Η ΕΕ ανέθεσε στην SpaceX του Έλον Μασκ την εκτόξευση των επόμενων ευρωπαϊκών δορυφόρων

Η ΕΕ ανέθεσε στην SpaceX του Έλον Μασκ την εκτόξευση των επόμενων ευρωπαϊκών δορυφόρων
epa08177544 A handout photo made available by SpaceX shows the Falcon 9 rocket lifting off with a cargo of 60 Starlink satellites, from the space Launch Complex 40 at the Cape Canaveral Air Force Station in Cape Canaveral, Florida, USA, 29 January 2020. EPA/SPACEX / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μετά από μια σειρά αποτυχιών, η επιλογή της SpaceX έμοιαζε με μονόδρομο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψε την Τρίτη συμφωνία ασφαλείας με τις ΗΠΑ η οποία θα επιτρέψει στην ΕΕ να πληρώνει τη SpaceX του Έλον Μασκ για την εκτόξευση των δορυφόρων της.

Όπως μετέδωσε το Politico, η συμφωνία είναι απαραίτητη λόγω των μακροχρόνιων καθυστερήσεων στην επόμενη γενιά του ευρωπαϊκού πυραυλικού συστήματος Ariane.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν στο Politico πως η συμφωνία που επιτρέπει στο προσωπικό της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) συνεχή πρόσβαση στην εξέδρα εκτόξευσης και το πρώτο δικαίωμα ανάκτησης και αποθήκευσης συντριμμιών στις ΗΠΑ σε περίπτωση αποτυχίας του πυραύλου SpaceX εγκρίθηκε την Τρίτη από τους εθνικούς υπουργούς γενικών υποθέσεων.

Το δημοσίευμα υπενθυμίζει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησε πέρυσι μια συμφωνία ύψους 180 εκατομμυρίων ευρώ με τη SpaceX για την εκτόξευση τεσσάρων δορυφόρων του Galileo λόγω των καθυστερήσεων στον πύραυλο Ariane 6 που κατασκευάζει η ArianeGroup για λογαριασμό της ESA.

Μετά από χρόνια καθυστερήσεων, ο Ariane 6 θα πρέπει να εκτοξευθεί αυτό το καλοκαίρι από το ευρωπαϊκό διαστημοδρόμιο στη Γαλλική Γουιάνα, αλλά η πρώτη εμπορική αποστολή δεν θα προγραμματιστεί πριν από αυτό.

Το συμβόλαιο της SpaceX επιτρέπει δύο εκτοξεύσεις δορυφόρων του παγκόσμιου συστήματος πλοήγησης Galileo φέτος.

Η Κομισιόν αναγκάστηκε να δεσμευτεί σε δύο εναλλακτικές αποστολές για τη διατήρηση των δεδομένων των καταναλωτών και των κρυπτογραφημένων κυβερνητικών υπηρεσιών μέσω του συστήματος Galileo. Η χρήση του ρωσικού εκτοξευτή Soyuz δεν ήταν δυνατή λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

«Η ακύρωση των δύο εκτοξεύσεων Soyuz από το διαστημικό κέντρο της Γουιάνας τον Απρίλιο και τον Σεπτέμβριο του 2022, καθώς και η ανακοινωθείσα καθυστέρηση του Ariane-6 αναγκάζουν την Ένωση να βρει εναλλακτικές λύσεις για να επαναλάβει επειγόντως τις εκτοξεύσεις των δορυφόρων Galileo», αναφέρεται στο κείμενο του συμφώνου ασφαλείας της ΕΕ με τις ΗΠΑ που είδε το POLITICO.

Αυτό άφησε τη SpaceX ως τη μόνη βιώσιμη εναλλακτική λύση.

Η συμφωνία για την ασφάλεια αναμένεται να υπογραφεί επίσημα με τις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα και το σχέδιο είναι να αποσταλούν οι δορυφόροι Galileo, ο καθένας από τους οποίους ζυγίζει περίπου 700 κιλά, στις ΗΠΑ στις 27 Μαρτίου, δήλωσε ένας διπλωμάτης.

Η πρώτη εκτόξευση των δύο δορυφόρων θα πραγματοποιηθεί στη συνέχεια το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου, ενώ η δεύτερη εκτόξευση έχει προγραμματιστεί για τον Ιούλιο, είχε αναφέρει στο POLITICO ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ, Τιερί Μπρετόν.

Το κείμενο της συμφωνίας για την ασφάλεια καθιστά σαφές ότι το προσωπικό που αποσπάται από την ΕΕ ή τον ESA θα πρέπει να έχει πρόσβαση σε «διαβαθμισμένο εξοπλισμό και έγγραφα» που σχετίζονται με το Galileo και αναφέρει ακόμη ότι η ΕΕ έχει το δικαίωμα να τοποθετήσει φρουρούς ασφαλείας για την προστασία του εξοπλισμού της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: