Οι τιμές θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι το παραδέχονται επιτέλους ανοιχτά

Οι τιμές θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι το παραδέχονται επιτέλους ανοιχτά
Treasury Secretary Janet Yellen and Federal Reserve Chairman Jerome Powell testify during a Senate Banking, Housing and Urban Affairs Committee hearing on the CARES Act, at the Hart Senate Office Building on September 28, 2021 in Washington, DC. - The hearing will examine the effects and results of the Coronavirus Aid, Relief, and Economic Security Act, also known as the CARES ACT. (Photo by Kevin Dietsch / POOL / AFP) Photo: AFP
Ο πληθωρισμός δεν είναι πλέον «παροδικός» σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.

της Megan Leonhardt

Οι τιμές θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι το παραδέχονται επιτέλους ανοιχτά, αναφέροντας την περασμένη εβδομάδα ότι ο πληθωρισμός δεν μπορεί πλέον να χαρακτηρίζεται ως βραχυπρόθεσμος.

Τόσο ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell όσο και η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen δήλωσαν σε συνεντεύξεις τους την προηγούμενη εβδομάδα ότι είναι καιρός να αποσυρθεί ο όρος «παροδικός» στις συζητήσεις αναφορικά με τις τρέχουσες τάσεις του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

«Τείνουμε να χρησιμοποιούμε τον όρο «παροδικό» για να εννοούμε ότι δεν θα αφήσει μόνιμο σημάδι με τη μορφή υψηλότερου πληθωρισμού», δήλωσε ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell κατά τη διάρκεια ακρόασης στο Κογκρέσο την Τρίτη. «Νομίζω ότι είναι μάλλον μια καλή στιγμή να αποσύρουμε αυτή τη λέξη και να προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε με μεγαλύτερη σαφήνεια τι εννοούμε».

Ο ίδιος προσέθεσε ότι, αν και είναι δύσκολο να προβλεφθεί πόσο καιρό θα διαρκέσουν οι επιπτώσεις των προβλημάτων της αλυσίδας εφοδιασμού, φαίνεται ότι «οι παράγοντες που ωθούν τον πληθωρισμό προς τα πάνω θα διαρκέσουν και το επόμενο έτος».

«Είμαι έτοιμη να αποσύρω τη λέξη ‘παροδικός’», επανέλαβε η Yellen σε συνέντευξή της στο Reutersτην Πέμπτη. «Μπορώ να συμφωνήσω ότι αυτή δεν ήταν μια εύστοχη περιγραφή αυτού που έχουμε να αντιμετωπίσουμε».

Το κόστος αγαθών και υπηρεσιών τον Οκτώβριο σημείωσε άλμα 6,2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, με τις τιμές των τροφίμων να αυξάνονται κατά 5,3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και την ενέργεια να εκτοξεύεται κατά ένα επιβλητικό 30%, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Γραφείου Στατιστικής Εργασίας των ΗΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι ο συνολικός πληθωρισμός τρέχει πολύ πάνω από τον στόχο της Fed για 2% – και αυτό συμβαίνει εδώ και καιρό. Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξάνεται μήνα με το μήνα από το Μάιο του 2020.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι δεν πρόκειται πλέον για μια βραχύβια τάση, κάτι που αξιωματούχοι όπως ο Powell και η Yellen παραδέχονται επιτέλους δημοσίως, μετά από μήνες αναφορών τους ότι η αύξηση του πληθωρισμού θα άρχιζε να υποχωρεί.

Μεγάλο μέρος της σημερινής αύξησης του κόστους οφείλεται στις προκλήσεις της αλυσίδας εφοδιασμού και στις ραγδαίες αυξήσεις της ζήτησης που πιθανότατα θα μειωθούν καθώς οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ανακάμπτουν από τις επιπτώσεις της πανδημίας του COVID-19. Υπήρξαν επίσης αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων λόγω των προβλημάτων στις μεταφορές και στις αλυσίδες εφοδιασμού, καθώς και της επίδρασης του τυφώνα Άιντα στις τιμές της ενέργειας, λέει ο Gus Faucher, επικεφαλής οικονομολόγος της PNC.

Η αύξηση των μισθών ήταν λιγότερο σημαντική ως πηγή πληθωρισμού φέτος, αλλά αυτό μπορεί να αρχίσει να αλλάζει εν μέσω επίμονων ελλείψεων προσωπικού. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το εργατικό δυναμικό είναι μικρότερο απ’ ό,τι ήταν πριν από την πανδημία και η ζήτηση για εργασία είναι ισχυρή καθώς η οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει, λέει ο Faucher στο Fortune. Αυτό οδήγησε τους εργοδότες να αυξήσουν τους μισθούς, ιδίως για τους εργαζομένους στο χαμηλότερο άκρο της μισθολογικής κλίμακας, μεταξύ άλλων στους τομείς της εστίασης και του λιανικού εμπορίου.

«Αυτό το υψηλότερο εργατικό κόστος θα προσθέσει στις ευρείες πληθωριστικές πιέσεις το 2022», λέει ο Faucher.

Και αυτό έχει ίσως ήδη αρχίσει να διαμορφώνεται. «Οι μισθοί αυξάνονται, ειδικά για τους σκληρά εργαζόμενους Αμερικανούς που συχνά αγνοήθηκαν στο παρελθόν και στις προηγούμενες ανακάμψεις», ανακοίνωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. «Οι εργαζόμενοι στις μεταφορές και τις αποθήκες είδαν τους μισθούς τους να αυξάνονται κατά περίπου 10%. Οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια είδαν τους μισθούς τους να αυξάνονται κατά 13% φέτος».

Συνολικά, το μέσο ωρομίσθιο τον Νοέμβριο ήταν κατά 25% υψηλότερο σε σύγκριση με το ίδιο χρονικό σημείο πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στο Fortune από την Randstad North America.

Ακρίβεια: Δυσοίωνες οι προβλέψεις για το 2022 – Βαρύ το πλήγμα για τους ευάλωτους