Η «τορπίλη» του ΣΕΒ για τα εργασιακά

Η «τορπίλη» του ΣΕΒ για τα εργασιακά

Ηχηρές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τη κοινή γραμμή υπ. Εργασίας και λοιπών κοινωνικών εταίρων.

Σημαντικές διαφοροποιήσεις διατυπώνει ο ΣΕΒ για τα εργασιακά, δύο μέρες μετά τη συμφωνία που σύναψε με το υπουργείο Εργασίας και τους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους, και είχε σαν σκοπό την ενίσχυση της κυβερνητικής θέσης στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.

Οι Έλληνες βιομήχανοι ζητούν απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, να υπερισχύουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις έναντι των κλαδικών, κατάργηση της διαιτησίας και δραστικό περιορισμό των απεργιών.

Αναλυτικά, ο ΣΕΒ τάσσεται υπέρ της εκλογίκευσης του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων, εφαρμόζοντας όσα επιτάσσουν οι Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας για τη Διαιτησία, ζητά να διατηρηθεί το ενισχυμένο κύρος στις συμβάσεις που συμφωνούνται στο επίπεδο της επιχείρησης, συμφωνεί στην επαναφορά του παλαιού συστήματος καθορισμού του κατώτατου μισθού μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ενώ επαναλαμβάνει την πάγια θέση του ότι η ελευθερία των συλλογικών διαπραγματεύσεων νοθεύεται από το καθεστώς της «υποχρεωτικής διαιτησίας».

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, πρέπει επίσης να επανεξετασθούν τα προνόμια που έχουν δοθεί στους συνδικαλιστές (άδειες, μισθοδοσία, εύρος προστασίας) και οι διαδικασίες κήρυξης απεργίας.

Παράλληλα επαναλαμβάνει πάγια πρόσκληση στους κοινωνικούς εταίρους να ξεκινήσουμε από τώρα να οικοδομήσουμε ένα σύστημα που θα είναι απαλλαγμένο από τις ατέλειες και τα σφάλματα του παρελθόντος, που θα ευθυγραμμίζεται με τις δυναμικές ευρωπαϊκές οικονομίες ως προς τους στόχους, τις προοπτικές και τα εργαλεία πολιτικής.

«Η μισθωτή απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα, υποστηριζόμενη κυρίως από την καλή αναμενόμενη πορεία του τουρισμού, αλλά όχι μόνο, συνεχίζει να επιδεικνύει καλές επιδόσεις σε ό,τι αφορά τις καθαρές προσλήψεις, αν και ο αριθμός των ανέργων που καταγράφει ο ΟΑΕΔ ανθίσταται. Επίσης, τα τακτικά έσοδα του κράτους είχαν μια ιδιαίτερα καλή πορεία τον Ιούνιο, που σε συνδυασμό με τη συγκράτηση των δαπανών διατήρησε την καλή πορεία του πρωτογενούς πλεονάσματος. Συνεχίζεται από μελέτες η καταγραφή του μεγέθους του brain drain καθώς και της απώλειας φορολογικών εσόδων που αυτή συνεπάγεται για το κράτος, ενώ ο υπό ελληνική σημαία εμπορικός στόλος σταθεροποιείται. Από την άλλη, ο κύκλος εργασιών στη βιομηχανία υποχωρεί».

Διευκρινίσεις ζητά η ΓΣΕΕ

Διευκρινίσεις από το ΣΕΒ ζητάει η ΓΣΕΕ για το ποιες είναι οι θέσεις του για τα εργασιακά, καθώς, όπως αυτές διατυπώθηκαν στο οικονομικό δελτίο του Συνδέσμου, βρίσκονται, όπως υποστηρίζει η Συνομοσπονδία, σε πλήρη αντίθεση με τα όσα οι εκπρόσωποι των Βιομηχάνων συνυπέγραψαν στην πρόσφατη συμφωνία ΓΣΕΕ και εργοδοτικών φορέων. Ειδικότερα αναφέρει η ΓΣΕΕ:

«Αυτές που υπέγραψε στις 3/2/2012 στην κοινή μας επιστολή στον τότε πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, στη Γενεύη το 2014 και στο Ζάππειο το 2015 υπό το ILO, στο υπουργείο Εργασίας πριν από λίγες μέρες ή αυτές που κοινοποιεί τώρα προς τα μέλη του και όχι μόνον;».

Όπως ξεκαθαρίζει η ΓΣΕΕ, προσήλθε στη συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας και τις εργοδοτικές οργανώσεις, με γνώμονα την υπεράσπιση του συλλογικού συμφέροντος των εργαζομένων της χώρας. Όπως αναφέρει η Συνομοσπονδία, η συμφωνία με τις εργοδοτικές οργανώσεις περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον, μη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, μη επαναφορά λοκ-άουτ, επαναφορά διαδικασίας περιεχομένου και καθολικότητας της Εθνικής Γενικής ΣΣΕ, επεκτασιμότητα Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Η ΓΣΕΕ καλεί τους άμεσα εμπλεκόμενους να αναλάβει ο καθένας την ευθύνη που του αναλογεί σημειώνοντας, ότι, η ίδια έχει τις πάγιες συμφωνηθείσες θέσεις της, χωρίς αστερίσκους ή όψιμες διαφοροποιήσεις. Στην ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ επισυνάπτει ολόκληρο το πλαίσιο των θέσεων της για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, για τον κατώτατο μισθό, για τις ομαδικές απολύσεις, την απεργία – ανταπεργία και τον συνδικαλιστικό νόμο.

Απάντηση από τον ΣΕΒ

«Προσυπογράφουμε το κείμενο γενικών αρχών και κατευθύνσεων των κοινωνικών εταίρων και, ταυτόχρονα, εξειδικεύουμε στις παρεμβάσεις μας, ως οφείλουμε με υπευθυνότητα, διαφάνεια και εποικοδομητικό πνεύμα τις πάγιες θέσεις μας σε όλα τα κρίσιμα εργασιακά ζητήματα που επηρεάζουν άμεσα την προσέλκυση επενδύσεων και την αύξηση της απασχόλησης», επισημαίνει ο ΣΕΒ σε ανακοίνωσή του για τα εργασιακά.

Επίσης, ο Σύνδεσμος τονίζει: «Στο πεδίο των εργασιακών, το ζητούμενο για τον ΣΕΒ είναι να οικοδομήσουμε ένα σύστημα που θα είναι απαλλαγμένο από τις ατέλειες και τα σφάλματα του παρελθόντος, που θα ευθυγραμμίζεται με τις δυναμικές ευρωπαϊκές οικονομίες ως προς τους στόχους, τις προοπτικές και τα εργαλεία πολιτικής».

Διαβάστε ακόμη:

Mικρές οι διαφορές Ευρωπαίων – ΔΝΤ για τα εργασιακά