Η τεχνητή νοημοσύνη «τρομάζει» τους εργαζόμενους – 4 στους 10 ανησυχούν

Η τεχνητή νοημοσύνη «τρομάζει» τους εργαζόμενους – 4 στους 10 ανησυχούν
Photo: pixabay.com
Σύμφωνα έρευνα του LinkedIn, το 40% των εργαζόμενων προσποιείται πως γνωρίζει τη χρήση της AI.

Η ολοένα και μεγαλύτερη απήχηση που γνωρίζει η τεχνητή νοημοσύνη φαίνεται πως αγχώνει τους εργαζόμενους παγκοσμίως σχετικά με το κατά πόσο θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στην AI, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα που «έτρεξε» το LinkedIn σε δείγμα 30.000 εργαζομένων σε 18 χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, Βρετανία και Καναδάς.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, που διενεργήθηκε τον Αύγουστο και δημοσιεύτηκε την Τετάρτη, δείχνουν πως το 49% των εργαζομένων ανησυχούν ότι θα έπρεπε να γνωρίζουν περισσότερα για την τεχνητή νοημοσύνη από ό,τι γνωρίζουν.

Ακριβώς κάτω από το 40% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι αισθάνονται πελαγωμένοι επειδή δεν είναι σε θέση να συμβαδίζουν με τις εξελίξεις της ΑΙ και το 56% δήλωσε ότι δεν γνωρίζει πώς να χρησιμοποιήσει την AI στην εργασία του, προσθέτοντας πως δεν θέλουν να φανεί ότι είναι μπερδεμένοι για τη νέα τεχνολογία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σχεδόν το 40% των ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα παραδέχθηκαν ότι προσποιούνται ότι γνωρίζουν περισσότερα για την τεχνητή νοημοσύνη για να φαίνονται «ενήμεροι» μπροστά στους συναδέλφους τους, σύμφωνα με την έρευνα.

Το businessinsider.com σημειώνει πως καθώς εργαλεία όπως το ChatGPT της OpenAI κάνουν την εμφάνιση τους στους χώρους εργασίας, αρκετοί εργαζόμενοι ανησυχούν για το ότι μπορεί να χάσουν τη δουλειά τους από την τεχνητή νοημοσύνη.

Μια έρευνα της Goldman Sachs που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο έδειξε πως πάνω από 300 εκατ. θέσεις εργασίας παγκοσμίως μπορούν να αντικατασταθούν από την τεχνητή νοημοσύνη, με την γεννητική τεχνητή νοημοσύνη (generative AI) να μπορούσε να αντικαταστήσει έως και το 25% της εργασίας που κάνουν οι εργαζόμενοι.

Η «απειλή» της AI και η προσαρμογή των εργαζομένων

Οι επιπτώσεις αυτές μπορεί να είναι άνισες. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσίευσε η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) τον Αύγουστο, οι εργαζόμενοι σε διοικητικές θέσεις και οι γυναίκες αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να αντικατασταθούν από την τεχνητή νοημοσύνη.

Πιο πρόσφατα, ωστόσο, η ανησυχία έχει στραφεί στο κατά πόσον οι εργαζόμενοι μπορούν να προσαρμοστούν αρκετά γρήγορα στις δεξιότητες της AI.

Ο αριθμός των δημοσιεύσεων θέσεων εργασίας που αναφέρουν το GPT ή το ChatGPT έχει αυξηθεί πάνω από είκοσι φορές από τότε που κυκλοφόρησε το chatbot πέρυσι.

Την ίδια ώρα, ορισμένοι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν ακόμη και κρυφά εργαλεία AI στον εργασιακό τους χώρο. Μια έρευνα του Ιανουαρίου από την πλατφόρμα επαγγελματικής δικτύωσης Fishbowl διαπίστωσε ότι το 70% των 11.700 χρηστών που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν ότι χρησιμοποιούσαν το ChatGPT χωρίς να το πουν στα αφεντικά τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: businessinsider.com