Οι θεσμοί έδειξαν τις… άγριες διαθέσεις τους με το καλημέρα

Οι θεσμοί έδειξαν τις… άγριες διαθέσεις τους με το καλημέρα
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος (2Δ), με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό (Δ) τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ (2Α), τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά (3Α) και τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη (Α) συνομιλούν στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου με αντικείμενο το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης το αμέσως επόμενο διάστημα, Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Αρνητικά σε μια σειρά εισοδηματικών μέτρων είναι τα τεχνικά κλιμάκια, τα οποία αντιδρούν και στα μέτρα χαλάρωσης για τους αγρότες.

Με… άγριες διαθέσεις έχουν επιστρέψει τα τεχνικά κλιμάκια, που εξετάζουν τα δημοσιονομικά, δείχνοντας το κλίμα που θα επικρατήσει στη διαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, από την Τρίτη που ξεκίνησε ο έλεγχος των δημοσιονομικών τεχνικών κλιμακίων στο Γενικό Λογιστήριο, έχουν ήδη αρνητική αντίδραση στην πρόθεση της κυβέρνησης να παρατείνει το μέτρο της απόσυρσης των ΙΧ οχημάτων, αλλά και στις κυβερνητικές εξαγγελίες περί προθέσεων για πληρωμή του φόρου εισοδήματος σε πέντε δόσεις αντί τριών έως σήμερα.

Αρνητικοί είναι ακόμη και στην πρόθεση του οικονομικού επιτελείου για πληρωμή των τελών κυκλοφορίας ανά τρίμηνο και όχι σε ετήσια βάση, καθώς εκτιμούν ότι θα υπάρξει μεγάλη απώλεια εσόδων.

Ζητούν ακόμη πλήρη τεκμηρίωση από την ελληνική πλευρά επί των προτάσεων για τη φορολογία εισοδήματος και την κλίμακα, δηλαδή πώς θα προκύψουν τα έσοδα που έχει προϋπολογίσει η κυβέρνηση.

Τα τεχνικά κλιμάκια εμφανίζονται κάθετα αντίθετα σε υποχωρήσεις στα θέματα της φορολόγησης των αγροτών, που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση μετά τη συνάντηση των αγροτών με τον Πρωθυπουργό, και επιμένουν να φορολογούνται με βάση το καθεστώς των ελευθέρων επαγγελματιών και με τις αλλαγές στους συντελεστές που ψηφίστηκαν με το Μνημόνιο.

Μέχρι την ολοκλήρωση της εκτίμησης από τα τεχνικά κλιμάκια για το ύψος του δημοσιονομικού κενού, παραμένει και το θρίλερ γύρω από την επιστροφή των επικεφαλής του κουαρτέτου στην Αθήνα.

Ημερομηνία δεν έχει οριστεί ακόμη και θα εξαρτηθεί εν πολλοίς και από τη στάση που θα κρατήσει το ΔΝΤ, αφού οι Ευρωπαίοι δεν έρχονται μόνοι τους.

Η κυβέρνηση επιχειρεί, για άλλη μα φορά, να πολιτικοποιήσει το ζήτημα, με τις πληροφορίες να φέρουν τον Αλέξη Τσίπρα να ζητεί παρέμβαση Ομπάμα για να επιστρέψει το ΔΝΤ και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να προτρέπει, μέσω του BBC, σε παγκόσμια κινητοποίηση για να πειστεί το ΔΝΤ να μην επιμένει σε περικοπές συντάξεων.

Ωστόσο, η πρόσφατη ιστορία δεν έχει να θυμίσει κανένα θετικό αποτέλεσμα όσες φορές επιχειρήθηκε πολιτική διαπραγμάτευση, ενώ ήδη το μήνυμα της Κομισιόν, δια του Αντιπροέδρου της, Βάλντις Ντομπρόφσκις, είναι ξεκάθαρο: τελειώνετε με την αξιολόγηση, αν θέλετε να μην προστεθεί στο προσφυγικό πρόβλημα, αλλά και καμία δέσμευση για το χρόνο επιστροφής του κουαρτέτου. «Ελπίζουμε να επιστρέψουν» ήταν η ευχή του Αντιπροέδρου.