Η θρησκεία βλάπτει σοβαρά την… καινοτομία

Η θρησκεία βλάπτει σοβαρά την… καινοτομία

Μελέτη καθηγητών του Πρίστον και του ΜΙΤ διερευνά κατά πόσο η εξέλιξη της τεχνολογίας επηρεάζεται από τη θρησκευτική πίστη.

 

Όσο πιο ισχυρό είναι το θρησκευτικό αίσθημα του πληθυσμού μιας χώρας τόσο μικρότερο είναι το επίπεδο της καινοτομίας της, κατέδειξε μια νέα έρευνα του Αμερικανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών.

Η μελέτη με τίτλο «Απαγορευμένοι Καρποί: Πολιτική Οικονομία της Επιστήμης, Θρησκεία και Ανάπτυξη» των Ρόλαντ Μπέναμπου από το Πρίνστον και των Νταβίντε Τίτσε και Αντρέα Βιντίγκνι από το ΜΙΤ, ανακάλυψε την αρνητική σχέση μεταξύ της καινοτομίας, σε επίπεδο νέων πατεντών, και της έντονης θρησκευτικότητας, με βάση την πλειοψηφία του πληθυσμού που δηλώνει ότι πιστεύει. «Με ενδιαφέρει πολύ το πώς τα πιστεύω του κόσμου συνδέονται με την οικονομία», είπε ο Μπερνάμπου.

Οι συγγραφείς δεν υποστηρίζουν ότι η θρησκεία μειώνει από μόνη της την καινοτομία. Παρόλα αυτά, στην υπόθεση εργασίας ενός θεοκρατικού μοντέλου διακυβέρνησης στο οποίο οι πολιτικοί ηγέτες επηρεάζονται από τον θεσμό της εκκλησίας, πιθανότατα οδηγούνται σε μια μη-επιστημονική προσέγγιση της δημόσιας πολιτικής.

Για παράδειγμα, παρατίθεται η απαγόρευση της τυπογραφίας στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, και η αμφιλεγόμενη απόφαση του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους να περιορίσει τα κονδύλια της έρευνας βλαστοκυττάρων. Λαμβάνοντας υπόψη αυτούς τους περιορισμούς, η θέση των ΗΠΑ θεωρείται ακόμη προβληματική: το ένα πέμπτο του παγκόσμιου ΑΕΠ δημιουργείται σε μια χώρα όπου κυριαρχεί και η θρησκεία αλλά και η καινοτομία. Κι αν η θρησκεία όντως επηρεάζει την καινοτομία, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αναχαιτεί και την οικονομική ανάπτυξη, συμπεραίνει η έρευνα. Κι αυτό γιατί η πίστη θα μπορούσε να προσφέρει αρκετά πειστικά οφέλη, όπως την κοινωνική συνοχή, υπερκαλύπτοντας το όποιο κόστος της.

Πηγή διαγράμματος: Economist