Η τεχνολογία στην υπηρεσία των ανθρώπων

Η τεχνολογία στην υπηρεσία των ανθρώπων

Όλα όσα έγιναν στο Παγκόσμιο Συνέδριο HR Tech στο Παρίσι.

Η τεχνολογία έχει «εισβάλει» πλέον τόσο στη προσωπική όσο και στην επαγγελματική μας ζωή αλλάζοντας τα δεδομένα. Η χρήση τεχνολογικών μέσων είναι σήμερα αναπόσπαστο κομμάτι του επιχειρείν, το οποίο επεκτείνεται σε όλα τα τμήματα μια επιχείρησης και και κατ’ επέκταση και στο τμήμα Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού.

Οι νέες τεχνολογικές εξελίξεις , όπως τα συστήματα Ανθρώπινου Δυναμικού, τα συνεργατικά εργαλεία, τα social media, το cloud computing, το mobility και η ανάλυση δεδομένων έχουν επηρεάσει άμεσα τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί σήμερα το τμήμα ΔΑΔ κάθε εταιρείας.

Οι επαγγελματίες HR καλούνται σήμερα, πιο πολύ από ποτέ, όχι μόνο να κατανοήσουν τον ρόλο της πληροφορικής , αλλά και να την ενσωματώσουν στις διαδικασίες τους, αφού χωρίς αμφιβολία είναι ο μοναδικός τρόπος για να διασφαλιστεί πως το HR λειτουργεί με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Για να βοηθήσει τους επαγγελματίες του HR να είναι ενημερωμένοι με όλα τα λογισμικά και τα συστήματα που είναι αυτή τη στιγμή διαθέσιμα, το δίκτυο HRN οργανώνει το ετήσιο συνέδριο HR Tech σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Αυτή τη χρονιά η «καρδιά» του HR χτύπησε στο Παρίσι.

Για δύο ημέρες, 27 και 28 Οκτώβριου, συμμετέχοντες από 80 χώρες είχαν την δυνατότητα να δουν μια επισκόπηση των τελευταίων εξελίξεων στον τομέα του HR και πόσο αυτός έχει επηρεαστεί απ’ την τεχνολογία, να αποκτήσουν γνώσεις σε νέες λύσεις του HR, καθώς και να μάθουν απ’ τις εμπειρίες των ειδικών του χώρου μέσα από ένα πλήθος εκδηλώσεων.

Περισσότερα από 4.000 άτομα κατέκλεισαν τον χώρο του Palais des Congrès σε μια προσπάθεια να ανακαλύψουν με ποιον τρόπο θα μπορέσουν να κάνουν τις λειτουργίες του Ανθρώπινου Δυναμικού πιο εύκολες και αποτελεσματικές.

Πάνω από 100 εταιρείες έστησαν τα «περίπτερα» τους ώστε να ενημερώνουν τους ενδιαφερόμενους για τα νέα προϊόντα. Από τη διαδικασία προσλήψεων μέσω κινητών τηλεφώνων της IBM, τις υπηρεσίες της Bersin by Deloitte μέχρι την πλατφόρμες startups που προωθούν την ενίσχυση της επιχειρησιακής κουλτούρας, όλα είχαν έναν κοινό παράγοντα: η Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού αλλάζει και κανείς δε μπορεί να τα παραβλέψει.

Τα 14 stages του συνεδριακού κέντρου φιλοξένησαν δεκάδες CEOs, founders και εκπρόσωπους εταιρειών που μοιράστηκαν μαζί τα μυστικά των επιτυχημένων επιχειρήσεων και πως επιβιώνουν στον ανταγωνισμό, πώς μπόρεσαν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, αλλά και πώς θα εξελιχθεί ο τομέας του HR στο μέλλον.

Όπως ήταν αναμενόμενο οι startups είχαν την τιμητική τους στο συνέδριο, με δεκάδες νεοφυείς επιχειρήσεις να ανεβαίνουν στη σκηνή του disruptHR και να δίνουν λύσεις για το πώς να προσελκύσει κάποιος την Γενιά Υ, πώς μπορεί μια νέα εταιρεία να προσλάβει ταλέντα, recruitment marketing, έλεγχο συστατικών επιστολών, gamification, HR cloud, εκπαιδευτικά προγράμματα και πολλά ακόμα.

Ακόμη πραγματοποιήθηκε και διαγωνισμός κατά των οποίο οι πέντε φιναλίστ διεκδίκησαν το έπαθλο των 20.000 ευρώ. Πρόκειται για τις εταιρείες Wellevue (enterprise app – culture & engagement), Iversity (online learning platform), Teambay (employee feedback), Gameffective (enterprise gamification) και Clustree (talent management). Η εταιρεία που κατάφερε να ξεχωρίσει ήταν η γαλλική Clustree, μια startup που αξιοποιεί εσωτερικά και εξωτερικά στοιχεία, ώστε να παρέχει εμπεριστατωμένες αποφάσεις HR.

Η δυνατή παρουσία των νέων επιχειρήσεων επιβεβαιώνει αυτό που αρκετοί επαγγελματίες τόνισαν στις ομιλίες τους. Η αποτυχία των εταιρειών έδωσε ώθηση στην ανάπτυξη startups που θα αλλάξουν τις δυσλειτουργικές διαδικασίες.

Αφήνοντας για λίγο τους νέους επιχειρηματίες, στη σκηνή του iRECRUIT έμπειροι επαγγελματίες, συμπεριλαμβανομένων των Josh Bersin – ιδρυτή της Bersin by Deloitte, Lori Russo – Head of Global Talent Acquisition του Tripadvisor και Chris Hoyt , Former Talent Engagement & Marketing Leader της Pepsico, έβαλαν την τεχνολογία στο «μικροσκόπιο» και προσπάθησαν να εξηγήσουν πως έχει αλλάξει η διαδικασία της πρόσληψης, γιατί είναι σημαντικό να υπάρχουν δυνατές σχέσεις μεταξύ διοίκησης και εργαζομένων καθώς και ποια είναι η διαφορά μεταξύ «καλών υπαλλήλων» και «ταλέντων», τι είναι αυτό που ψάχνουν οι εταιρείες και ποιες πρακτικές έχουν αποτέλεσμα σήμερα.

Στις υπόλοιπες αίθουσες, εκπρόσωποι των μεγαλύτερων εταιρειών όπως Google, Walmart, Microsoft, Dell, Philips, Oracle, IBM, Barclays, Unilever, EY, Nokia, AOL, McKinsey & Company, Jaguar Land Rover, Hootsuite, Prezi και άλλες πήραν τη δική τους θέση σε ζητήματα αμοιβών, engagement, αναγνώρισης, αξιολόγησης, SS, τεχνολογίας, εκπαίδευσης και φυσικά για τα social media καθιστώντας σαφές πως η ομάδα είναι το πιο σημαντικό κομμάτι κάθε εταιρείας.

.

Από τις ομιλίες που έκαναν το κοινό να προβληματιστεί ήταν αυτή του εκπροσώπου της Accenture, o οποίος μίλησε για τη σημασία της ψηφιακής ηγεσίας στη Διαχείριση του Ανθρώπινου Δυναμικού. Όπως τόνισε οι Chief Digital Officers και οι HR Digital Directors θα καθοδηγήσουν έναν οργανωτικό μετασχηματισμό όσο η ψηφιοποίηση του HR παρέχει νέoυς διαύλους για την παροχή καλύτερων εμπειριών. Για τον σύγχρονο εργαζόμενο, ο όρος social είναι ο τρόπος με τον οποίο σε ανακαλύπτουν και συνδέεσαι με τον υπόλοιπο κόσμο, η κινητή τεχνολογία είναι ο τρόπος με τον οποίο εκτελούνται οι διεργασίες στο χώρο εργασίας, τα analytics είναι ο τρόπος με τον οποίο η διοίκηση έχει μια εικόνα για το εργοδυναμικό της και τέλος οι υπηρεσίες cloud είναι το πώς εκτελούνται όλες αυτές οι διεργασίες.

Αντίστοιχα, η Nicole Robertson Global Head of Compensation της Nokia εξήγησε πόσο σημαντική είναι η αναγνώριση της δουλειάς των εργαζομένων και πόσο μεγαλύτερο αντίκτυπο έχει από μια οικονομική επιβράβευση για παράδειγμα, όπως έκανε και ο Peter Newhouse Global Head of Reward της Unilever.

Κάθε μια από τις ομιλίες είχε τη δική της δυναμική και ολοκλήρωναν το «παζλ των 1000 κομματιών» που ονομάζεται HR. Τα βλέμματα, όμως, όλων των επισκεπτών ήταν στραμμένα στη κεντρική σκηνή του συνεδριακού χώρου όπου ο ιδρυτής της Virgin Group, Richard Branson, μίλησε για τη δύναμη της δημιουργικότητας στις επιχειρήσεις – ένα στοιχείο που αρκετά άτομα του χώρου όπως ο Josh Bersin της Deloitte και ο Peter Arvai της Prezi αναγνώρισαν ως την κινητήρια δύναμη των εργαζομένων.

Κάποιοι ενθουσιάστηκαν κάποιοι δυσαρεστήθηκαν απ’ την ομιλία του Branson, αλλά κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός πως ειπώθηκαν σημαντικά στοιχεία.

«Πολλές επιχειρήσεις επιμένουν οι εργαζόμενοι να φορούν κοστούμι και γραβάτα. Ο επιχειρηματίας πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν ένα δημιουργικό άτομο. Επιχειρηματίας είναι κάποιος που δημιουργεί υπέροχα πράγματα που κάνουν τη ζωή των ανθρώπων καλύτερη. Αλλά είναι δύσκολο να είναι δημιουργικός , αν όλοι μοιάζουν το ίδιο μεταξύ τους. Οι εταιρείες πρέπει να δίνουν αυτή την ελευθερία στους εργαζόμενους με διάφορες παροχές όπως μητρικές και πατρικές άδειες, sabbaticals, δυνατότητα εργασίας απ’ το σπίτι και άλλα. Τα άτομα δε πρόκειται να εκμεταλλευτούν την ελευθερία αυτή. Οι περισσότεροι άνθρωποι διαφωνούν μαζί μου σε αυτό το σημείο» είπε ο γνωστός επιχειρηματίας, ξεκινώντας την ομιλία του, για να περάσει γρήγορα στο φλέγον ζήτημα των ευθυνών του HR.

Ο Richard Branson είπε χαρακτηριστικά πως περνάμε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας δουλεύοντας, γι αυτό θα πρέπει να είναι διασκεδαστικό.

«Αν μια εταιρεία λέει ότι είναι σαν μια οικογένεια, συνήθως λέει ψέματα . Αλλά θα πρέπει να φιλοδοξεί να κάνει τους ανθρώπους να ανυπομονούν να πάνε την Δευτέρα το πρωί στο γραφείο. Θα πρέπει να περιμένουν με ανυπομονησία να ξαναδούν τους φίλους τους απ’ το γραφείο», είπε χαρακτηριστικά – δίνοντας με αυτόν τον τρόπο μια εικόνα για το πώς λειτουργεί η Virgin.

Συνεχίζοντας, προσπάθησε να εξηγήσει σε όσους ήταν στην αίθουσα, αλλά και σε όσους παρακολουθούσαν live την ομιλία, πως αυτό που έχει σημασία σε κάθε εταιρεία είναι η ομάδα. Η Virgin ξεκίνησε πριν αρκετά χρόνια ως δισκογραφική εταιρεία που σήμερα δραστηριοποιείται και σε άλλους κλάδους όπως οι αερομεταφορές. Πώς κατάφερε η εταιρεία του να επιβιώσει ανάμεσα σε δεκάδες αμερικάνικες αερογραμμές που είχαν αρκετά αεροσκάφη, τη στιγμή που η Virgin είχε μόνο ένα; Ο ιδιοκτήτης της εξήγησε πως όσοι ταξίδευαν με τη δική του εταιρεία ήταν χαρούμενοι. Κι αυτό γιατί πρόσεξαν κάθε λεπτομέρεια που θα κάνει τη διαφορά. Τα εργαλεία που έχουν οι εταιρείες είναι ίδια, οι άνθρωποι είναι που κάνουν τη διαφορά και οι «άνθρωποι που βοηθάνε τους άλλους ανθρώπους είναι σημαντικοί, γιατί τα άτομα αξίζουν περισσότερο». Να σημειωθεί, πως οι περισσότερες από τις αεροπορικές αυτές εταιρείες που κάποτε ήταν αντίπαλες, σήμερα πασχίζουν για να διατηρηθούν.

Τέλος, μίλησε για τους νέους επιχειρηματίες και τους προέτρεψε να υιοθετήσουν κάποια απ’ τα τοπικά προβλήματα και να τα επιλύσουν εκτός απ’ το να επικεντρωθούν στην δική τους εταιρείας. Αντίστοιχα οι μεγαλύτερες εταιρείες πρέπει να εργαστούν ώστε να βρουν λύσεις σε μεγαλύτερα.


