Mικρές οι διαφορές Ευρωπαίων – ΔΝΤ για τα εργασιακά

Mικρές οι διαφορές Ευρωπαίων – ΔΝΤ για τα εργασιακά

Σε ποια θέματα συμφωνούν και τί ζητούν από την ελληνική πλευρά.

Στη “σκληρή γραμμή” φαίνεται πως θα παραμείνουν οι δανειστές για τα εργασιακά, το μεγάλο “αγκάθι” της δεύτερης αξιολόγησης και στις συναντήσεις με την ελληνική κυβέρνηση φροντίζουν να ξεκαθαρίσουν ότι δεν θα δεχθούν καμία απόπειρα αντιστροφής ήδη ψηφισμένων μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας.

Στα ΟΧΙ της Κομισιόν και του ΔΝΤ περιλαμβάνεται η οποιαδήποτε σκέψη για αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά ούτε και να συμπεριληφθεί ο κατώτατος μισθός στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, καθώς θεωρούν ότι αυτό υπήρξε η κύρια αιτία των μεγάλων αυξήσεων, που δόθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

Κοινή είναι η γραμμή των Ευρωπαϊκών θεσμών με το ΔΝΤ και στο θέμα της απελευθέρωσης του ορίου των ομαδικών απολύσεων, δηλαδή συμφωνούν στον διπλασιασμό του ποσοστού των απολύσεων που μπορεί να κάνει μια επιχείρηση από το 5% στο 10% κάθε μήνα.

Και οι δύο πλευρές (Ευρωπαίοι- ΔΝΤ), μάλιστα, ζητούν να μην υπάρχει έγκριση από τον υπουργό Εργασίας στο όριο των ομαδικών απολύσεων, που μπορεί να κάνει μία επιχείρηση.

Το ΔΝΤ, εξακολουθεί να παραμένει επιφυλακτικό απέναντι στις κινήσεις της κυβέρνησης και την προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα κοινό μέτωπο των κοινωνικών εταίρων, βλέποντας επιχείρηση αποτροπής των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις. Πάντως, το Ταμείο βλέπει ότι “η Κομισιόν είναι πιο πρόθυμη να συβιβαστεί, παρά το γεγονός ότι έχει και η ίδια τα εργασιακά ψηλά στην ατζέντα της”.