Η Tesla φτάνει στο τέλος της “υπερανάπτυξης”. Τι θα φέρει η επόμενη μέρα;

Η Tesla φτάνει στο τέλος της “υπερανάπτυξης”. Τι θα φέρει η επόμενη μέρα;
12 November 2021, Lower Saxony, Hanover: Cars drive past a dealership of the electric car manufacturer Tesla (long shutter speed shot). Tesla's stock has gained about 50 percent since the beginning of the year. Tesla is now worth more than a trillion dollars on the stock market. Photo: Julian Stratenschulte/dpa (Photo by JULIAN STRATENSCHULTE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Φαίνεται πως η ναυαρχίδα το Έλον Μασκ μπαίνει σε μια νέα φάση - και αυτό δεν είναι απαραίτητα καλό

του Will Daniel

Ο Gordon Johnson είναι πολύ γνωστός μεταξύ των υποστηρικτών της Tesla.

Ως ο πιο απαισιόδοξος αναλυτής της Tesla, ο Johnson έχει βασιστεί για χρόνια σε αναλύσεις και επενδυτές για να υποστηρίξει το επιχείρημα ότι ο γίγαντας των ηλεκτρικών οχημάτων του Elon Musk είναι υπερεκτιμημένος.

Οι αισιόδοξοι επενδυτές επισημαίνουν την αύξηση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων και πιθανούς κινητήριους μοχλούς ανάπτυξης, όπως οι εξελίξεις στα οχήματα χωρίς οδηγό και η τεχνολογία αποθήκευσης ενέργειας μέσω μπαταριών, ως απόδειξη ότι η μετοχή της Tesla θα γίνει τελικά η πιο πολύτιμη στον κόσμο. Αλλά με τις μετοχές να υποχωρούν πάνω από 70% τους τελευταίους 12 μήνες, ορισμένοι επενδυτές της Tesla αρχίζουν να λαμβάνουν υπόψη τις προειδοποιήσεις του Johnson.

«Τα λέγαμε αυτά, αλλά κανείς δεν ήθελε να ακούσει», δήλωσε στο Fortune την Τρίτη ο διευθύνων σύμβουλος της GLJ Research. «Είναι απλώς μια εταιρεία αυτοκινήτων που δεν μπορεί να πουλήσει την υπερβάλλουσα παραγωγική της δυνατότητα».

Η Tesla κατάφερε να παραδώσει 40% περισσότερα αυτοκίνητα πέρυσι από ό,τι το 2021, αλλά η εταιρεία έχασε τον στόχο παράδοσης οχημάτων για ολόκληρο το έτος 2022. Και ο Johnson πιστεύει ότι οι τελευταίες αποτυχίες παραδόσεων της Tesla είναι απλώς μια προειδοποίηση του τι πρόκειται να ακολουθήσει.

Υποστηρίζει ότι οι χρόνοι παράδοσης της εταιρείας, ο χρόνος που χρειάζονται οι πελάτες για να πάρουν τα οχήματά τους και οι ανεκτέλεστες παραγγελίες, δηλαδή ο αριθμός των παραγγελιών που περιμένουν να εκπληρωθούν, έχουν μειωθεί δραματικά τις τελευταίες εβδομάδες, αποκαλύπτοντας αδυναμία ζήτησης.

«Οι πραγματικές νέες παραγγελίες της ήταν περίπου 250.000 αυτοκίνητα το τέταρτο τρίμηνο. Αυτό μειώνεται από τρίμηνο σε τρίμηνο και σε ετήσια βάση», είπε ο Johnson. «Ωστόσο γίνεται αντιληπτό σαν να είναι υπερανάπτυξη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η μετοχή καταρρέει».

Ο Dan Ives της Wedbush εξακολουθεί να πιστεύει ότι η μετοχή της Tesla θα αυξηθεί στα 175 δολάρια ανά μετοχή, ή περίπου στο 60% από τα τρέχοντα επίπεδα, λόγω της συνεχούς αύξησης των πωλήσεων.

Ωστόσο, ο Johnson υποστηρίζει ότι το χρυσό παιδί του Musk θα πέσει στα μόλις 24,33 δολάρια ανά μετοχή μέχρι το τέλος του 2023, καθώς οι επενδυτές αναγνωρίζουν ότι έχει δημιουργήσει υπερβάλλουσα παραγωγική δυνατότητα. Αυτό αντιπροσωπεύει μια πιθανή πτώση πάνω από 75% από την τιμή κλεισίματος της Τρίτης.