Αν μπορούσαμε να συγκεντρώσουμε τα βασικότερα στοιχεία αυτά θα ήταν:

Η HR τεχνολογία θα οδηγήσει σε ολική μετάλλαξη των διαδικασιών

Η τεχνολογία θα επηρεάσει τον τομέα του HR με περισσότερους τρόπους από ό, τι μπορείτε να φανταστείτε και θα αλλάζει τα σύνολο των δεξιοτήτων που απαιτούνται από τους ειδικούς της Διοίκησης του Ανθρώπινου Δυναμικού. Αρχικά, όπως τόνισε ο Josh Bersin – ιδρυτή της Bersin by Deloitte , οι εφαρμογές κινητών θα γίνουν η νέα πλατφόρμα στο HR. Η αύξηση των εφαρμογών στα έξυπνα κινητά ίσως είναι η απόδειξη του πως έχει εκχωρήσει πλέον η τεχνολογία στη ζωή μας. Σήμερα υπάρχουν περισσότεροι από 2,1 δισεκατομμύρια χρήστες smartphone και έχει παρατηρηθεί αύξηση στη χρήση Ίντερνετ από κινητό κατά 69% συγκριτικά με πέρυσι. Έρευνα έχει δείξει επίσης ότι οι περισσότεροι άνθρωποι ξοδεύουν 5,6 ώρες ανά ημέρα στο διαδίκτυο και το 51% αυτού του χρόνου είναι απ’ το κινητό. Αυτό σημαίνει πως για να εντοπίσουν εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο, οι εταιρείες μπορεί να χρειαστεί να κάνουν “appify” τα εργαλεία του HR τους.

Θα υπάρξουν περισσότερες εφαρμογές με έμφαση στην ευημερία και τη δέσμευση των εργαζομένων από ποτέ. Η τεχνολογία δεν περιορίζεται πλέον μόνο στην άμεση αύξηση της παραγωγής των εργαζομένων. Οι εργοδότες και οι υπεύθυνοι Ανθρώπινου Δυναμικού θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι οι υπάλληλοί είναι σε φόρμα και υγιείς, μόνο έτσι θα είναι παραγωγικοί.

Ο κοινωνικός χώρος εργασίας κερδίζει έδαφος

Ο David Shing της AOL μίλησε για το πώς η κοινωνική αναγνώριση θα γίνει το πιο σημαντικό μέτρο στο χώρο εργασίας. Η HR τεχνολογία κινείται προς ένα μοντέλο ταχύτερης αναγνώρισης, όπου η ανάδραση γίνεται μια συνεχής διαδικασία. H εμφάνιση των κοινωνικών μέσων στο χώρο εργασίας είναι ήδη έντονη, ιδιαίτερα μέσω προγραμμάτων που δίνουν έμφαση στη συνεργασία.

Ο χρόνος παραμονής στην ίδια εταιρεία μειώνεται διαρκώς. Το 1970 ένας νέος εργαζόμενος που είχε μόλις προσληφθεί ήξερε πως θα έμενε στην ίδια επιχείρηση για πάντα, σήμερα ο χρόνος αυτός δεν ξεπερνά τα 10 χρόνια.

Η διαδικασία της πρόσληψης αλλάζει

Οι υποψήφιοι δε πρέπει μόνο να έχουν τη δυνατότητα εύκολης πρόσβασης σε αγγελίες από παντού και να μπορούν να υποβάλουν την αίτηση τους εύκολα μέσω οποιασδήποτε συσκευής, αλλά και η ίδια η διαδικασία πρόσληψης μεταβάλλεται με τη χρήση του video να αυξάνεται αφού μπορούν να δουν ξανά και ξανά τη συνέντευξη ενός υποψηφίου, ενώ μπορούν να την δουν και άλλοι συνεργάτες της εταιρείας που δεν ήταν παρόντες. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που αρκετές startups στρέφονται πλέον προς τα εκεί.

Η δημιουργικότητα είναι η μαγική λέξη

Τι χρειάζεται για να παραμείνει κανείς; Όπως εξηγεί ο Peter Arvai, CEO της Prezi αυτό που κάνει τη διαφορά είναι η δημιουργικότητα. Γι αυτό και το Instagram κατάφερε να «εκθρονίσει» εταιρείες όπως η Kodak που είχαν το μονοπώλιο για χρόνια.