Η startup που διαμορφώνει το ασφαλιστήριό σας βάσει των biometrics

Η startup που διαμορφώνει το ασφαλιστήριό σας βάσει των biometrics

Ο Τάσος Αναστασίου άφησε τις πολυεθνικές για να γίνει serial investor και entrepreneur.

 

Τα τελευταία 20 χρόνια είναι μόνιμος κάτοικος Αγγλίας και από το 1996 έχει εργαστεί σε μερικές από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές και συμβουλευτικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων Delloite, Ernst & Young, RSA κ.α.

Το 2016 η RSA στην οποία ο Τάσος Αναστασίου ήταν Γενικός Διευθυντής, έχοντας την εποπτεία 22 χωρών του εξωτερικού, πωλείται, γεγονός που οδήγησε στο να αλλάξουν άρδην τα επαγγελματικά του σχέδια. Ήταν εκείνη η στιγμή που συνειδητοποίησε ότι αυτή η εξέλιξη έγινε για να κάνει αυτό που πάντα ονειρευόταν, αλλά η ανοδική επαγγελματική του πορεία δεν του το είχε μέχρι τότε επιτρέψει, να ασχοληθεί δηλαδή με το επιχειρείν από την πλευρά του επιχειρηματία – επενδυτή.

Η αλλαγή καριέρας συνοδεύτηκε από την επενδυτική τοποθέτηση ιδίων κεφαλαίων της τάξης του μισού εκατ. ευρώ σε εφτά αγγλικές startups που δραστηριοποιούνται στον χώρο του InsureTech και του FinTech, σε cyber security, automated taxing και Artificial Intelligence.

«Το επιχειρείν δεν είναι για όλους. Μπορεί να μην ασχολήθηκα σε νεαρότερη ηλικία, γιατί αμέσως μετά το πανεπιστήμιο βρήκα μια καλή δουλειά και σταδιακά αναρριχήθηκα, αυτό όμως δεν με απέτρεψε να γίνω επιχειρηματίας, έπειτα από δύο δεκαετίες εργασίας ως στέλεχος σε επιχειρήσεις. Τόλμησα να πειραματιστώ με κάτι άλλο, αλλά σίγουρα το να διοικείς τη δική σου εταιρεία έχει περισσότερα άγχη, μισθολογική αστάθεια και η κάθε μέρα είναι μια πρόκληση» λέει στο fortunegreece.com ο Τάσος Αναστασίου, Chief Strategy and Growth Officer στην Torafugu Tech.

Η Αγγλία ευνοεί την ανάπτυξη των startups

Για τον κ. Αναστασίου, η Αγγλία μέσω του φορολογικού συστήματος που εφαρμόζει έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη της νεοφυούς, και όχι μόνο, επιχειρηματικότητας, κάνοντας πολλούς επενδυτές να στρέψουν το ενδιαφέρον τους. «Εάν διαπιστωθεί ότι μια startup πληροί τις προϋποθέσεις και είναι πιστοποιημένη ως προς την καινοτομία της, τότε το αγγλικό Κράτος δίνει φοροαπαλλαγή 50%, το οποίο αποτελεί από μόνο του ένα κίνητρο για την προσέλκυση business angels. Επίσης, στην περίπτωση ενός πετυχημένου exit ο επενδυτής απαλλάσσεται από τον φόρο υπεραξίας στη μετοχή» τονίζει ο κ. Αναστασίου.

Η άρτια οργάνωση του επιχειρηματικού πλαισίου είναι και αυτή που δικαιολογεί τον μεγάλο αριθμό σε funds, incubators και accelerators επί αγγλικού εδάφους. Ωστόσο, ο κ. Αναστασίου παραδέχεται πως πριν από μια πενταετία ήταν πιο εύκολο για έναν νέο επιχειρηματία να σηκώσει χρήματα παρουσιάζοντας μια φρέσκια ιδέα, εν αντιθέσει με σήμερα που υπάρχει υπερπληθώρα ιδεών και μεγάλος ανταγωνισμός.

Οι επενδύσεις που έχει κάνει ο ίδιος έγιναν, όπως λέει, με γνώμονα τη συνοχή και τη δυναμική της ομάδας, καθώς επίσης και με την απήχηση που έχει ένα προϊόν στην αγορά. Οι κλάδοι που εστιάζει είναι το cyber security, το insurance on demand και το sharing economy, καθώς πιστεύει πως αυτοί οι τομείς έχουν μέλλον.

