Έκπληξη από JP Morgan: Η Ελλάδα δεν θα κάνει το comeback στις ανεπτυγμένες αγορές και δεν πρέπει

Έκπληξη από JP Morgan: Η Ελλάδα δεν θα κάνει το comeback στις ανεπτυγμένες αγορές και δεν πρέπει
epa03276550 (FILE) A file photo dated 11 May 2012 showing a sign at a JPMorgan Chase building in New York, New York, USA. The rating agency Moody's late 21 June 2012 downgraded 15 large banks and securities firms with international reach, including Deutsche Bank, citing the escalating turmoil in capital markets. The list includes Barclays, Citigroup, Credit Suisse Group AG, HSBC Holdings, Morgan Stanley, JPMorgan Chase, Royal Bank of Scotland Group, BNP Paribas, Credit Agricole, Royal Bank of Canada, Societe Generale and UBS AG, according to a statement on Moody's website. The steepest downgrade was to Credit Suisse, which dropped three notches, from the second highest grade of Aa1 to the still-respectable rating of A1. EPA/JUSTIN LANE *** Local Caption *** 02116967 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Βλέπουμε τη μετάβαση στις αντεπτυγμένες αγορές ως αρνητικό καταλύτη», αναφέρει η JP Morgan

Με την κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών να αγγίζει τα 100 δισ. ευρώ και την αγορά να διαθέτει τουλάχιστον 13 εισηγμένες με κεφαλαιοποίηση άνω των 2 δισ. ευρώ, ο πολυπόθητος στόχος για ένταξη στις αναπτυγμένες αγορές φαντάζει ολοένα και πιο εφικτός.

Ωστόσο, η αμερικανική τράπεζα JP Morgan έχει αντίθετη γνώμη. Σε πρόσφατη έκθεσή της εκτιμά πως η Ελλάδα δεν θα κάνει το comeback στις ανεπτυγμένες αγορές, καθώς μόνο 3 ελληνικές μετοχές πληρούν τις προϋποθέσεις για τον δείκτη DM Europe, ενώ χρειάζεται να υπάρχουν 5.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την JP Morgan, «κατ’ αρχάς, δίνουμε σύσταση Overweight στην ελληνική αγορά και εκτιμάμε πως μπορεί να εγκαταλείψει το καθεστώς των αναδυόμενων αγορών, δεδομένου ότι οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές περιορίζουν το discount με το οποίο τυγχάνουν διαπραγμάτευσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ακούσαμε επενδυτές να υποστηρίζουν πως 1) η Ελλάδα θα προβιβαστεί στις ανεπτυγμένες αγορές και 2) αυτό το γεγονός θα αποτελέσει θετικό καταλύτη».

Και αυτό διότι, όπως εξηγεί, η αναβάθμιση θα συρρικνώσει το επενδυτικό σύμπαν και θα έκανε την Ελλάδα τη μικρότερη αγορά στην MSCI Europe με 13 μονάδες βάσης της MSCI Europe.
Σήμερα, οι επενδυτές, όπου η Ελλάδα έχει στάθμιση 52 μ.β. του EM και το 4,2% του MSCI EM EMEA, παίρνουν την Ελλάδα στα σοβαρά, αυξάνοντας συνεχώς την έκθεσή τους. 

«Διαφωνούμε λοιπόν και με τα δύο: 1) θεωρούμε τη μετάβαση της Ελλάδας στις ανεπτυγμένες αγορές ως εξαιρετικά απίθανη.

2) Βλέπουμε τη μετάβαση στις αντεπτυγμένες αγορές ως αρνητικό καταλύτη. Μια τέτοια κίνηση θα συρρικνώσει το επενδυτικό σύμπαν (το ελάχιστο όριο μεγέθους διπλασιάζεται από αναπτυσσόμενη σε ανεπτυγμένη) και θα έκανε την Ελλάδα τη μικρότερη αγορά στον MSCI Europe. Η “ανεπτυγμένη” Ελλάδα θα ήταν μικρότερη από την Αυστρία ή την Πορτογαλία».

Στη συνέχεια, όπως επισημαίνει η αμερικανική τράπεζα, «είναι απίθανο η Ελλάδα να αναβαθμιστεί, επειδή η Ελλάδα έχει μόνο τρεις μετοχές της ποιότητας του MSCI Europe, όπου τα βασικά εμπόδια είναι η κεφαλαιοποίηση και η ελεύθερη διασπορά. 

(Τα βασικά κριτήρια για την αναβάθμιση της Ελλάδας είναι:  5 μετοχές να πληρούν τα κριτήρια κεφαλαίου αγοράς/ρευστότητας, που είναι: • Κεφαλαιοποίηση 5,8 δισ. $ για τον MSCI Europe. • Ελεύθερη διασπορά 2,9 δισ. $ • Ως προς το το τρίτο κριτήριο, αφορά στην προσβασιμότητα.  • Tέλος, μικρή υστέρηση παρατηρείται στον δανεισμό τίτλων και στις ανοιχτές πωλήσεις – σορτάρισμα).

Όσον αφορά το μέγεθος, η Ελλάδα ως δείκτης EM (αναπτυσσόμενη αγορά) έχει 10 μετοχές, αλλά εάν ωθηθεί στο DM Europe, τότε πιθανότατα θα χάσει 7 και θα μείνει με 3 μετοχές, τις μοναδικές που πληρούν τα παραπάνω κριτήρια.  «Θυμηθείτε: όταν η Ελλάδα μπήκε στη ζώνη του ευρώ, το επενδυτικό ενδιαφέρον για την αγορά έπεσε κατακόρυφα.  Δεν καταλαβαίνουμε γιατί αυτή τη φορά θα ήταν διαφορετική. Θα συγκέντρωνε η Ελλάδα πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον από την Πορτογαλία ή την Αυστρία;» διερωτάται η αμερικανική τράπεζα.

Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, μια αναβάθμιση της Ελλάδας από EM σε DM θα είχε ως αποτέλεσμα εκροή 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ενώ τα αμοιβαία κεφάλαια δείκτη DM κατέχουν ελαφρώς μεγαλύτερο ποσοστό της αγοράς (σχεδόν 9%) από το EM (λίγο πάνω από 8%), η απώλεια του ανώτατου ορίου της ελληνικής αγοράς συνεπάγεται εκροή. Για την Πολωνία, μια αναβάθμιση συνεπάγεται εκροή δείκτη 369 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, την οποία θεωρούμε αρκετά ασήμαντη.

Πώς θα τα πήγαιναν οι ελληνικές τράπεζες σε ένα πλαίσιο αντεπτυγμένων αγορών

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν παρουσιάσει αξιοσημείωτη απόδοση (~95%) σε επίπεδο δείκτη από τις 22 Ιουνίου έναντι ~30% για την SX7P και σταθερή για την CEEMEA Financials. Ο κλάδος διαπραγματεύεται με όρους P/TBV στο 0,7x το 2025 και με όρους P/E 6x – δείκτες ελκυστικοί, λαμβάνοντας υπόψη το ισχυρό ROE και τις προοπτικές απόδοσης κεφαλαίου. 

Ωστόσο, οι αποτιμήσεις δεν απέχουν πλέον πολύ από αυτές των συγκρίσιμων ευρωπαϊκών ομοτίμων που ιστορικά θεωρούνται ως τεχνικό ανώτατο όριο. Στην πραγματικότητα, σε βάση P/BV, το discount αποτίμησης των ελληνικών τραπεζών προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες φαίνεται να έχει κλείσει πλήρως.

Φυσικά, θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι η ισχυρή θεμελιώδης προοπτική των ελληνικών τραπεζών και το ευνοϊκό μακροοικονομικό υπόβαθρο μπορεί να συνεχίσει να στηρίζει την άνοδο του κλάδου.

Θεωρητικά πιστεύουμε ότι αυτό είναι ένα έγκυρο επιχείρημα, αλλά πρακτικά η Ευρώπη παραμένει ένα σκληρό σημείο αναφοράς όσον αφορά τις αποτιμήσεις. Η σύγκριση των ελληνικών τραπεζών με ουσιαστικά πιο συναφείς ομοτίμους, όπως οι ιρλανδικές τράπεζες ή επιλεγμένες ιταλικές/ισπανικές τράπεζες δείχνει είναι σχετικά μη ευνοϊκή. 

«Ως εκ τούτου, συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η γωνία EM παραμένει ένας σημαντικός παράγοντας υποστήριξης για τις αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών σε σχέση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες» καταλήγει η JP Morgan. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: