Η Tesla περνάει δύσκολα στην Κίνα: Γιατί ανακαλεί 81.000 αυτοκίνητα

Η Tesla περνάει δύσκολα στην Κίνα: Γιατί ανακαλεί 81.000 αυτοκίνητα
(200107) -- SHANGHAI, Jan. 7, 2020 (Xinhua) -- Tesla CEO Elon Musk attends an opening ceremony for Tesla China-made Model Y program in Shanghai, east China, Jan. 7, 2020. U.S. electric carmaker Tesla officially launched its China-made Model Y program in its Shanghai gigafactory Tuesday, one year after the company broke ground on its first overseas plant. The first batch of China-produced Model 3 sedans was also delivered to its non-employee customers at an opening ceremony for the program. (Xinhua/Ding Ting) (Photo by Ding Ting / XINHUA / Xinhua via AFP) Photo: AFP
Tesla: Η αμερικανική κατασκευάστρια ηλεκτρικών οχημάτων περνάει μια δύσκολη περίοδο στην Κίνα, τη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στον κόσμο.

Η Tesla Inc. ανακαλεί σχεδόν 81.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Κίνα – περισσότερα από όσα συνήθως αποστέλλει από το εργοστάσιό της στη Σαγκάη κάθε μήνα – λόγω ενός προβλήματος λογισμικού και προβλημάτων στις ζώνες ασφαλείας.

Η αμερικανική κατασκευάστρια ηλεκτρικών οχημάτων θα ανακαλέσει 70.434 εισαγόμενα οχήματα Model S, Model X και Model 3 και 10.127 αυτοκίνητα Model 3 που κατασκευάστηκαν στην Κίνα, ανέφερε η κρατική διοίκηση της χώρας για τη ρύθμιση της αγοράς σε ανακοίνωσή της την Παρασκευή.

Οι ανακλήσεις των Model S και Model X απαιτούν μια διόρθωση λογισμικού για την αντιμετώπιση ενός ελαττώματος στο σύστημα διαχείρισης της μπαταρίας των αυτοκινήτων, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ισχύος, ενώ τα εν λόγω Model 3 έχουν ελαττωματικό εξάρτημα ζώνης ασφαλείας.

Η Tesla κάλεσε όλους τους επηρεαζόμενους ιδιοκτήτες Model 3 να επιστρέψουν τα αυτοκίνητά τους για έλεγχο και σέρβις, αν χρειαστεί, ενώ προέτρεψε τους οδηγούς να είναι «προσεκτικοί» στο δρόμο.

Η αμερικανική κατασκευάστρια ηλεκτρικών οχημάτων περνάει μια δύσκολη περίοδο στην Κίνα, τη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στον κόσμο, με τις παραδόσεις τον περασμένο μήνα να πέφτουν στις 71.704 από τον αριθμό-ρεκόρ των 83.135 τον Σεπτέμβριο. Το γεγονός αυτό εξηγεί την πρόσφατη μείωση των τιμών της αυτοκινητοβιομηχανίας για την τόνωση της ζήτησης.

Η Tesla αλλάζει επίσης την προσέγγιση μάρκετινγκ στην Κίνα, καθώς ο έντονος ανταγωνισμός από εγχώριους αντιπάλους όπως η BYD Co. και οι άνισες πωλήσεις θέτουν σε κίνδυνο τα σχέδια ανάπτυξής της στην μεγαλύτερη αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων στον κόσμο.

Παρόλο που η Tesla αναβάθμισε πρόσφατα το εργοστάσιό της στη Σαγκάη για να διπλασιάσει τη δυναμικότητα σε περίπου 1 εκατομμύριο αυτοκίνητα ετησίως, οι χρόνοι αναμονής για τα αυτοκίνητα έχουν συρρικνωθεί σε μόλις μία εβδομάδα από 22 εβδομάδες νωρίτερα φέτος, ένα σημάδι ότι η εταιρεία δυσκολεύεται να ενισχύσει τις πωλήσεις για να ανταποκριθεί σε αυτές τις φιλοδοξίες.

Η εταιρεία του Elon Musk πλήττεται επίσης από διάφορες διαμάχες σχετικά με την ασφάλεια των προϊόντων στην Κίνα μετά από ένα πρόσφατο ατύχημα στα νοτιοανατολικά της χώρας που προκάλεσε τον θάνατο δύο ανθρώπων.

Αν και η Tesla νωρίτερα αυτό το μήνα δήλωσε ότι θα βοηθήσει την αστυνομική έρευνα για το θανατηφόρο δυστύχημα στο οποίο ενεπλάκη το σπορ όχημα Model Y, υποστηρίζοντας ότι τα δεδομένα που ελήφθησαν από το αυτοκίνητο δεν έδειξαν καμία απόδειξη ότι το πεντάλ του φρένου είχε πατηθεί, ο οδηγός και η οικογένειά του επέμειναν ότι το ατύχημα πρέπει να προκλήθηκε από τεχνικό πρόβλημα.

Η υπόθεση υπενθύμισε στο κοινό μια διαμαρτυρία υψηλού προφίλ πέρυσι, κατά την οποία μια ιδιοκτήτρια Model 3 ανέβηκε στην κορυφή ενός οχήματος επίδειξης στην έκθεση αυτοκινήτου στη Σαγκάη και φώναζε ότι παραλίγο να πεθάνει επειδή τα φρένα του Tesla της απέτυχαν. Η Tesla, η οποία αρχικά είχε γίνει δεκτή «μετά βαΐων και κλάδων» στην Κίνα, ζήτησε τελικά δημόσια συγγνώμη αφότου αντιμετώπισε επικρίσεις από τις τοπικές αρχές και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, χωρίς όμως να αναγνωρίσει κάποιο ελάττωμα στο αυτοκίνητο.

Η ανάκληση της Παρασκευής δεν είναι ούτε η πρώτη για την Tesla στην Κίνα, αν και η κλίμακά της είναι μικρότερη από τις προηγούμενες.

Τον Ιούνιο του περασμένου έτους, η Tesla αναγκάστηκε να προβεί σε διόρθωση λογισμικού σε περισσότερα από 285.000 αυτοκίνητα, δηλαδή στα περισσότερα από τα οχήματα που είχε παραδώσει εκεί τα τελευταία χρόνια, για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα ασφαλείας που είχε εντοπιστεί από τη ρυθμιστική αρχή της χώρας.

Η Κίνα είναι η σημαντικότερη αγορά της Tesla μετά τις ΗΠΑ. Τα Model Y και Model 3 που κατασκευάζονται στο εργοστάσιό της στα περίχωρα της Σαγκάης τροφοδοτούν την τοπική αγορά και εξάγονται επίσης σε άλλα μέρη της Ασίας και της Ευρώπης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