«Πάντα βλέπαμε την Ελλάδα με καλό μάτι. Πρώτον γιατί διαθέτει καλά πανεπιστήμια και δυνατούς επιστήμονες που έφυγαν μεν εξαιτίας της κρίσης, θα ήταν όμως πρόθυμοι να επιστρέψουν, και δεύτερον επειδή είναι μια αγορά που, λόγω μεγέθους, μπορεί να λειτουργήσει πιλοτικά για τη δοκιμή μιας υπηρεσίας ή ενός προϊόντος που προορίζεται για το εξωτερικό».

Η Torafugu Tech και ο στόχος για χρηματοδότηση 1,2 εκατ. λίρες

Το 2017 ο κ. Αναστασίου έκανε ένα βήμα παραπέρα. Αντί να επενδύει σε τρίτες εταιρείες, ίδρυσε από κοινού με τους συνεργάτες του την Torafugu Tech, η οποία έχει ήδη μπει στο accelerator του Orange Grove, έχει συμμετάσχει επιτυχώς στο startup Bootcamp και έχει σηκώσει σε pre-seed επίπεδο χρηματοδότηση της τάξεως των 125.000 ευρώ.

«Μέσα στις επόμενες 3 εβδομάδες σκοπεύουμε να σηκώσουμε, σε seed round, από 1 έως 1,2 εκατ. λίρες. Ήδη έχουμε κλείσει συμφωνία με μια κυπριακή και μια ελβετική εταιρεία και βρισκόμαστε σε συζητήσεις με την ΝΝ στην Ελλάδα» αποκαλύπτει.

Το βασικό αντικείμενο της Torafugu Tech είναι η συλλογή πληροφοριών, μέσω wearables, του ανθρώπινου ψηφιακού αποτυπώματος. Με άλλα λόγια η μετάφραση των δεδομένων και η βιομετρική ανάλυση της υγείας του ανθρώπου. «Μας ενδιαφέρει πολύ η περίπτωση των ανθρώπων με διαβήτη και με εκείνων που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις, όπως η νεφροπάθεια και τα προβλήματα του αναπνευστικού. Η ανάλυση που προσφέρουμε έρχεται σε συνδυασμό με την ασφαλιστική κάλυψη».

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι οι ασφαλιστικές αποφεύγουν να ασφαλίσουν τέτοιους πελάτες, αφού τους θεωρούν υψηλού κινδύνου, και όταν το κάνουν τελικά είναι με πολύ υψηλά ασφάλιστρα, η Torafugu μεσολαβεί και με τα στοιχεία της βοηθά τις ασφαλιστικές να έχουν μια καλύτερη αξιολόγηση. Όπως εξηγεί ο κ. Αναστασίου τα στοιχεία που συλλέγονται μπορεί να συμβάλλουν στο να αλλάξει κάποιος τον τρόπο ζωής του, να γίνει πιο προσεκτικός με την υγεία του και εν τέλει να βγει από τη ζώνη του high risk πετυχαίνοντας καλύτερο ασφαλιστήριο.

Στην πράξη οι ασφαλιστικές δίνουν το πελατολόγιό τους και από την πώληση της εφαρμογής οι ιδρυτές της Torafugu επιμερίζονται τα έσοδα. Οι αγορές που παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά διαβήτη και είναι στο target group της Torafugu είναι η Αγγλία, η Γερμανία, οι ΗΠΑ και η Ασία.

Τέλος σχολιάζοντας την οικονομική κατάσταση στην Κύπρο, από την οποία και κατάγεται, ο κ. Αναστασίου παραμένει επιφυλακτικός και κρατάει μικρό καλάθι. «Η κατάσταση στην Κύπρο εξακολουθεί να μην είναι καλή. Όλο αυτό που γίνεται με τα ρώσικα κεφάλαια και η αβεβαιότητα από το brexit δεν είναι καλά σημάδια. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω πώς κάποιος μπορεί να λέει ότι έχουμε βγει από την κρίση όταν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονται σε ποσοστό 80%» καταλήγει δίνοντας τροφή για σκέψη αναφορικά με τα όσα συμβαίνουν στην ελληνική οικονομία.