Η Tesla δεν είναι η μόνη εταιρεία του Elon Musk και τα άλλα εγχειρήματά του έχουν ανησυχήσει ορισμένους αναλυτές τις τελευταίες εβδομάδες.

Η εξαγορά έναντι 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων του Twitter από τον Musk έχει αποτελέσει αντικείμενο έντονης συζήτησης μεταξύ των αναλυτών, με ορισμένους να υποστηρίζουν ότι η αγορά, μαζί με τις πωλήσεις μετοχών του Musk για τη χρηματοδότηση της εξαγοράς, έχουν πλήξει τις τιμές των μετοχών και το εμπορικό σήμα της Tesla.

Αλλά ο Johnson πιστεύει ότι το πραγματικό ζήτημα της Tesla είναι ένα πιο μακροπρόθεσμο πρόβλημα ανάπτυξης που κάνει την τρέχουσα αποτίμησή της παράλογη.

Η Wall Street αναμένει αύξηση παραδόσεων νέων οχημάτων 35% έως 40% το επόμενο έτος, αλλά ο Johnson υποστηρίζει ότι η Tesla δεν θα πλησιάσει αυτά τα νούμερα αν δεν μειώσει τις τιμές – και η εταιρεία έχει ήδη εφαρμόσει πολλαπλές μειώσεις τιμών στις ΗΠΑ και την Κίνα. Στα τέλη Δεκεμβρίου, έφτασε στο σημείο να προσφέρει στους πελάτες έκπτωση 7.500 δολαρίων σε δύο μεγάλα μοντέλα αυτοκινήτων, εάν τα αγόραζαν πριν από το τέλος του έτους.

«Πρόκειται για μια εταιρεία της οποίας η αποτίμηση στηρίζεται στην τεράστια ανάπτυξη», είπε ο Johnson. «Η αξία της είναι διπλάσια από την Toyota. Η Toyota πουλάει 11 εκατομμύρια αυτοκίνητα ετησίως. Η Tesla πουλά 1,3 εκατομμύρια αυτοκίνητα ετησίως. Επομένως, αν αποτιμάται σε διπλάσια αξία από την Toyota, τότε θα πρέπει να σημειώνει σημαντική αύξηση πωλήσεων, σωστά; Αλλά δεν συμβαίνει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Johnson υποστήριξε επίσης ότι οι υποσχέσεις από αισιόδοξους αναλυτές και τον ίδιο τον Musk ότι η Tesla θα βρει νέες ευκαιρίες ανάπτυξης σε τομείς εκτός των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με καχυποψία. Σημείωσε ότι ο Musk έχει δώσει ψευδείς υποσχέσεις στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένου του ότι η Tesla θα έχει ένα εκατομμύριο ταξί χωρίς οδηγό στο δρόμο μέχρι το 2020 και ότι το CyberTruck θα ξεκινήσει τις παραδόσεις το 2021.

«Βλέπετε κάποιο μοτίβο εδώ;» είπε, προειδοποιώντας τους επενδυτές να μην παρασυρθούν από ιστορίες και αντ’ αυτού να επικεντρωθούν στις πραγματικές εξελίξεις.

Τέλος, ο Johnson είπε ότι, παρά την πτώση της μετοχής της Tesla κατά 70% τους τελευταίους 12 μήνες, το βραχυπρόθεσμο ενδιαφέρον για την εταιρεία – ή ο αριθμός των επενδυτών που στοιχηματίζουν εναντίον της μετοχής – είναι ακόμα χαμηλός, γεγονός που θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα καθώς πέφτει η τιμή της μετοχής.

«Βασικά, κανείς δεν έχει ανοικτές θέσεις πώλησης», εξήγησε. «Και ο λόγος που είναι σημαντικό αυτό, είναι γιατί όταν οι μετοχές αρχίζουν να πέφτουν, συνήθως, υπάρχει πολύ μικρό ενδιαφέρον. Και όταν αυτές οι θέσεις πώλησης (short) καλυφθούν αυτό δημιουργεί ένα ‘μαξιλάρι’ αγοραστικού ενδιαφέροντος που βοηθά να σταματήσει η πτώση. Δεν υπάρχει μαξιλάρι εδώ. Αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα αν κάποιος έχει μακροχρόνια επενδυτική θέση στην Tesla».

Η Tesla δεν απάντησε αμέσως στο αίτημα του Fortune για κάποιο σχόλιο. Η εταιρεία διέλυσε το τμήμα δημοσίων σχέσεων πριν από αρκετά χρόνια.

Πηγή: Fortune.com