Πώς η τεχνητή νοημοσύνη βοηθάει στη μάχη κατά του κορωνοϊού

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη βοηθάει στη μάχη κατά του κορωνοϊού
Photo: pixabay.com
Η εποχή της τεχνητής νοημοσύνης και των μεγάλων δεδομένων έχει φέρει την επανάσταση στην παρακολούθηση και την πρόβλεψη της εξέλιξης επιδημιών όπως αυτή του κορωνοϊού.

του Aaron Pressman

Την τελευταία μέρα του 2019, ένα σύστημα προειδοποίησης βασισμένο στην τεχνητή νοημοσύνη της νεοφυούς επιχείρησης BlueDot, με έδρα στο Τορόντο, εντόπισε ένα δημοσίευμα από την Κίνα σχετικά με ένα μυστηριώδες στέλεχος πνευμονίας στην πόλη της Γουχάν. Το σύστημα, το οποίο κάνει αναζήτηση σε 100.000 άρθρα και διαδικτυακές αναρτήσεις σε 65 γλώσσες, ενημέρωσε τους υπαλλήλους της BlueDot, οι οποίοι βρήκαν ομοιότητες με τη θανατηφόρα επιδημία του SARS το 2003.

Αφότου μετέβη σε ένα σύστημα βασισμένο σε δεδομένα από δισεκατομμύρια αεροπορικά ταξίδια επιβατών, η BlueDot κατάφερε να προσδιορίσει σχεδόν αμέσως ποιες πόλεις διέτρεχαν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εάν επεκτεινόταν αυτή η μυστηριώδης ασθένεια. Η εταιρεία έστειλε ταχύτατα ειδοποιήσεις στις αρχές δημόσιας υγείας και άλλους πελάτες αναφορικά με το φαινόμενο που πλέον γνωρίζουμε ως πανδημία του κορονοϊού, η οποία έχει μεταδοθεί σε 100.000 άτομα περίπου και έχει σκοτώσει πάνω από 3.000 άτομα.

«Οι επιδημίες δεν ενδιαφέρονται κατά πόσο είναι …Πρωτοχρονιά ή όχι» λέει ο Dr. Kamran Khan, διευθύνων σύμβουλος της BlueDot και καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο. «Για να είμαστε ένα βήμα μπροστά από αυτές τις απειλές, πρέπει να κινηθούμε πιο γρήγορα απ’ ό,τι τώρα».

Δεν ήταν έτσι τα πράγματα όταν ο Khan ξεκίνησε τη BlueDot πριν από εφτά χρόνια. Τότε, η χαρτογράφηση της δυνητικής εξάπλωσης ενός ιού και η ειδοποίηση των αρμόδιων αρχών θα μπορούσε να διαρκέσει πολλές εβδομάδες. Και οι διστακτικές κυβερνήσεις συχνά κάθονταν και …χάζευαν τα δεδομένα για βδομάδες ή και μήνες.

Όμως, η εποχή της τεχνητής νοημοσύνης και των μεγάλων δεδομένων έχει φέρει την επανάσταση στην παρακολούθηση και την πρόβλεψη της εξέλιξης επιδημιών όπως αυτή του κορωνοϊού. Τροφοδοτημένες από αλγόριθμους που μπορούν να μεταφράζουν γλώσσες και να ξεχωρίζουν μεταξύ διαφορετικών νοημάτων ενός όρου, η BlueDot και οι ανταγωνίστριες εταιρείες της εξετάζουν όλα τα δεδομένα που μπορούν για να αποκαλύψουν πιθανές επιδημίες.

Όσο πιο νωρίς εκδώσουν την προειδοποίηση και όσο πιο λεπτομερής είναι αυτή, τόσο ευκολότερο είναι για τις αρχές δημόσιας υγείας να προσδιορίσουν πού θα πρέπει να ελέγξουν για άτομα που έχουν προσβληθεί από τον ιό, και πώς θα πρέπει να κατανείμουν τους πόρους. Μια ταχεία έναρξη της διαδικασίας μπορεί να σώσει χιλιάδες ζωές.

Τα συστήματα που έχουν δημιουργηθεί από αυτές τις startup αντλούν πληροφορίες που παράγονται από έναν διασυνδεδεμένο κόσμο, χρησιμοποιώντας τα πάντα- από δεδομένα αναζήτησης λέξεων μέχρι την τοποθεσία ανθρώπων που κάνουν κλικ σε σελίδες της Wikipedia.

Πολλά από τα δεδομένα προέρχονται από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαδικτύου στον κόσμο, όπως η Google, η οποία προμηθεύει δεδομένα τοποθεσίας και αναζήτησης λέξεων σε κάποιες startup εντοπισμού πανδημιών. Εντωμεταξύ, το Facebook έχει μοιραστεί δεδομένα που αφορούν τις μετακινήσεις των χρηστών καθώς και αναρτήσεις που αναφέρονται στον κορονοϊό από το Facebook Groups και το Instagram.

Τέλος, ανωνυμοποιημένα δεδομένα από το Twitter, την Tencent και άλλες εταιρείες τροφοδοτούν τους αλγόριθμους, οι οποίοι συνήθως δεν «τρέχουν» στους υπολογιστές των εταιρειών παρακολούθησης των επιδημιών, αλλά σε διακομιστές τους οποίους διαχειρίζονται η Amazon, η Microsoft και η Google. Οι διακομιστές αυτοί χρησιμοποιούν τσιπ που είναι ειδικά σχεδιασμένα για την τεχνητή νοημοσύνη.