Η Τεχνητή Νοημοσύνη (και) στο search: Πώς η Google αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού

Η Τεχνητή Νοημοσύνη (και) στο search: Πώς η Google αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού
Photo: pixabay.com
Η Google προετοιμάζει ριζικές αλλαγές στον αλγόριθμό της και ενσωματώνει τεχνητή νοημοσύνη για να βελτιώσει την ποιότητα των αποτελεσμάτων αναζήτησης.

Ευρέως γνωστή για τις αναζητήσεις στο διαδίκτυο, η Google, η οποία ελέγχει πάνω από το 90% της παγκόσμιας αγοράς, ισχυρίζεται ότι η επιτυχία της οφείλεται αποκλειστικά στην ποιότητα των προϊόντων της. Παρά τον τεράστιο ανταγωνισμό που αντιμετωπίζει, η Google επιδιώκει να βελτιώσει τις υπηρεσίες της μέσω αλλαγών στον αλγόριθμο και την ενσωμάτωση τεχνητής νοημοσύνης για την παροχή απαντήσεων στις αναζητήσεις, σύμφωνα με το BBC.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Google, Sundar Pichai, χαρακτήρισε το Google Search ως την «δημιουργική Τεχνητή Νοημοσύνη στην κλίμακα της ανθρώπινης περιέργειας», προβλέποντας σημαντικές αλλαγές που θα επηρεάσουν βαθιά το πώς βλέπουμε και χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο.

Ο αντίκτυπος των αλλαγών

Οι αλλαγές που προωθεί η Google στοχεύουν στην ανανέωση της αναζήτησης και στην επίλυση πολλών προβλημάτων που ταλαιπωρούν τον ιστό. Ωστόσο, οι επικριτές ανησυχούν ότι αυτές οι αλλαγές μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά πολλές επιχειρήσεις που βασίζονται στο περιεχόμενο που δημιουργούν.

Η κατάχρηση του SEO (βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης) είναι ένα βασικό πρόβλημα που η Google προσπαθεί να αντιμετωπίσει. Συχνά, τα αποτελέσματα αναζήτησης είναι γεμάτα με ιστότοπους που προσφέρουν ελάχιστες χρήσιμες πληροφορίες και επικεντρώνονται περισσότερο στις διαφημίσεις και στους συνδέσμους για καταστήματα. Οι νέες αλλαγές αποσκοπούν στη βελτίωση της ποιότητας των αποτελεσμάτων, δίνοντας έμφαση σε περιεχόμενο από γνώστες και παθιασμένους δημιουργούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

Οι αλλαγές στον αλγόριθμο της Google έχουν ευνοήσει ιστοσελίδες όπως το Reddit, το Instagram, το LinkedIn και η Wikipedia, καθώς οι χρήστες αναζητούν ειλικρινείς απόψεις και εμπειρίες από άλλους χρήστες. Η Google επισημαίνει ότι η αναβάθμιση του περιεχομένου αυτών των ιστοσελίδων δεν αποτελεί μέρος κάποιας συμφωνίας, αλλά ανταποκρίνεται στη φυσική ζήτηση των χρηστών.

Αντίθετα, οι μικροί και ανεξάρτητοι ιστότοποι φαίνεται να χάνουν τη θέση τους στα αποτελέσματα αναζήτησης, παρά την ποιότητα του περιεχομένου τους. Αυτή η μετατόπιση προκαλεί ανησυχία στους ιδιοκτήτες ιστοσελίδων και τους ειδικούς σε θέματα αναζήτησης, καθώς βλέπουν τη Google να προτιμά μεγάλες καθιερωμένες μάρκες. Ορισμένοι σκέφτονται να στραφούν σε φυσικά καταστήματα και offline στρατηγικές λόγω της δύναμης που ασκεί η Google στην ψηφιακή αγορά.

Η νέα εποχή της αναζήτησης με τεχνητή νοημοσύνη υπόσχεται σημαντικές βελτιώσεις, αλλά φέρνει μαζί της και προκλήσεις για τον ευρύτερο διαδικτυακό οικοσύστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: