Οι στόχοι Τσίπρα για το ταξίδι στην Τουρκία

Οι στόχοι Τσίπρα για το ταξίδι στην Τουρκία

Τι αναφέρει ο πρωθυπουργός σε άρθρο του στην τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ» - Το πρόγραμμά του.

Το απόγευμα φτάνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην Τουρκία, όπου θα πραγματοποιήσει επαφές με την τουρκική ηγεσία, με το θέμα της παράνομης μετανάστευσης να είναι το σημαντικότερο της ατζέντας του. Ο Πρωθυπουργός απόψε θα παρακολουθήσει μαζί με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου το φιλικό αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ των εθνικών ομάδων της Ελλάδας και της Τουρκίας. Ο αγώνας θα αρχίσει στις 20.15 στο γήπεδο «Φατίχ Τερίμ» στο Μπαχτσέσεχιρ της Κωνσταντινούπολης.

Αύριο στις 08.00 το πρωί ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Φανάρι όπου θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Στη συνέχεια θα αναχωρήσει αεροπορικώς για την ‘Αγκυρα, όπου στις 12:00 το μεσημέρι θα έχει συνάντηση με τον Αχμέτ Ντανούτογλου. Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας και η συνέντευξη τύπου που θα δώσουν οι δύο ηγέτες.

Δεν είναι προς το παρόν γνωστή η ώρα της συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με το τουρκόγλωσσο κανάλι «Al Jazeera», υπάρχει ενδεχόμενο ο Πρωθυπουργός να συναντηθεί και με τους ηγέτες του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και του Δημοκρατικού Κόμματων των Λαών Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

Στο μεταξύ τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Η Γερμανίδα καγκελάριος ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις επαφές που είχε με την τουρκική ηγεσία, στο περιθώριο της συνόδου των G20 στην Αττάλεια, αναφορικά με το προσφυγικό. Παράλληλα, αντάλλαξαν απόψεις σε σχέση με το επικείμενο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Τουρκία.

«Ευκαιρία για αναζωογόνηση των διμερών σχέσεων»
Οι επαφές του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία θα είναι μια ευκαιρία για αναζωογόνηση των διμερών σχέσεων και για συνεργασία στη βάση του διεθνούς δικαίου σε μια εποχή που κύριο ζήτημα είναι η προσφυγική κρίση, αναφέρει ο πρωθυπουργός σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην αγγλόφωνη έκδοση της τουρκικής εφημερίδας «Σαμπάχ».

Αναφερόμενος στις προκλήσεις ασφάλειας, ο Πρωθυπουργός αναφέρει ότι «πρέπει να μείνουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι ενάντια στις δυνάμεις που χρησιμοποιούν τον τρόμο για να ενισχύσουν την εξουσία τους», ενώ υπογραμμίζει τη σημασία της ειρήνης, της σταθερότητας και της συμφιλίωσης, σε εστίες όπως η Συρία, το Ιράκ, η Λιβύη και η Ουκρανία.

Ως προς την ασφάλεια στην περιοχή, ο Πρωθυπουργός συνδέει το θέμα με την ασφάλεια στο Αιγαίο και σημειώνει ότι αυτή δεν μπορεί να διασφαλιστεί «υπό τη απειλή πολέμου ή με αυξημένες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου». Για το Κυπριακό, υπογραμμίζει τη σημασία της «επίτευξης δίκαιης και διαρκούς λύσης, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό ζήτημα σημειώνει ότι «χωρίς ειρήνη στη Συρία και το Ιράκ και σταθερότητα στο Αφγανιστάν, δεν υπάρχει προοπτική επιστροφής των πολιτών των χωρών αυτών στα σπίτια τους και ένα τέλος στην προσφυγική και μεταναστευτική κρίση που αντιμετωπίζουμε».

Υπογραμμίζει τη σημασία μιας «ουσιαστικής συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, για τη διαχείριση αυτών των ρευμάτων στο εσωτερικό της χώρας, για την υποστήριξη των προσφύγων, καθώς και για έναν ισχυρό μηχανισμό επανεγκατάστασης για τη νόμιμη είσοδο τους σε τρίτες χώρες».

Υπογραμμίζει επίσης τη σημασία της Ελληνοτουρκικής συνεργασίας για την καταπολέμηση των δικτύων διακίνησης, την εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής και το συντονισμό σε ζητήματα μετανάστευσης, αστυνόμευσης και ακτοφυλακής.

Τέλος, ο κ. Τσίπρας σημειώνει ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, «αναγνωρίζοντας τα αμοιβαία οφέλη της για την ΕΕ και την Τουρκία, καθώς και τη σημασία της για τις διμερείς σχέσεις και την ευρύτερη περιοχή».