να τις καταδικάσει.

Η καταγγελία αναφέρει επίσης τη SpaceX ότι ανέκρινε τους εργαζόμενους σχετικά με την επιστολή, απαξίωσε τους εργαζόμενους που συμμετείχαν και απείλησε να απολύσει εργαζόμενους που συμμετείχαν σε παρόμοια δραστηριότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η SpaceX έχει μια «τοξική κουλτούρα» όπου η παρενόχληση είναι ανεκτή, ιδίως σε βάρος των γυναικών, τόνισε η Deborah Lawrence, μία από τις εργαζόμενες που απολύθηκαν, σε δήλωση που παραχώρησαν οι δικηγόροι της.

«Γράψαμε την ανοιχτή επιστολή προς την ηγεσία όχι από κακία, αλλά επειδή νοιαζόμασταν για την αποστολή και τους ανθρώπους γύρω μας», δήλωσε η Lawrence.

Όταν το NLRB κρίνει ότι οι απολύσεις παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία, μπορεί να διατάξει την επαναπρόσληψη των εργαζομένων και την επιστροφή των αποδοχών τους. Εάν η SpaceX κριθεί ότι παραβίασε το νόμο, θα μπορούσε επίσης να αντιμετωπίσει αυστηρότερες ποινές σε μελλοντικές υποθέσεις ενώπιον του συμβουλίου.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: