Οι θεσμοί επιμένουν παρά την κρίση του Covid-19: Προχωρήστε σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας!

Οι θεσμοί επιμένουν παρά την κρίση του Covid-19: Προχωρήστε σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας!

Την ώρα που ακόμη και σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Μ. Βρετανία προωθείται πλαίσιο προστασίας για τα ακίνητα, με πολλές ευρωπαϊκές χώρες να παίρνουν αντίστοιχα μέτρα, στην ελληνική περίπτωση οι Θεσμοί έχουν άλλη άποψη…

Σε τηλεδιάσκεψη την Τετάρτη το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ήρθε αντιμέτωπο με κατηγορηματική άρνηση των εκπροσώπων των θεσμών στο αίτημα παράτασης του υφιστάμενου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Να θυμίσουμε ότι η συμφωνία των δύο πλευρών προ Covid-19 προέβλεπε λήξη του ισχύοντος πλαισίου στο τέλος Απριλίου και μετάβαση από την 1η Μαΐου σε ένα νέο περιβάλλον πτωχευτικού δικαίου, χωρίς δίχτυ προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Η κυβέρνηση, δεδομένων των συνθηκών, ζητά παράταση του υφιστάμενου πλαισίου έως το τέλος του έτους, αλλά προς μεγάλη έκπληξη των συμμετεχόντων στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη, οι εκπρόσωποι των θεσμών συνέχισαν να χρησιμοποιούν τα ίδια επιχειρήματα τα οποία χρησιμοποιούσαν προ κορωνοϊού, για να υποστηρίξουν ότι το ισχύον πλαίσιο πρέπει να λήξει στο τέλος Απρίλη!

Για το αδιέξοδο των πρώτων διαπραγματεύσεων μίλησε στον Σκάι ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού χρέους Φώτης Κουρμούσης, λέγοντας πως μετά από 4,5 ώρες τηλεδιάσκεψης δεν υπήρξε συμφωνία. Οι συζητήσεις συνεχίζονται αλλά θεωρείται δεδομένο πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται στην παρούσα συγκυρία να νομοθετήσει τις απαιτούμενες από τους θεσμούς αλλαγές.

Με τα δικαστήρια κλειστά και τους πλειστηριασμούς, όπως και όλα τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης «παγωμένους», πρακτικά η αλλαγή του πλαισίου δεν θα είχε ισχύ.